ΜΙΑ μικρή ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ για την ΠΟΛΗ μας

11 Νοέ 2017

Το Χαϊδάρι είναι δυτικό προάστιο των Αθηνών και βρίσκεται μεταξύ του όρους Αιγάλεω και του Ποικίλου όρους.

Αιώνες τώρα αποτελεί την φυσική και ιστορική είσοδο της πρωτεύουσας. Τη Δυτική πύλη της Αθήνας. Η ιστορία του Χαϊδαρίου είναι συνδεδεμένη με όλες τις ιστορικές περιόδους της Ελλάδας, ξεκινώντας από την αρχαία εποχή με τον αρχαιολογικό Χώρο της Αφαίας και την αρχαία Ιερά Οδό πού συνέδεε στην αρχαιότητα την Αγορά με το ιερό της Δήμητρας στην Ελευσίνα. Τότε αποτελούσε κομμάτι του αρχαίου δήμου «Έργου»

Συνεχίζοντας στη Βυζαντινή περίοδο βρίσκουμε στο Χαϊδάρι το σπουδαιότερο μνημείο της Βυζαντινής τέχνης, τη μονή Δαφνιού με το όνομα στα ψηφιδωτά.

Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας το Χαϊδάρι έχει και εδώ μια σημαντική θέση. Στο χώρο που βρίσκεται ο παραδοσιακός πύργος του βασιλιά τον Αύγουστο του 1826 οε δυνάμεις του Καραϊσκάκη και του Φαβιέρου αντιμετωπίζουν στη μάχη του Χαϊδαρίου τον Κιουταχή που πολιορκούσε την Ακρόπολη .

Στην περίοδο της Γερμανικής κατοχής το Χαϊδάρι με το στρατόπεδο του περνάει στην ιστορία. Στους χώρους του φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν 21.000 άνθρωποι και έχασαν τη ζωή τους πάνω από 2.000. Χαρακτηριστικό το απομονωτήριο ΜΠΛΟΚ 15 που διατηρείται ακριβώς όπως ήταν τότε.

Μέχρι τα τέλη του αιώνα το Χαϊδάρι ήταν γνωστό σαν μια όμορφη πευκόφυτη περιοχή με καλό κλίμα χωρίς μόνιμα εγκατεστημένο πληθυσμό. Μέχρι το 1924 μοναδικά χτίσματα ήταν κάποιες ταβέρνες κατά μήκος της Ιεράς Οδού. Το 1924 έρχονται οι πρώτοι ουσιαστικά κάτοικοι, δηλαδή 54 οικογένειες προσφύγων κυρίως απ’την Νέα Φώκαια και το Τσακμακλί της Μικράς Ασίας.

Απαλλοτριώθηκαν 50 στρέμματα και οικοδομήθηκαν 25 διπλοκατοικίες. Πόντιοι και Καππαδόκες εγκαταστάθηκαν το 1927 στο Χαϊδάρι και ξεφυτρώνουν καινούργια σπίτια. Το 1928 το Χαϊδάρι φτάνει τους 1.000 κατοίκους. Το 1947 γίνεται δήμος. Η γεωργική γη μετατρέπεται σε μικρά οικόπεδα και οι 1.000 κάτοικοι του 1928 φτάνουν τους 13.773 (1951) και 24.002 (1961)

Τα όρη Αιγάλεω και Ποικίλο είναι βραχώδεις ασβεστολιθικοί όγκοι, με ποώδη κυρίως βλάστηση.

Σε αρκετά σημεία υπάρχουν συστάδες ή και μικρά δασύλλια από μεγάλα δένδρα όπως πεύκα, μυρτιές από κάποιο πευκοδάσος που καταστράφηκε. Σύμφωνα από περιγραφές του περιηγητή Παυσανία , τον περιηγητή φιλόσοφου Δικαίαρχου αλλά και του Θουκυδίδη η περιοχή ήταν εύφορη κατάφυτη με οπωροφόρα, συκιές και αμπέλια.

Υπάρχουν μαρτυρίες αρχών του αιώνα που βεβαιώνουν ότι πολλές περιοχές των βουνών, κυρίως οι πρόποδες ήταν κατάφυτες από πεύκα, κυπαρίσσια και τα δάση του Δαφνιού, του Κορυδαλλού και του Σκαραμαγκά ήταν ονομαστά για την έκταση και την πυκνότητά τους.

Τα χρόνια που ακολούθησαν τη Μικρασιατική καταστροφή, καθώς και τη σκληρή περίοδο της κατοχής πολλά πεύκα κόπηκαν για καυσόξυλα ή καταστράφηκαν από πυρκαγιές που έβαζαν οι Γερμανοί για να καταδιώξουν ή να μην αφήσουν να κρυφτούν οι αντάρτες (βέβαια η υλοτόμηση της περιοχής την εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης έσωσε πολλές οικογένειες από τον οικονομικό μαρασμό και σίγουρα εκείνη την εποχή δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί το τι θα επακολουθούσε όσο αφορά στην καταστροφή του περιβάλλοντος).

Επίσης η περιοχή του Ποικίλου όρους από παλιά χρησιμοποιείται ως βοσκότοπος για τα κοπάδια από γιδοπρόβατα. Σύμφωνα με τη μελέτη αναδάσωσης του όρους Αιγάλεω (1977) της Γ. Δ/νσης Δασών έβοσκαν 3.970 γιδοπρόβατα στην περιοχή. Γενικά η ανεξέλεγκτη βόσκηση και η υπερβόσκηση περιοχών που έχουν αναδασωθεί έχει αναδείξει τη βόσκηση σε ισότιμο κίνδυνο με τις φωτιές.

Στις πληγές αυτές των βουνών προστέθηκε η λειτουργία λατομείων που σημάδεψαν ανεξίτηλα το ανάγλυφο και τη φυσική συνέχεια της βλάστησης. Επίσης δημιουργήθηκαν δρόμοι στο «βωμό» της κίνησης των αυτοκινήτων, που διευκόλυναν τους καταπατητές και τους εμπρηστές δασών.

Έτσι φτάνουμε στη σημερινή εποχή που το Δαφνί και στο Δάσος Χαϊδαρίου, στους πρόποδες του Ποικίλου όρους έχουν μείνει δύο βασικά μεγάλες εκτάσεις που δεν έχουν οικοπεδοποιηθεί. Μία είναι προς την πλευρά του Δαφνιού το οποίο ανήκει στο υπουργείο Γεωργίας. Είναι δασική έκταση και κατά κάποιον τρόπο προστατεύεται τουλάχιστον από τους καταπατητές, χωρίς βέβαια να είναι και ιδανική η συντήρηση και η φύλαξή του. Η άλλη «σχεδόν ελεύθερη» έκταση βρίσκεται στη μεριά του Δάσους Χαϊδαρίου που φιλοξενεί τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των στρατοπέδων ΚΕΒΟΠ και ΚΕΔΒ, που ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ήδη έχει αρχίσει η σταδιακή απομάκρυνσή τους.

 
Λίγα λόγια για το σχολείο μας

10 Νοέ 2017

Η ραγδαία οικιστική ανάπτυξη της συνοικίας του Δάσους Χαϊδαρίου στις αρχές της δεκαετίας του 1980 δημιούργησε την ανάγκη της ίδρυσης κι άλλου Γυμνασίου στην περιοχή. Έτσι τον Ιούνιο του 1984 ιδρύθηκε το 6ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου που λειτούργησε προσωρινά στο κτίριο που χρησιμοποιούσε τότε το Τεχνικό Λύκειο στη Λεωφόρο Αθηνών. Στη πρώτη ημέρα λειτουργίας του σχολείου στις 29-06-1984, οι καθηγητές που παρουσιάστηκαν και ανέλαβαν υπηρεσία ήταν οι εξής όπως αναφέρονται στο πρώτο πρακτικό του συλλόγου καθηγητών:

Παπαναστασίου Κωνσταντίνος

Μαρράς Γεώργιος

Διαρεμές Κωνσταντίνος

Τελεβάντου Κ.

Χανή Ιωάννα

Ρούσου Ειρήνη

Κουφάκη Μαρία

Χριστοφιλογιάννης Αριστ.

Στυλιανομανωλάκη Βασ.

Στις 12-07-1984 ανέλαβε τη Δ/νση του σχολείου η κ.Κουδούνα Ελισάβετ.

Το Σεπτέμβριο του 1985 μεταφέρθηκε στο κτίριο που χτίστηκε σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ήταν κομμάτι του ιστορικού στρατοπέδου Χαϊδαρίου, επί της οδού Μπουμπουλίνας 14, στο Δάσος Χαϊδαρίου, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Στο κτίριο έχουν στεγαστεί κατά καιρούς μαζί με το 6ο Γυμνάσιο το 4ο Λύκειο Χαϊδαρίου, το 3ο Λύκειο Χαϊδαρίου, το 5ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου, το Τεχνικό Λύκειο Χαϊδαρίου και το 1ο Δημοτικό Χαϊδαρίου. Από το 2000 το 6ο Γυμνάσιο στεγάζεται πλέον μόνο του και χρησιμοποιεί όλους τους χώρους που διαθέτει το κτίριο.

Στο 6ο Γυμνάσιο λειτουργούν ξεχωριστές αίθουσες για πολλά μαθήματα (Καλλιτεχνικά, Μουσική, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά), εργαστήρια Πληροφορικής, Τεχνολογίας Φυσικών Επιστημών και Θρησκευτικών. Υπάρχει επίσης κλειστή αίθουσα γυμναστικής που εξοπλίζεται με όργανα γυμναστικής αυτό το διάστημα. Διαθέτει μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων με σκηνή, που φιλοξενεί πολλές εκδηλώσεις του σχολείου. Από το Σεπτέμβριο του 2001 λειτουργεί σύγχρονη βιβλιοθήκη που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΠΝΥΚΑ» του ΤΕΙ Αθήνας, στην οποία οι μαθητές μπορούν να βρουν πάνω από 5000 τίτλους βιβλίων, καθώς και αρκετό πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό που καλύπτει μεγάλο φάσμα μαθημάτων και δραστηριοτήτων. Από τον Ιανουάριο του 2006 μέχρι και τον Ιούνιο του 2011, λειτούργησε Γραφείο ΣΕΠ που κάλυψε τις ανάγκες των μαθητών μας, αλλά και μαθητών άλλων σχολειών της περιοχής, καθώς και των γονιών γύρω από θέματα Επαγγελματικού προσανατολισμού.

Στην αυλή έκτασης 3000τ.μ. υπάρχουν γήπεδο πετοσφαίρισης και καλαθοσφαίρισης με ελαστικό τάπητα, καθώς και γήπεδο 5×5 περιφραγμένο με πλαστικό τάπητα. Υπάρχουν επίσης ελεύθεροι χώροι, παγκάκια και πλακόστρωτοι διάδρομοι. Στους ελευθέρους  χώρους  φυτεύτηκαν από τους μαθητές πολλά δέντρα και θάμνοι με σκοπό να βελτιώσουμε  το μικροκλίμα της  γειτονιάς μας. Τα τελευταία 6 χρόνια ο σχολικός μας λαχανόκηπος είναι σημείο αναφοράς των μαθητών μας και όχι μόνο.

Στο σχολείο μας λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια διάφορες ομάδες που ασχολούνται με εξωδιδακτικές δραστηριότητες (Περιβαλλοντική, Αγωγή Υγείας, Θεατρική, Μουσική, Χορευτική, Αθλητική). Επίσης εκπονούνται προγράμματα Αγωγής Σταδιοδρομίας και επιχειρηματικότητας και ευρωπαϊκών δράσεων που κατά καιρούς προτείνονται από το ΥΠΕΠΘ και την Γ.Γ. Νέας Γενιάς (Κινητικότητας, ΚΕΘΙ, ολυμπιακή παιδεία, «ΚΑΛΛΙΣΤΩ»). Από το 1988 το 6ο Γυμνάσιο έχει παράδοση στις εκπαιδευτικές ανταλλαγές με σχολεία από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, Γερμανία). Έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα είκοσι δυο (22). Το σχολείο μας είναι αδελφοποιημένο με το College Leon Blum της Villeneuve d’Ascq (Γαλλία).

Το 6ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου ανήκει διοικητικά στη Δ/ση Δ.Ε. Γ’ Αθήνας

Στα 6ο Γυμνάσιο έχουν υπηρετήσει στη θέση του Διευθυντή και Υποδιευθυντή από την ίδρυση του μέχρι σήμερα οι εξής :

 

  1. Δ/ντρια: Κουδούνα Ελισάβετ (ΠΕ05), 7ος/1984 – 8ος 1986

Υποδ/ντης: Παπαναστασίου Κων/νος (ΠΕ01), 7ος/1984 – 8ος/1986

  1. Δ/ντρια: Κορρέ Ευδοκία (ΠΕ11), 9ος/1986 – 8ος 1990

Υποδ/ντης: Παπαναστασίου Κων/νος (ΠΕ01), 9ος/1986 – 8ος 1990

  1. Δ/ντης: Παπαναστασίου Κων/νος (ΠΕ01), 9ος/1990 – 11ος 1991

Υποδ/ντρια: Διαμαντή Αθηνά (ΠΕ15), 9ος/1990 – 11ος 1991

  1. Δ/ντης: Δαμιανάκης Παρασκευάς (ΠΕ04), 11ος/1991 – 8ος 1992

Υποδ/ντρια: Μηνοΐδη Χρυσούλα (ΠΕ05), 11ος/1991 – 8ος 1992

  1. Δ/ντης: Κατρίνης Νεκτάριος (ΠΕ01), 9ος/1992 – 8ος 2007

Υποδ/ντρια: Μηνοΐδη Χρυσούλα (ΠΕ05), 11ος/1992 – 8ος 1997

Υποδ/ντης: Μπάλλος Στυλιανός (ΠΕ11), 9ος/1997 – 8ος 2007

  1. Δ/ντης: Μπάλλος Στυλιανός (ΠΕ11), 9ος/2007 – μέχρι σήμερα

Υποδ/ντρια: Αντωνοπούλου Αικατερίνη (ΠΕ02), 11ος/2008 – 8ος 2016

Υποδ/ντρια: Ζόμπολα Λουίζα (ΠΕ04), 10ος/2016 – μέχρι σήμερα