Επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων

Επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων

Αγαπητοί γονείς, καλησπέρα σας

Με πολύ μεγάλη χαρά και ταυτόχρονα με αγωνία, σας καλωσορίζουμε την ερχόμενη Δευτέρα, 1/6/2020, πίσω στα σχολειά μας, από τα οποία απουσιάζαμε, μαθητές και εκπαιδευτικοί, για περισσότερο από δύο μήνες, δεδομένης της πανδημίας του κορονοϊού.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω για τις νέες συνθήκες επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων, σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας αλλά και τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, του Υπουργείου Υγείας.

Στη μονάδα μας λοιπόν, και από τη Δευτέρα 1/6/20, δημιουργούνται δύο υποτμήματα των δέκα μαθητών, για κάθε τάξη. Το ένα τμήμα της κάθε τάξης,θα έρχεται την μία εβδομάδα, Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, και το άλλο, Τρίτη και Πέμπτη.

Την επόμενη εβδομάδα, τα τμήματα της Τρίτης και Πέμπτης, θα έρχονται Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, ώστε να παρακολουθούν όλοι τον ίδιο χρόνο μαθημάτων.

Η κ.Όλγα και η κ. Βάσω, σας ενημέρωσαν για τους συμμετέχοντες του κάθε τμήματος ονομαστικά, που για ευνόητους λόγους δεν μπορώ να αναρτήσω στο ιστολόγιό μας.

Ο διαχωρισμός έγινε με αλφαβητική σειρά, σύμφωνα με την εγκύκλιο, σελ.3 :

«Συγκεκριμένα:

Κάθε τμήμα Νηπιαγωγείου μεγαλύτερο των 15 μαθητών/τριών, θα πρέπει να χωρίζεται σε δύο (2) υποτμήματα, κατά τα οριζόμενα στην υπ’αριθμ.51888/ΓΔ4/06-05-2020 ΚΥΑ

Εάν στην πορεία διαπιστώσουμε ότι δεν τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις, τότε το τμήμα, ανεξαρτήτως μαθητών θα χωριστεί σε υποτμήματα, σύμφωνα πάντα με την εγκύκλιο: σελ.2:

«Εάν κάποια σχολική αίθουσα δεν επαρκεί για την τήρηση αυτής της απόστασης, τότε το τμήμα, ανεξαρτήτως αριθμού μαθητών, χωρίζεται σε υποτμήματα κατά τα παραπάνω.»

Ενώ, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις, η διδασκαλία θα είναι καθημερινή , εγκύκλιος, σελ.2:

«Σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 και το άρθρο 1 της υπ’ αρ. 51888/ΓΔ4/06-05-2020 ΚΥΑ, ένα από τα βασικά μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν πριν την επανέναρξη λειτουργίας των σχολείων είναι η διαρρύθμιση των αιθουσών.

Συγκεκριμένα:

Οι σχολικές αίθουσες πρέπει να διαμορφωθούν έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η απόσταση μεταξύ των μαθητών στο πλαίσιο του εφικτού, δηλαδή ένας μαθητής ανά θρανίο. Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός μαθητών ανά σχολική αίθουσα ορίζεται στους (15). Τάξεις ή τμήματα τάξεων με περισσότερους των (15) μαθητών, χωρίζονται κατά αλφαβητική σειρά, με μέριμνα του Διευθυντή της σχολικής μονάδας σε υποτμήματα ίσης δυναμικότητας και εφαρμόζουν εκ περιτροπής διδασκαλία, κατά τα οριζόμενα στην υπ’αριθμ.51888/ΓΔ4/06-05-2020 ΚΥΑ.

Εφόσον σε κάποια σχολική μονάδα πλεονάζουν κατάλληλες – για την τήρηση αποστάσεων μεταξύ των μαθητών, τον φυσικό αερισμό των αιθουσών διδασκαλίας και την τήρηση των απαραίτητων μέτρων ασφάλειας και υγιεινής – σχολικές αίθουσες, η διδασκαλία σε υποτμήματα που προκύπτουν μετά την ως άνω κατανομή , μπορεί να είναι και καθημερινή.»

Στην περίπτωση της δικής μας μονάδας, βέβαια, και  σύμφωνα με την απόφαση του συλλόγου διδασκόντων, Πράξη 14η, θεωρούμε ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με τις ομάδες των δέκα μαθητών ανά τάξη.

Θα  ξεκινήσουμε λοιπόν,  ως ορίστηκε από τις νηπιαγωγούς των δύο τμημάτων,και μέσα στην πρώτη εβδομάδα, και με τα δεδομένα των συμμετοχών και του μαθητικού δυναμικού που θα έχουμε, θα επαναπροσδιορίσουμε τις ομάδες, εφόσον χρειαστούν αλλαγές, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του Υπουργείου και του ΕΟΔΥ. Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για νηπιαγωγεία, θα αναρτηθούν στο ιστολόγιό μας, προς ενημέρωσή σας, επίσης.

Σας ζητούμε την υπομονή και την καλή σας προαίρεση ,ώστε να διασφαλιστεί για όλους η δημόσια υγεία αλλά και η επιστροφή όλων μας, με ασφάλεια, στην πολυπόθητη «κανονικότητα»!

Σας ευχαριστώ θερμά

Βικτωρία Κωνσταντοπούλου

 

 

Καλωσήρθατε

Στον ιστότοπο αυτό θα βρείτε νέα, ανακοινώσεις και πληροφορίες για το σχολείο μας.
Επισκεφτείτε τις διάφορες σελίδες μας για να μάθετε περισσότερα.

Εκεί μπορείτε να βρείτε διάφορες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τους εκπαιδευτικούς που πλαισιώνουν το σχολείο μας, την προσβασιμότητα στο σχολείο μας, τον κανονισμό λειτουργίας, τα νέα του σχολείου μας και τα στοιχεία επικοινωνίας του.

Ταξίδι στον κόσμο μέσα από τον πολιτισμό 3

Αγαπητά μας παιδιά και γονείς, το ταξίδι στον κόσμο συνεχίζεται!!! Ακούστε λίγες καλημέρες σε διάφορες γλώσσες και χαιρετίστε και εσείς με αυτές!

 

Book titled 'Μια καλημέρα...από τον κόσμο'

Read this book made on StoryJumper


book title
Διαβάστε το βιβλίο στο StoryJumper

 

Για να δούμε, θυμάστε καμιά σημαία;

 

 

 

Επόμενη στάση:                                                                                                                                         ΡΩΣΙΑ

 

Η Ρωσία (ρωσικά: Россия), ή επίσημα γνωστή ως Ρωσική Ομοσπονδία (ρωσικά: Росси́йская Федера́ция) είναι μια χώρα που βρίσκεται στη βόρεια Ευρασία. Πολίτευμά της είναι Ομοσπονδιακή Ημιπροεδρική δημοκρατία και αποτελείται από 85 ομοσπονδιακά κρατίδια. Με έκταση 17.098.246 τ.χλμ. αποτελεί το μεγαλύτερο κράτος του πλανήτη, καλύπτοντας πάνω από το ένα όγδοο της παγκόσμιας κατοικήσιμης γης. Η Ρωσία είναι η ένατη σε πληθυσμό χώρα παγκοσμίως, με 146.748.590 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2020[1]. Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Μόσχα. Η επίσημη γλώσσα είναι τα ρωσικά και νόμισμα τα ρούβλια.

Η Ρωσική Ομοσπονδία δημιουργήθηκε το 1991 και προήλθε από την αποδόμηση της Ε.Σ.Σ.Δ.. Έκτοτε, το πολίτευμά της είναι Ημιπροεδρική δημοκρατία κατά το πρότυπο του δυτικού φιλελεύθερου μοντέλου.

Η Ρωσία εκτείνεται τόσο στην Ασία όσο και στην Ευρώπη, με το μεγαλύτερο τμήμα αυτής να εκτείνεται στην πρώτη, πολιτισμικά όμως είναι πιο κοντά στην δεύτερη.

Η Ρωσία έχει μια μακρά ιστορία και παράδοση σε πολλές πτυχές της τέχνης, όπως η λογοτεχνία, η φιλοσοφία, η κλασική μουσική, το μπαλέτο, η αρχιτεκτονική, η ζωγραφική και ο κινηματογράφος, με όλα αυτά τα στοιχεία να επηρεάζουν σημαντικά τον παγκόσμιο πολιτισμό.[1][2] Η χώρα έχει, επίσης, ένα μεγάλο υλικό πολιτισμό και παράδοση στην τεχνολογία.[3 

Κάποια ενδεικτικά ονόματα Ρώσων καλλιτεχνών είναι τα παρακάτω:

Βασίλι Καντίνσκι (ή Καντίνσκυ) (1886-1944) ήταν Ρώσος ζωγράφος και θεωρητικός της τέχνης. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα και ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της αποκαλούμενης αφηρημένης τέχνης. Έλαβε μέρος σε ορισμένα από τα σημαντικότερα ρεύματα της μοντέρνας τέχνης εισάγοντας τις δικές του καινοτομίες και μία νέα αντίληψη για τη ζωγραφική, καταγράφοντας ένα πλούτο θεωριών και ιδεών στην πραγματεία Για το πνευματικό στην τέχνη.

Ο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Προκόφιεφ  (1891 – 1953)[19] ήταν Ρώσος συνθέτης.

Ο Πιοτρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι ( 1840 –  1893)  ήταν Ρώσος συνθέτης της ρομαντικής Εποχής. Όσο το ύφος του διευρυνόταν, ο Τσαϊκόφσκι έγραψε μουσική σε ένα μεγάλο φάσμα ειδών, συμπεριλαμβανομένων συμφωνίαςόπεραςμπαλέτουοργανικής μουσικήςμουσικής δωματίου και τραγουδιού. Έγραψε μερικά από τα πιο δημοφιλή ορχηστρικά και θεατρικά μουσικά έργα στο σύγχρονο κλασικό ρεπερτόριο, όπως τα μπαλέτα Η Λίμνη Των ΚύκνωνΗ Ωραία Κοιμωμένη, Ο Καρυοθραύστης.

Ο Φιόντορ Μιχάηλοβιτς Ντοστογιέφσκι (1821-1881) ήταν Ρώσος συγγραφέας, κορυφαία μορφή της παγκόσμιας λογοτεχνίας Έργα του πολύ γνωστά “Έγκλημα και τιμωρία”, “Αδερφοί Καραμαζώφ”κ.α.

Ο Λέων Τολστόι (1828-1910)18) ήταν Ρώσος συγγραφέας. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς όλων των εποχών. Έργα του “Πόλεμος και Ειρήνη”, ” Αννα Καρένινα”΄, “Αφέντης και Δούλος” κ.α.

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/

 

Εδώ μπορείτε να κάνετε δυο παζλ:

 

 

 

 

 

Αν ταξιδέψει κανείς στη Ρωσία,σίγουρα θα δει τις Μπάμπουσκες ή Ματριόσκες, τις πασίγνωστες ξύλινες φουσκωτές κουκλίτσες  με τα παραδοσιακά φορέματα που η κάθε μία κρύβει μέσα της  έξι η εφτά κουκλάκια. Η κούκλα πήρε το όνομα της από την «μπάμπουσκα» που σημαίνει γιαγιά, και αποτελούσε ένα παραδοσιακό, χριστουγεννιάτικο παραμύθι με πολλά διδάγματα για μικρά και μεγάλα παιδιά, όχι μόνο στη Ρωσία αλλά και στις γειτονικές χώρες.Σύμφωνα με το παραμύθι «Η κούκλα που ήθελε να αποκτήσει ένα μωρό» του Ντιμίτερ Ινκιόφ, η αγαπημένη κούκλα ενός μαραγκού του ζητάει να της φτιάξει ένα μωρό. Μόλις πραγματοποιείται η ευχή της, η νέα κούκλα – κόρη ζητάει και εκείνη ένα δικό της μωρό. Αυτό επαναλαμβάνεται, μέχρι που ο μάστορας φτάνει να κατασκευάσει μια ολόκληρη σειρά από κούκλες μειουμένου μεγέθους, που η μια κυοφορείται μέσα στην άλλη. Στην τσαρική Ρωσία όταν δεν είχε «ανακαλυφθεί» ακόμη ο άγιος Βασίλης (ο Santa Claus των Αμερικανών) τα δώρα στα παιδιά μοίραζε η μπάμπουσκα. Συμβολίζουν την εξέλιξη του ανθρώπου από την γέννηση μέχρι τα γηρατειά.

(Πηγή: Παναγιώτης Καμπάνης, Δρ Αρχαιολογικού-Ιστορικού, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού).

ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΖΩΓΡΑΦΙΣΕΙΣ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ
ΜΠΑΜΠΟΥΣΚΕΣ……

 

Και τώρα παίξε με τις μπάμπουσκες:

 

 

Για το τέλος ένα παιχνίδι αντιστοίχισης:

 

     Καλή διασκέδαση!!!!

Θα τα πούμε σύντομα από κοντά!

Έντομα

 

 

Aγαπητοί γονείς και παιδιά,ελπίζουμε να είστε όλοι καλά.Αυτήν την εβδομάδα θα ασχοληθούμε με τα έντομα,αυτά τα μικροσκοπικά πλασματάκια που πολλές φορές μας φαίνονται τόσο ενοχλητικά αλλά παίζουν και αυτά έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην αλυσίδα της ζωής και στο περιβάλλον. Ας γνωρίσουμε μερικά μέσα από αυτό το βίντεο:

https://safeYouTube.net/w/n3hF

 

Και τώρα ας παίξουμε!  Μπορείτε να βρείτε τη λύση στα αινίγματα;

 

 

 

 

Εδώ μερικές σοφές παροιμίες με θέμα τα έντομα:

Παροιμίες για έντομα

  • Δεν ξέρει η ψείρα από φιρμάνια κι ο ψύλλος από νόμους.
  • Έβαλε την ψείρα να βαρέσει την καμπάνα.
  • Όποιος δεν έχει ψείρες δεν ξέρει από ξύσιμο.
  • Όπου πάει ο άρχοντας πάει κοντά κι η ψείρα του
  • Όσες οι ψείρες του φτωχού τόσα τα βάσανά του.
  • Όσοι ξύνουν τα κεφάλια τους, δεν έχουν όλοι ψείρες
  • Ούλοι αντάμα κι ο ψειριάρης χώρια.
  • Αλλού το τριζόνι κι αλλού το τραγούδι του .
  • Αν δεν σκοτεινιάσει δεν τραγουδάνε τα τριζόνια.
  • Μη σε γελάσει ο βάτραχος και το χελιδονάκι, αν δεν λαλήσει ο τζίτζικας δεν είν’ καλοκαιράκι.
  • Γλεντάει σαν τον τζίτζικα.
  • Σκάει ο τζίτζικας.
  • Τζίτζικας λάλησε καλοκαιράκι μύρισε.
  • Τζίτζικας λάλησε, πάρτε τα δρεπάνια σας.
  • Αν δεν σε κεντρίσει η μέλισσα, μέλι δεν τρως.
  • Απ’ όπου έρχεται η βουή, έρχεται και το μελίσσι.
  • Δουλεύουν οι μέλισσες τρώνε οι κηφήνες
  • Αν είχαν οι μύγες σπίτι δεν θα γύριζαν από εδώ και εκεί.
  • Έβαλε τις μύγες να φυλάξουνε το κρέας.
  • Άνεργος καλόγερος, μύγες κυνηγούσε.
  • Βαράει μύγες. (αναδουλειές)
  • Βγάνει από την μύγα ξύγκι.
  • Δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του.
  • Έκανε κι η μύγα πλάτη και θαρρεί πως είναι κάτι.
  • Η μύγα πάντα τρέχει εκεί που είναι το μέλι.
  • Να ’σαι καλά τον Αύγουστο που είναι παχιές οι μύγες.
  • Ξέρει η μύγα που κάθεται.
  • Ξεχωρίζει σαν την μύγα μες το γάλα.
  • Όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται
  • Θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι.
  • Περισσότερες μύγες πιάνεις με το μέλι παρά με το ξίδι.
  • Πρώτα βλέπεις την μύγα και μετά τον αφέντη
  • Από την γης βγαίνει το χρυσάφι κι από το σκουλήκι το μετάξι .
  • Μετάξι από τον σκωλήκια, απ’ το μελίσσι μέλι, απ’ το κουνούπι τσίμπημα, τίποτα από τον τεμπέλη.
  • Για αυτό έκαψα την καλύβα μου, να μην με τρώνε οι ψύλλοι.
  • Για ψύλλου πήδημα .
  • Μήτε ψύλλος στον κόρφο του.
  • Ψάχνει για ψύλλο στ’ άχερα.
  • Δεν είναι τα κουνούπια που φοβίζουν το γέρικο μουλάρι
  • Δεν περνάει κουνούπι.
  • Του ήπιε το αίμα σαν το κουνούπι.
  • Δουλεύει ο μέρμηγκας γλεντάει ο τζίτζικας.
  • Δουλεύει σαν το μερμήγκι.
  • Κάνει τον ψόφιο κοριό.
  • Πρώτα τρώει ο δάκος λάδι και μετά ο νοικοκύρης.
  • Στεναχώρια και σαράκι τρώνε ξύλο και κορμάκι
  • Τρυπώνει σαν τον δάκο στην ελιά.

 

Και μερικά παιχνίδια ακόμα:

 

 

Μήπως σας έλειψαν τα φύλλα εργασίας; Εδώ μπορείτε να κάνετε  ένα διαδραστικό

(Με το μολυβάκι που θα εμφανιστεί όταν κάνετε κλικ επάνω στο φύλλο, θα τραβήξετε τις ανάλογες γραμμές)

https://www.liveworksheets.com/sf577647xc

 

 

Κι αφού δείτε ένα  καταπληκτικό  βίντεο για τη μαγική μεταμόρφωση της πεταλούδας

http://safeyoutube.net/w/vnbB

 

 

Ελέγξτε τι θυμάστε:

 

 

Για το τέλος, μια ιδέα για κατασκευή μιας όμορφης και πλουμιστής πεταλούδας:

 

Κ Α Τ Α Σ Κ Ε Υ Η  Π Ε Τ Α Λ Ο Υ Δ Α Σ

1.Ένα τετράγωνο κομμάτι  χαρτί κουζίνας.

2.Μαρκαδόροι

3.Ένα μανταλάκι.

4.Ένα καλαμάκι πλαστικό

Πάνω στο χαρτί κουζίνας κάνουμε κύκλους με τους μαρκαδόρους ή βάφουμε λωρίδες σε διάφορα χρώματα.

Εάν θέλουμε, μπορούμε να βουτήξουμε το χαρτί σε λίγο νερό και έπειτα να το αφήσουμε να στεγνώσει.

Σουρώνουμε το χαρτί και τοποθετούμε στη μέση ένα μανταλάκι.

Πάνω στο μανταλάκι μπορούμε να κάνουμε ματάκια ή στόμα.

Με το μανταλάκι πιάνουμε ένα καλαμάκι αφού το έχουμε διπλώσει.

 Κ Α Λ Η   Ε Π Ι Τ Υ Χ Ι Α

Περιμένουμε τις δικές σας κατασκευές και ιδέες στο 69nipia@gmail.com

Θα τα πούμε σύντομα!!!!!

 

 

 

 

 

Εγγραφές στα νηπιαγωγεία

Αγαπητοί γονείς, καλημέρα σας

Οι εγγραφές στα νηπιαγωγεία ξεκινούν από σήμερα 15 Μαϊου και λήγουν στις 30 Μαϊου.

Σας γνωστοποιούμε τις οδηγίες εγγραφής καθώς και την ηλεκτρονική διεύθυνση στην οποία θα συνδεθείτε για να την πραγματοποιήσετε. 1η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  

                                                                              2η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ευχαριστούμε

Ταξίδι στον κόσμο μέσα από τον πολιτισμό 2

Αγαπητά μας παιδιά και γονείς, δεν πτοούμαστε από τον κορωνοϊό και το ταξίδι μας στις χώρες του κόσμου συνεχίζεται με ασφαλή τρόπο.Επόμενος σταθμός:

ΙΣΠΑΝΙΑ

 

 

Το Βασίλειο της Ισπανίας (Ισπανικά: Reino de España) ή Εσπερία (Hesperia) των αρχαίων Ελλήνων, ή Hispania και Spania των Ρωμαίων, είναι ένα κράτος της νοτιοδυτικής Ευρώπης, που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της Ιβηρικής χερσονήσου. Προς Βορρά ορίζεται από τον Βισκαϊκό κόλπο και με τη Γαλλία από την οποία την χωρίζει η μεγάλη οροσειρά των Πυρηναίων. Επ. Ανατολικά και νότια βρέχεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα, εκτός από ένα κομμάτι που ανήκει στο Γιβραλτάρ, και νοτιοδυτικά βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Τέλος Δυτικά συνορεύει με την Πορτογαλία.Αρχαιότατοι κάτοικοι της Ισπανίας υπήρξαν οι Κελτίβηρες. Πρώτοι οι Φοίνικες ίδρυσαν αποικίες στα Α. και Ν.Α. παράλιά της και σύντομα οι Έλληνες τους μιμήθηκαν. Αργότερα η Καρχηδόνα κατέλαβε τη Νότια Ισπανία. Τόσο όμως οι καρχηδονιακές όσο και οι ελληνικές αποικίες καταλήφθηκαν από τους Ρωμαίους. Κατά την περίοδο των μεγάλων μεταναστεύσεων των εθνών εισέβαλαν στην Ισπανία Σουήβοι, Αλανοί και κυρίως, Βάνδαλοι και Βησιγότθοι. Οι τελευταίοι ίδρυσαν ισχυρό κράτος. Όμως τον 8ο αιώνα μ.Χ. οι Άραβες το κατάλυσαν και κυριάρχησαν σ’ όλη τη χώρα, εκτός από τα βορειότατα τμήματά της, όπου ιδρύθηκαν μικρά χριστιανικά κράτη (Αραγωνία, Καστίλλη, Ναβάρρα, Αστουρία, Λεόνη). Αυτά κατόρθωσαν να περιορίσουν τη δύναμη των Αράβων, ύστερα από μακροχρόνιους αγώνες.

Στα τέλη του 15ου αιώνα, μετά την ένωση των χριστιανικών κρατιδίων σ’ ενιαίο κράτος, οι Άραβες εκδιώχθηκαν εντελώς από την Ιβηρική χερσόνησο. Αυτή η νίκη συνέπεσε με την ανακάλυψη της Αμερικής από το Χριστόφορο Κολόμβο που ήρθε σαν αποτέλεσμα των συστηματικών εξερευνήσεων της γης, που έγιναν από Ισπανούς και Πορτογάλους θαλασσοπόρους. Η ανακάλυψη και αποίκηση της Αμερικής έκανε την Ισπανία μεγάλη αποικιακή δύναμη (ακόμη και σήμερα η ισπανική παρουσία είναι έντονη στην αμερικανική ήπειρο. Η ισπανική είναι η πέμπτη γλώσσα στον κόσμο και ομιλείται από 170 εκατομμύρια ανθρώπους).
Η δύναμη της έφτασε στο κατακόρυφο την εποχή του Κάρολου Ε’ και του γιου του Φίλιππου Β’. Την εποχή του τελευταίου όμως, οπότε και οι Άγγλοι κατάστρεψαν στο στενό της Μάγχης την “αήττητη ισπανική αρμάδα”, το 1588, αρχίζει η παρακμή της Ισπανίας. Το 1704 οι Άγγλοι, για να ελέγχουν τη ναυσιπλοΐα, κατέλαβαν το βράχο του Γιβραλτάρ, τον οχύρωσαν και τον κατέχουν ακόμα. Στις αρχές του 18ου αιώνα συμπληρώθηκε η ισπανική παρακμή, όταν κηρύχτηκαν ανεξάρτητες οι αμερικανικές αποικίες της. Εξαιτίας της επανάστασης της Κούβας κηρύχτηκε το 1898 ο ισπανοαμερικανικός πόλεμος, όπου η Ισπανία νικήθηκε και έχασε την Κούβα, το Πόρτο Ρίκο και τις Φιλιππίνες.
Το 1936 ξέσπασε φοβερός εμφύλιος πόλεμος που κράτησε 2 1/2 χρόνια, έως τις 28 Μαρτίου 1939, όταν η Μαδρίτη καταλήφθηκε από τις δυνάμεις του στρατηγού Φράνκο, ο οποίος ως αρχηγός της εθνικιστικής επανάστασης, επικράτησε με τη βοήθεια της Γερμανίας και της Ιταλίας. Το 1975 ο Φράνκο πέθανε και τον διαδέχτηκε ο Δον Χουάν των Βουρβώνων. Έτσι το πολίτευμα είναι βασιλευόμενη δημοκρατία. Ο Βασιλιάς έχει δικαίωμα βέτο και πλαισιώνεται από το συμβούλιο του στέμματος και το συμβούλιο του κράτους. Η εκτελεστική εξουσία ασκείται από τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο, ενώ η νομοθετική από το κογκρέσο και την γερουσία. Το 1987 έγινε μέλος στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα της Ευρώπης.

 Ζωγραφική

Η Ισπανία έχει πολύ μακριά παράδοση στην ζωγραφική. Από τους Ισπανούς ζωγράφους του Χρυσού Αιώνα (Siglo de Oro), τον Βελάθκεθ, Ελ Γκρέκο ή τον Μουρίγιο, δια μέσου του πρωτοποριακού Γκόγια, για να φτάσουμε στον 20ο αιώνα και τους Πικάσο (1881-1973), Χουάν Γκρις (1887-1927), Μιρό (1893-1983) και Νταλί (1904-1989).

Μουσική

Η ισπανική μουσική έχει μεγάλη ποικιλία κατά περιοχές, που σχετίζεται με τις διαφορές επιρροές από Βορρά και Νότο. Η παραδοσιακή μουσική της Ισπανίας στηρίζεται στην καθολική εκκλησιαστική παράδοση που είναι κοινή σε όλη τη δυτική Ευρώπη, με πολυφωνικές χορωδίες, ευρεία χρήση του εκκλησιαστικού οργάνου και κλασικούς θρησκευτικούς ψαλμούς (Περγκολέζι, Μπαχ κ.α.). Μέσα από αυτό όμως έχει βγει μια ιδιαίτερη ισπανική παράδοση, με το γνωστό πάσο ντόμπλε (διπλό βήμα) και τις ραντσέρας.

Στην Νότια Ισπανία και ειδικά την Ανδαλουσία υπάρχει η πολύ δυνατή παράδοση του φλαμένκο, μιας έντονης μουσικής με σαφείς τσιγγάνικες και βορειοαφρικάνικες επιρροές.

Η ισπανική μουσική έχει επηρεάσει αποφασιστικά και ολόκληρη τη λατινική Αμερική η οποία με τη σειρά της σήμερα επηρεάζει σημαντικά την ισπανική μουσική, από τις αβανέρας (habaneras) της Καταλονίας στις αρχές του αιώνα, μέχρι την κατοπινή ρούμπα και το σημερινό ρεγκετόν.

Γνωστοί Ισπανοί καλλιτέχνες είναι οι τενόροι Πλάθιδο Ντομίνγκο και Χοσέ Καρρέρας από τη Μαδρίτη και την Καταλονία αντίστοιχα, οι Καταλανές σοπράνο Βικτόρια ντελς Άνχελς και Μονσεράτ Καμπαγιέ, ο ανδαλουσιανός κιθαρίστας Πάκο ντε Λουθία, αλλά και οι πιο σύγχρονοι μουσικοί Χοσέ Παδίγια και Μανού Τσάο.

Πηγές:

https://www.versustravel.eu/country/48/ispania

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CF%83%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1

 

 

Ας γνωρίσουμε μερικούς από τους σημαντικότερους Ισπανούς ζωγράφους και κάποια έργα τους:

 


  

Ελ Γκρέκο (Δομήνικος Θεοτοκόπουλος)    Η Αγία Οικογένεια (λεπτομέρεια)

 

   

Φρανσίσκο Γκόγια                                                  Παιδιά με σκύλο

                   

Πάμπλο Πικάσο                                                   Γκερνίκα

                         

Χουάν Μιρό                                                           The smile of the Flamboyant wings

 

               

Σαλβαντόρ Νταλί                                                                    Το πλοίο Πεταλούδα

 

 

Τώρα ας παίξουμε ένα παιχνίδι αντιστοίχισης του κάθε ζωγράφου με το έργο του:

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ

 

 

Και ας φτιάξουμε δυο παζλ:

 

 

 

 

 

 

 

Μπορείτε να βρείτε ποιας χώρας η σημαία κρύβεται κάτω από τις εικόνες;

 

 

Ανακάλυψε τη σημαία. Κατάλαβες ποιας χώρας είναι;

 

 

 

 

Και  επειδή είστε πολύ καλοί, λύστε κι αυτό το σταυρόλεξο:

 

Λύσε το παρακάτω σταυρόλεξο.

 

 

 

 

 

Τώρα, προσπαθήστε να ταιριάξετε τα αξιοθέατα με την αντίστοιχη χώρα:

 

Ας παίξουμε και ένα παιχνίδι αντιστοίχησης

 

Ελπίζουμε να περάσατε όμορφα σ’ αυτό μας το ταξίδι. Να θυμάστε: Τα καλύτερα έρχονται………………………

Γιορτή της Μητέρας

Αγαπημένα μας παιδιά και γονείς,αυτήν την Κυριακή, τη δεύτερη Κυριακή του Μάη γιορτάζουν οι μανούλες όλου του κόσμου. Με αφορμή αυτή τη μέρα, θα κάνουμε κάποιες δραστηριότητες για να ευχαριστήσουμε αυτές τις γυναίκες που με τόση αγάπη και αυταπάρνηση στέκονται πάντα δίπλα μας. Χρόνια πολλά στην κάθε Μάνα που γιορτάζει. Σ’ αυτήν που την ευλόγησε ο Θεός με την μητρότητα,μα και σε κείνη,που αν και δεν μπόρεσε να κάνει ένα παιδί, αγαπάει όλα τα παιδιά σαν δικά της.
Χρόνια πολλά στη μάνα που ζει και περιμένει ένα αληθινό  “σ’ αγαπώ “από το στόμα και την καρδιά του παιδιού της, μα και σε κείνη τη μάνα που  μας συντροφεύει και να προστατεύει από κάπου αλλού…..

 

Ξεκινάμε με τον αγαπημένο πίνακα του  Gustav Klimt “Mother and twins”

Και λίγα λόγια για αυτή τη γιορτή:

Η 2η Κυριακή του Μάη είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας. Η  γιορτή της Μάνας  είναι μια γιορτή με αρχαιοελληνικές αναφορές στην λατρεία της θεάς Κυβέλης, της μητέρας των θεών, όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος” Κυβέλα, Μάτερ Θεών”. Η Γιορτή της Μητέρας ξεκίνησε ως ημέρα μνήμης και πένθους των γυναικών, που είχαν χάσει τα παιδιά τους και γενναίους στρατιώτες στον πόλεμο. Η Αμερικανίδα κοινωνική ακτιβίστρια Anna Jarvis (1864-1948) από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της, ξεκίνησε το 1907 μια εκστρατεία, για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας. Η προσπάθειά της είχε απήχηση και η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των ΗΠΑ το 1914 ,όταν με προεδρικό διάταγμα, του τότε Αμερικανού προέδρου Γούντροου Ουίλσον ορίστηκε η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ως Ημέρα της Μητέρας.

Έκτοτε, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου
Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/22© SanSimera.gr

 

Ας ακούσουμε ένα τρυφερό τραγούδι “Μάνα, μητέρα,μανούλα, μαμά, γερμανική μελωδία, Στίχοι:Αγγελική Καψάσκη και “Πώς να πειράξω τη μητέρα¨,Γεώργιος Βιζυηνός

https://safeyoutube.net/w/YOmB

 

 

 

Διαβάζουμε ένα ποίημα

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ ΠΑΙΔΙ

Κική Δημουλά

Το μικρό μου παιδί
σοβαρή αταξία έκανε πάλι.
Στο πεζούλι του σύμπαντος σκαρφάλωσε,
σκούντησε με το χέρι του
το κρεμασμένο
στον τοίχο τ’ ουρανού
κόκκινο πιάτο,
κι έχυσε όλο το φως επάνω του.

Ο Θεός απόρησε
που είδε τον ήλιο
ντυμένο ρούχα παιδικά
να κατεβαίνει τρέχοντας
της φαντασίας μου τη σκάλα
και να έρχεται σε μένα.

Κι εγώ κάθομαι τώρα
και μαλώνω αυστηρά
το μικρό μου παιδί,
ενώ κλέβω κρυφά
τον χυμένο επάνω του ήλιο.

 

Και μερικές σοφές παροιμίες:

Ο Θεός δεν μπορούσε να είναι παντού, γι’ αυτό έπλασε τις μητέρες. Εβραϊκή παροιμία

Ο θυμός της μητέρας είναι σαν το ανοιξιάτικο χιόνι: μπορεί να πέσει πολύ, αλλά θα λειώσει γρήγορα.   Ρωσική παροιμία

Κι ο κόρακας τα παιδιά του αετόπουλα τα βλέπει.  Τουρκική παροιμία

Η αγάπη της μητέρας ποτέ δεν παλιώνει.

Η μητέρα είναι μέλι και η μητριά φαρμάκι .

Κατά μάνα κατά κύρη (κατά γιο και θυγατέρα).

Κατά μάνα κατά κύρη κάνανε και γιο ζαφείρι.

Κατά μάνα και πατέρα, είναι γιος και θυγατέρα .

Από τη γης βγαίνει νερό κι’ απ’ την ελιά το λάδι κι’ από την μάνα την καλή βγαίνει το παλικάρι .

Τρώει η μάνα και στο παιδί δε δίνει.

Αν δεν κλάψει το παιδί, δεν το βυζαίν’ η μάνα.

Αν δεν κλάψει το παιδί μικρό, κλαίει η μάνα μεγάλη

ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ

Μάνα είναι μόνο μία .

Χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα .

 

ΠΩΣ ΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΛΕΞΗ ΜΗΤΕΡΑ

                      

Μ  γιατί είναι γλυκιά σαν το ΜΕΛΙ…………………….. 

Η   γιατί είναι φωτεινή σαν τον ΗΛΙΟ…………………

Τ   γιατί η φωνή της θα ακούγεται μέσα μας πάντα σαν το πιο όμορφο    ΤΡΑΓΟΥΔΙ…………….

Ε   γιατί πάντα θα θέλουμε να της πούμε την λέξη  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ………

Ρ   γιατί πάντα θα μοσχοβολά σαν ένα ΡΟΔΟ……………..

Α   γιατί πάντα θα μας προσφέρει το πιο όμορφο δώρο το οποίο λέγεται

 

ΑΓΑΠΗ…………

Ας παίξουμε ένα παιχνίδι αντιστοίχισης:

 

https://wordwall.net/resource/2027663

 

 

Ας διαβάσουμε το παραμύθι:”Θα σ΄αγαπώ ό,τι κι αν γίνει”, Debi Gliori σε επεξεργασία της συναδέρφου Σταματίας Ntεμογιάννη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Και τώρα παίζουμε με αφορμή το παραμύθι:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εδώ θα βρείτε μερικές προτάσεις για εύκολες κατασκευές:

Σας προτείνουμε μια εύκολη κατασκευή με υλικά τα οποία όλοι έχουμε στο σπίτι μας. Χρειαζόμαστε ένα χάρτινο κύλινδρο από χαρτί υγείας ένα φύλλο χαρτί Α4, μαρκαδόρους και ένα καλαμάκι. Κόβουμε τον κύλινδρο σε λωρίδες, κάνουμε ένα κύκλο στο πάνω μέρος του χαρτιού και γύρω γύρω κολλάμε τις λωρίδες για να σχηματίσουμε  το λουλούδι .Ακριβώς από κάτω κολλάμε το καλαμάκι σε ό,τι μέγεθος θέλουμε. Στο καλαμάκι  δίπλα ζωγραφίζουμε  όσα φυλλαράκια θέλουμε. Μαζί με τις οδηγίες θα σας δοθεί η κατασκευή και σε εικόνα.

Κ Α Λ Η     Ε Π Ι Τ Υ Χ Ι Α……………..

 

  

 

Και  μερικές ιδέες από το διαδίκτυο για  καρτούλες για τη μαμά:



 

Περιμένουμε τις κατασκευές σας στο mail  69nipia@gmail.com

 

 

Αν δεν κουραστήκατε ακόμα, έχουμε και συνέχεια με ανοιξιάτικα παιχνίδια:

 

 

Διάβασε το αίνιγμα και βρες ποια εικόνα ταιριάζει

 

 

 

 

 

Καλή διασκέδαση!!!

Ανακοίνωση ορίων 69ου Νηπιαγωγείου θεσσαλονίκης

Αγαπητοί γονείς, σας ανακοινώνουμε τα όρια του νηπιαγωγείου μας, όπως αυτά διαμορφώθηκαν από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης.Όταν έχουμε νεότερα για τις εγγραφές, θα σας ενημερώσουμε .