Επειδή τίποτε δεν μπορεί να αντικαταστήσει την προσωπική επαφή με το παιδί, ας στρέψουμε το βλέμμα μας τούτες τις ημέρες σε δραστηριότητες που προάγουν αυτήν την επαφή. Μπορούμε και επιβάλλεται να είμαστε δίπλα στα παιδιά μας.
- Να παίξουμε επιτραπέζια παιχνίδια μαζί τους
- Να μαγειρέψουμε και να ζυμώσουμε μαζί τους
- Να πλάσουμε με έτοιμη πλαστελίνη ή να φτιάξουμε μαζί με τα παιδιά τη δική μας σπιτική πλαστελίνη-ζυμαράκι. Η συνταγή είναι απλή και εύκολη
2 κούπες αλεύρι
1 κούπα αλάτι ψιλό
1 κουταλάκι λάδι
1 κούπα νερό περίπου ή τόσο ώστε να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και είναι έτοιμη για να τη χρησιμοποιήσουμε. Αν κάνουμε μεγάλη ποσότητα μπορούμε κάποιο μέρος της να το διατηρήσουμε στο ψυγείο για αρκετό καιρό (ένα μήνα περίπου) τυλιγμένο σε μεμβράνη ή σακουλάκι που κλείνει. Και αυτήν που χρησιμοποιούμε πάντως δεν πρέπει να την αφήνουμε εκτεθειμένη, γιατί ξεραίνεται. Την αποθηκεύουμε σε ένα κλειστό σκεύος ή σε σακουλάκι μόλις τελειώσουμε το παιχνίδι. Εάν θέλουμε, μπορούμε να αφήσουμε τις κατασκευές μας εκτεθειμένες για να ξεραθούν και να στεγνώσουν (αφού ξεραθεί η πάνω μεριά πρέπει να τις γυρίσουμε για να στεγνώσει και η κάτω) ή να τις ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς Κελσίου για 15′-20′ (πρέπει όμως να τις προσέχουμε διαρκώς). Μπορούμε κατόπιν και να τις βάψουμε. Μπορούμε να τρυπήσουμε την κατασκευή μας σε κάποιο σημείο με ένα καλαμάκι και όταν στεγνώσει ή ψηθεί να την κρεμάσουμε με μια κορδελίτσα. Αν θέλουμε να χρωματίσουμε την πλαστελίνη-ζυμαράκι από την αρχή και να γίνει πιο ελκυστική για τα παιδιά, μπορούμε είτε να χρωματίσουμε το νερό της συνταγής με γκοφρέ χαρτί, είτε να βάλουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής ή τέμπερα (τουλάχιστον μια κουταλιά της σούπας) στα υλικά πριν τα ανακατέψουμε ή στο έτοιμο ζυμάρι και να το ζυμώσουμε μέχρι το χρώμα να γίνει ομοιόμορφο. Με το δεύτερο τρόπο το χρώμα γίνεται πιο έντονο. Και είναι μια από τις πιο διασκεδαστικές δραστηριότητες για τα παιδιά (ετοιμάστε από τώρα νέα στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο!!!)
- Να οργανώσουμε ένα κυνήγι θησαυρού μέσα στο σπίτι, όπου ο θησαυρός θα είναι κάτι που ευχαριστεί τα παιδιά. Γράφουμε σε χαρτάκια οδηγίες και τα κρύβουμε σε διάφορα μέρη μέσα στο σπίτι. Κάθε χαρτάκι θα καθοδηγεί τα παιδιά στην ανακάλυψη του επόμενου, μέχρι να φτάσουν στον τελικό στόχο, το «θησαυρό». Οι οδηγίες μπορεί να είναι απλές ή γραμμένες με τη μορφή μικρών ποιημάτων με έναν «αέρα» αινίγματος του τύπου «είμαι τώρα εγώ κρυμμένο, πίσω από ένα παιχνίδι σου αγαπημένο», «στην κουζίνα τώρα τρέξε, με κατσαρόλες και βαζάκια παίξε, άνοιξε κλείσε το καπάκι, ίσως βρεις ένα χαρτάκι», «ξαπλώνω στο κρεβάτι σου εγώ, κάτω από κάτι φουσκωτό» (μαξιλάρι), «στο σαλόνι θα με βρεις, μια πηγή φωτός άμα σκεφτείς» (σε κάποιο πορτατίφ, κολλημένο με χαρτοτέιπ στο παράθυρο ή κρεμασμένο από το πολύφωτο)
- Να παίξουμε όλοι μαζί , γιατί όχι, κρυφτό που τα ξετρελαίνει
- Να εφοδιαστούμε με χαρτιά, χαρτόνια, μαρκαδόρους και άλλα υλικά και να ζωγραφίσουμε, να κόψουμε και να κατασκευάσουμε μαζί τους
- Να παίξουμε bowling με μικρά μπουκάλια νερού, άδεια κουτάκια χυμών ή πλαστικά ποτηράκια γυρισμένα ανάποδα, με τα οποία κάνουμε πύργο. Πόσα έριξες; Πόσα έμειναν όρθια; Κρατάμε σκορ και βρίσκουμε στο τέλος τον νικητή με τη μεγαλύτερη βαθμολογία.
- Να ψάξουμε για τα κρυμμένα κομμάτια ενός παζλ. Παίρνουμε μια εικόνα από φωτοτυπία ή και από περιοδικό και την κολλάμε πάνω σε χαρτόνι. Χαράσσουμε οριζόντιες και κάθετες γραμμές και κόβουμε την εικόνα σε κομμάτια, τα οποία κρύβουμε σε θέσεις (λίγο ευκρινείς, ώστε να μπορούν σχετικά εύκολα τα παιδιά να τα εντοπίσουν) μέσα στο δωμάτιο. Τα παιδιά πρέπει να βρουν τα κομμάτια και να συναρμολογήσουν το παζλ μέσα σε καθορισμένο χρόνο, π.χ. μέχρι να μετρήσουμε αργά ως το 30 ή μέχρι να πέσει η άμμος μιας μικρής κλεψύδρας. Μπορούμε να κάνουμε και αγώνες ανάμεσα σε δύο παιδιά, αν χρησιμοποιήσουμε δύο παζλ. Ποιος θα τελειώσει πρώτος; Ή μπορεί τα παιδιά να κρύβουν τα κομμάτια και οι γονείς να προσπαθούν να ολοκληρώσουν τα παζλ.
- Να παίξουμε το γνωστό «Πρόσωπα, ζώα, φυτά, πράγματα» προφορικά ή γραπτά σε δύο ομάδες, με κάποιον που να μπορεί να γράψει σε κάθε ομάδα.
- Να παίξουμε κουκλοθέατρο πίσω από ένα τραπέζι, καρέκλα ή και ανοιχτή ομπρέλα στα οποία επάνω έχουμε ρίξει ένα κομμάτι ύφασμα ή σεντόνι, για να τα καλύψουμε. Χρησιμοποιούμε κούκλες ή αντικείμενα που έχουμε ήδη στο σπίτι και απλά τα κρατάμε στο χέρι και παίζουμε ή ζωγραφίζουμε σε χαρτί ή χαρτόνι τους ήρωες της ιστορίας μας (που μπορεί να είναι και η ίδια μας η οικογένεια σε νέες κάθε φορά περιπέτειες), τους κόβουμε και τους κολλάμε σε ένα γλωσσοπίεστρο ή ξυλάκι από σουβλάκι.
Τα παιδιά έχουν μεγάλη φαντασία και δεν χρειάζονται και πολλά για να γίνουν ευτυχισμένα.
Εκείνο που θα κάνει τη διαφορά είναι η παρουσία μας.
Προσπαθούμε όλοι για το καλύτερο και δεν ξεχνάμε: θα περάσει κι αυτό…
Keep smiling!!