Το σχολείο μας συμμετείχε στο πρόγραμμα FoodEducators.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα Τροφίμων του EIT που παρέχει στους εκπαιδευτικούς διασκεδαστικές, δημιουργικές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για να προσελκύσουν νέους, κυρίως μαθητές για να εμβαθύνουν τις μαθησιακές εμπειρίες γύρω από τα τρόφιμα.
Στόχος των FoodEducators είναι να προωθήσουν την υγεία και τη βιωσιμότητα και να παρακινήσουν τις μελλοντικές γενιές να ακολουθήσουν σταδιοδρομία στον τομέα των αγροδιατροφών. Το πρόγραμμά εστιάζει στην εμπνευσμένη ηγεσία, τον συνειδητό καταναλωτισμό, την παιδεία στην επιστήμη των τροφίμων, τις επιχειρηματικές νοοτροπίες και τις επαγγελματικές δυνατότητες μεταξύ των νέων ηλικίας 6 έως 18 ετών.
Η δράση που υλοποιήσαμε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής έχει τίτλο ‘’Γευστικά έργα τέχνης’’
Στόχος της δράσης ήταν η συνεργασία γονέων και παιδιών στη συνδημιουργία ενός πρωινού γεύματος με φαντασία και δημιουργικότητα.
- Αρχικά κοινοποιήθηκε στους γονείς η γευστική πρόκληση-πρόσκληση,
- Την επόμενη μέρα τα παιδιά έφεραν τα πρωινά τους γεύματα. Με τη συμμετοχή των παιδιών στήθηκε μια γκαλερί στην τάξη, προκειμένου να εκτεθούν τα γευστικά έργα τέχνης.
- Τα παιδιά παρατήρησαν τα γευστικά έργα τέχνης των συμμαθητών τους και ο κάθε μαθητής περιέγραφε το δικό του γευστικό έργο τέχνης, παρουσιάζοντας τα υλικά και τον τρόπο υλοποίησής του στους συμμαθητές του και στον καλεσμένο έκπληξη που ήταν μία κούκλα σεφ.
- Στο τέλος της δράσης τα παιδιά όλα μαζί έφαγαν τα γευστικά έργα τέχνης
Οφέλη από την δράση
- Η συνεργασία στην κουζίνα ενθαρρύνει το διάλογο, δίνοντας την ευκαιρία στους γονείς και τα παιδιά να μοιραστούν σκέψεις και ιδέες και αυτό συμβάλλει στην ανάπτυξη υγιών σχέσεων μεταξύ τους. Το μαγείρεμα παρέχει μια ευκαιρία για ποιοτικό χρόνο, μακριά από τις καθημερινές υποχρεώσεις, όπου γονείς και παιδιά μπορούν να συνδεθούν μέσα από μια διασκεδαστική και παραγωγική δραστηριότητα.
- Η χρήση φαντασίας και παιχνιδιού κατά την προετοιμασία του πρωινού επιτρέπει στα παιδιά να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους και την εφευρετικότητά τους.
- Μέσα από αυτή τη διαδικασία, τα παιδιά μαθαίνουν για την αξία της σωστής διατροφής και την επιλογή υγιεινών υλικών. Συμμετέχοντας, είναι πιο πιθανό να δοκιμάσουν υγιεινές τροφές που μπορεί να απέφευγαν.
- Όταν τα παιδιά συμμετέχουν στην παρασκευή του γεύματός τους, αισθάνονται υπεύθυνα και ικανά. Αυτό ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους και την αίσθηση αυτονομίας.
- Η συμμετοχή στην προετοιμασία φαγητού τους βοηθά να αναπτύξουν πρακτικές δεξιότητες όπως η μέτρηση, η ανάμιξη και η οργάνωση, που είναι χρήσιμες σε όλη τη ζωή τους .
68th kindergarten of Heraklion FoodEducators.pdf από ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΩΝΙΟΥ