28η Οκτωβρίου 1940

στολισμός

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στο νηπιαγωγείο μας τιμήσαμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940,  την ημέρα που οι Έλληνες είπαν το μεγάλο ΟΧΙ, παλεύοντας έτσι για το δίκιο τους και την ελευθερία τους.

Κάθε μαθητής έφτιαξε με χαρτί γκοφρέ το δικό του ΟΧΙ.

Μέσα από εποπτικό υλικό τα παιδιά γνώρισαν τον αγώνα των Ελλήνων. Είδαν τις συνθήκες ζωής τους και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πολέμησαν. Συζητήθηκαν οι θυσίες τις οποίες χρειάστηκε να κάνουν οι άνθρωποι εκείνα τα χρόνια προκειμένου να πετύχει ο αγώνας τους και να ζούμε εμείς τώρα σε μια ελεύθερη Ελλάδα.

Τιμώντας τους γενναίους Έλληνες πολεμιστές οι μικροί μας φίλοι φτιάξανε φανταράκια και στόλισαν τις πόρτες του σχολείου μας.

viber image 2023 11 01 10 23 55 484

 

Έκτος όμως από τους φαντάρους μας μάθαμε για το  πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξαν όλοι οι Έλληνες ακόμα και αν δεν πολεμούσαν. Συζητήθηκε λοιπόν η συμβολή των γυναικών στον αγώνα με την υποστήριξή τους και για τη Σοφία Βέμπο που με τα τραγούδια της εμψύχωνε τους αγωνιστές μας.

Εμπνευσμένοι από φωτογραφικό υλικό της εποχής οι μαθητές φτιάξανε της δική τους απεικόνιση του αγώνα στα βουνά της Πίνδου.

 

Στη συνέχεια μελετήθηκε ο πίνακας του ζωγράφου Αλέκου Φασιανού «Ο Νέος Σημαιοφόρος» και τα παιδιά φτιάξανε τους δικούς τους πίνακες ζωγραφικής προκειμένου να στολίσουν το νηπιαγωγείο μας.

νεος σημαιοφόρος

 

Μετά από αυτές τις συζητήσεις διαπιστώθηκε από τα παιδιά ότι ο πόλεμος έχει πολλές αρνητικές συνέπειες και έτσι ξεκίνησαν οι συζητήσεις περί της Ειρήνης. Καταγράφηκαν τα αρνητικά του πολέμου και τα θετικά της Ειρήνης και επισημάνθηκε η αξία της.  Στη συνέχεια ακούσανε και μάθανε το τραγούδι «Τα Ραφτικά της Γιαγιάς», το οποίο μπορείτε να ακούσετε πατώντας εδώ.

Παρουσιάστηκαν παγκόσμιοι συμβολισμοί της Ειρήνης και οι μαθητές ,ας ζωγράφισαν το δικό τους ολόλευκο περιστέρι.

 περιστέριαremovebg preview

 

 

Τέλος στις 27 Οκτωβρίου ήρθαν όλοι οι μαθητές του σχολείου ντυμένοι στα χρώματα της Ελλάδας  είπανε τα ποιήματά που είχανε μάθει σχετικά με την 28η Οκτωβρίου, τραγούδησαν επετειακά τραγούδια και πραγματοποιήθηκε παρέλαση στην αυλή του νηπιαγωγείου κρατώντας τα σημαιάκια που είχαν κατασκευάσει τα ίδια τα παιδιά.