ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 1. Οικολογία – Παγκόσμια και τοπική Φυσική κληρονομιά “Θάλα-SoS-α χωρίς πλαστικά”
Σκοπός του προγράμματος είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες να αποκτήσουν θετική στάση σχετικά με τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων, αναγνωρίζοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουν ειδικότερα στη θαλάσσια ζωή, να αναστοχαστούν ως προς την προσωπική τους ευθύνη και να υιοθετήσουν συγκεκριμένες συμπεριφορές που συμβάλλουν θετικά στη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων στην καθημερινή ζωή.
Προαπαιτούμενες γνώσεις
Οι μαθητές/-τριες πριν την υλοποίηση των δραστηριοτήτων των Εργαστηρίων είναι απαραίτητο να έχουν κατακτήσει συγκεκριμένες γνώσεις και δεξιότητες. Ειδικότερα, είναι απαραίτητο να αναγνωρίζουν τα πλαστικά αντικείμενα και ποια είναι πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης. Επίσης, θα πρέπει να αναγνωρίζουν την έννοια της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης, να κατονομάζουν τα υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν και να εξηγούν τους λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητη η ανακύκλωσή τους.
Με βάση τις παραπάνω προαπαιτούμενες γνώσεις, μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα Εργαστηρίων, οι μαθητές/-τριες επικεντρώνονται σε ένα συγκεκριμένο υλικό, το πλαστικό, και τις επιπτώσεις των πλαστικών απορριμμάτων στο θαλάσσιο περιβάλλον. Εξειδικεύουν, έτσι, τις γνώσεις τους, εμβαθύνουν στο θέμα και στέκονται κριτικά ως προς τις δικές τους καθημερινές ενέργειες και του άμεσου περιβάλλοντός τους, οι οποίες μπορεί να επιβαρύνουν αρνητικά το περιβάλλον, με στόχο να υιοθετήσουν συγκεκριμένες διορθωτικές συμπεριφορές.
1ο Εργαστήριο: Μοιράζομαι με την ομάδα αυτά που γνωρίζω
1η Δραστηριότητα
Τα παιδιά κάθονται σε κύκλο. Ένα παιδί πετάει ένα μπαλάκι σε ένα άλλο στον κύκλο και εκείνο θα πρέπει να πει μια λέξη σχετική με τη θάλασσα. Όποια λέξη πει θα πρέπει το παιδί που πέταξε το μπαλάκι να την αναπαραστήσει (κίνηση- φωνή) με το σώμα του.
Στο τέλος του παιχνιδιού τα παιδιά ζωγραφίζουν (1o Φύλλο εργασίας) αυτό που είπαν.
Στο κέντρο του κύκλου τοποθετείται ένα μεγάλο μπλε πανί και τα παιδιά με τις ζωγραφιές τους δημιουργούν ένα θαλάσσιο τοπίο.
2η Δραστηριότητα
Σε μικρές ομάδες δημιουργούν μια ιστορία του βυθού βασισμένη στο θαλάσσιο τοπίο που δημιούργησαν. Μια μια ομάδα, στην ολομέλεια, παρουσιάζει την ιστορία της παίζοντας ένα μικρό δρώμενο.
3 Δραστηριότητα
Παρουσιάζεται στα παιδιά ο Πάκι το ψαράκι που θα θέτει προβληματισμούς και θα «συνεργάζεται» μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια των Εργαστηρίων. Το ψαράκι τους ζητάει να παρατηρήσουν και να περιγράψουν τις φωτογραφίες που τους έστειλε, που δείχνουν τι συναντάει στα ταξίδια του στη θάλασσα.
Τα παιδιά περιγράφουν τις φωτογραφίες, στις οποίες απεικονίζονται πλαστικά απορρίμματα στη θάλασσα και σε ακτές. Απαντούν σε ερωτήματα όπως: τι παρατηρείτε; γατί βρίσκονται αυτά τα αντικείμενα εκεί; τι συμβαίνει στα ζώα της θάλασσας όταν υπάρχουν πλαστικά απορρίμματα εκεί;
Δημιουργείται ένας εννοιολογικός πίνακας για τη διερεύνηση της προϋπάρχουσας γνώσης.
2ο Εργαστήριο: Ανησυχία στον βυθό… ερευνούμε, καταγράφουμε, βγάζουμε συμπεράσματα
1η Δραστηριότητα :
Με σχετικό μήνυμα ο Πάκι ζητάει από τα παιδιά να παρακολουθήσουν ένα βίντεο:
http://photodentro.edu.gr/aggregator/lo/photodentro-lor-8521-11090 [Μαθησιακό Αντικείμενο στο Φωτόδεντρο – Εθνικός Συσσωρευτής Εκπαιδευτικού Περιεχομένου Μακροβούτια παρέα με … Πλαστικά].
Ακολουθεί συζήτηση. Ποιο είναι το πρόβλημα των ζώων της θάλασσας; Από τι κινδυνεύουν; Τι κάνουν τα παιδιά γι’ αυτό;
2η Δραστηριότητα
Θέτουμε στα παιδιά το ερώτημα:
Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να βοηθήσουμε τα ζώα της θάλασσας και να προστατέψουμε το περιβάλλον;
Τα παιδιά προτείνουν λύσεις.
3η Δραστηριότητα
Φύλλο εργασίας 2: « Ζωγραφίζω τι θα έκανα για να προστατέψω τα ζώα της θάλασσας και το περιβάλλον από τα πλαστικά»
3ο Εργαστήριο: Αναζητούμε και προτείνουμε λύσεις
1η Δραστηριότητα
Ο Πάκι στέλνει στα παιδιά δύο βίντεο για να γνωρίσουν την ανακύκλωση.
https://www.youtube.com/watch?v=0hr9cOUKfGY
https://www.youtube.com/watch?v=178nqjKMuZw
2η Δραστηριότητα
Τα παιδιά συζητούν για την χρησιμότητα της ανακύκλωσης στην διατήρηση ενός καθαρού περιβάλλοντος και κατά συνέπεια στην προστασία των ζωντανών οργανισμών.
3η Δραστηριότητα
Ψηφιακό παιχνίδι διαχωρισμού αντικειμένων σε κάδο σκουπιδιών και κάδο ανακύκλωσης.
https://learningapps.org/watch?v=p8s3qc43524
Φύλλο εργασίας 3: Κόβω και κολλάω τα αντικείμενα στον σωστό κάδο
4ο Εργαστήριο: Αναζητούμε και προτείνουμε λύσεις
1η Δραστηριότητα :
Τα παιδιά σε ομάδες στον Η/Υ ή με έντυπο υλικό, διερευνούν τρόπους μείωσης των πλαστικών απορριμμάτων μιας χρήσης. Κάθε ομάδα επιλέγει δύο πλαστικά αντικείμενα και πληροφορείται μέσα από ιστοεξερεύνηση για τους προτεινόμενους τρόπους αντικατάστασης του πλαστικού με άλλα υλικά και ενδεδειγμένους τρόπους συμπεριφοράς. Καταγράφουν, τις πληροφορίες που έμαθαν ή κάνουν αποτύπωση οθόνης των πληροφοριών που θέλουν να παρουσιάσουν.
2η Δραστηριότητα :
Μια μια ομάδα στην ολομέλεια παρουσιάζει αυτά που κατέγραψε ή αποτύπωσε στην οθόνη και δέχεται σχετικές ερωτήσεις από τους/τις υπόλοιπες μαθητές/-τριες. Αναστοχάζονται σε σχέση με τις δικές τους ιδέες.
3η Δραστηριότητα :
Φύλλο εργασίας 4: « Ζωγραφίζω πλαστικά αντικείμενα που μπορούν να αντικατασταθούν από άλλα υλικά»
5ο Εργαστήριο: Επίσκεψη στο ενυδρείο
Τα παιδιά επισκέπτονται το ενυδρείο, όπου θα γνωρίσουν από κοντά τους θαλάσσιους οργανισμούς, τον τρόπο ζωής τους και τους κινδύνους από τους οποίους απειλούνται.
6ο Εργαστήριο : Όλοι μπορούμε – Δρούμε ομαδικά, παρεμβαίνουμε θετικά
1η Δραστηριότητα :
Ο Πάκι ζητάει από τα παιδιά να δημιουργήσουν μια ψηφιακή ή έντυπη αφίσα με τα δικά τους μηνύματα για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων μιας χρήσης, αξιοποιώντας και σχετικό υλικό (εικόνες, βίντεο) που τους έχει στείλει και τα παιδιά επεξεργάζονται στην ολομέλεια. Χωρίζονται σε ομάδες και κάθε ομάδα συζητά και επιλέγει τι θα χρησιμοποιήσει για την ψηφιακή ή έντυπη αφίσα, π.χ. εικόνες, βίντεο, γραπτά ή προφορικά μηνύματα. Στην ολομέλεια ανταλλάσσουν απόψεις για την τελική μορφή της αφίσας κάνοντας ένα προσχέδιο.
2η Δραστηριότητα:
Μια μια ομάδα εισάγει στην αφίσα το/τα στοιχείο/α που έχει επιλέξει, σύμφωνα με το προσχέδιο που έκαναν.
3η Δραστηριότητα :
Τα παιδιά αναστοχάζονται αναφορικά με τη δράση ή τις δράσεις που υλοποίησαν και εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.
Δημιουργία εννοιολογικού χάρτη με τις νέες αντιλήψεις των παιδιών γύρω από την μόλυνση των θαλασσών.
Ολοκληρώθηκε το εργαστήριο με την παρουσίαση της καλοκαιρινής μας παράστασης στους γονείς: “Το παράπονο της Γοργόνας”