Εργαστήρια Δεξιοτήτων: 2ος Θεματικός κύκλος “Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ”

Τίτλος : «Στη δική μας τάξη κάνουμε τη φιλία πράξη»

Ο 2ος θεματικός κύκλος στα  Εργαστήρια  Δεξιοτήτων  ολοκληρώθηκε.  Αφορούσε τη ΦΙΛΙΑ που είναι αναγκαία να υπάρχει μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας και την αποφυγή του εκφοβισμού και της βίας, που δυστυχώς υπάρχουν και αποτελούν ένα διαχρονικό και παγκόσμιο κοινωνικό πρόβλημα που επηρεάζει την ψυχική υγεία ενός μεγάλου ποσοστού παιδιών και εφήβων, με σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη όσο και στη διαδικασία της μάθησης. Για να επιλυθεί, απαιτείται η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των μελών της σχολικής κοινότητας (παιδιών, γονέων, εκπαιδευτικών), προκειμένου να αναπτυχθεί μια κουλτούρα αποδοχής και σεβασμού.

1ο Εργαστήριο

  • Παιχνίδια ενεργοποίησης- δέσιμο της ομάδας

-Με τη συνοδεία κατάλληλης μουσικής τα παιδιά περπατούν στο χώρο, σφίγγουν το δεξί χέρι κάποιου άλλου παιδιού που συναντούν. Περπατούν στο χώρο ελεύθερα  με διάφορους τρόπους με τις οδηγίες της νηπιαγωγού (ενδεικτικά: σαν να  φοράνε τακούνια, σιγοτραγουδώντας, σαν να είναι γέροι, σαν να τα τραβάει  κάποιος, σαν να κουβαλάνε βαριές τσάντες, με τον δικό τους τρόπο)

1 2 1

19

  •  Διακόπτης γέλιου.

 Οι παίκτες χωρίζονται σε ζευγάρια και κάθονται αντικριστά. Επιλέγουν οι ίδιοι ποιος θα είναι ο παίκτης Α και ποιος ο παίκτης Β. Πρέπει να κοιτάζονται συνεχώς με το πρόσωπο ανέκφραστο. Ο συντονιστής του παιχνιδιού περιμένει έως ότου κάνουν όλοι ησυχία και μετά λέει “διακόπτης γέλιου” . Τότε ο παίκτης Α  προσπαθεί με όποιο τρόπο μπορεί να κάνει τον παίκτη Β να γελάσει, χωρίς όμως να υπάρχει σωματική επαφή. Μετά από λίγη ώρα ο συντονιστής λέει πάλι “διακόπτης γέλιου’ και αντιστρέφονται οι ρόλοι των παικτών.

546-Δημιουργούν ένα κύκλο και χορεύουν όλοι μαζί στον ρυθμό της μουσικής.

(περισσότερα…)