Επιτραπέζια παιχνίδια και Μαθηματικά.

Με αφορμή την επιτυχημένη δράση του νηπιαγωγείου μας για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των μαθητών και για την προώθηση της συνεργασίας και της υποστήριξης μέσα στην τάξη, με τη βοήθεια των επιτραπέζιων παιχνιδιών είνα χρήσιμη η αναφορά στη σύνδεση του επιτραπέζιου παιχνιδιού με τα μαθηματικά.

Τα παιδιά παίζοντας κατακτούν γνώσεις & δεξιότητες, που συνδέονται με την ανάπτυξη της μαθηματικής σκέψης & των μαθηματικών εννοιών σε ένα πρώτο στάδιο, αναγκαίο όμως για την ανάπτυξητων εννοιών αυτών και σε ένα επόμενο στάδιο. Όταν αναγνωρίζονται μαθηματικές έννοιες και νοήματα με απλές καταστάσεις και παιχνίδια, δεν περιορίζεται η μαθηματική εκπαίδευσηστις μόνες έννοιες, που με ευκολία αντιμετωπίζονται ως μαθηματικές, δηλαδή τους αριθμούς, τις πράξεις & τα γεωμετρικά σχήματα. Παγκοσμίως η μαθηματική εκπαίδευση αντιμετωπίζεται ως ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του εκπαιδευτικού συστήματος. Οι χώρες που ενδιαφέρονται να προσαρμόσουν την εκπαίδευσή τους στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα, προσπαθώντας να στηρίξουν την ολόπλευρη αναπτυξη των παιδιών και τη μελλοντική τους ολοκλήρωση, διερευνούν τις απαιτήσεις της διδασκαλίας των Μαθηματικώνσε όλα τα ηλικιακά επίπεδα και ποικίλους τρόπους παρουσίασης των μαθηματικών εννοιών σε κάθε ηλικία.

(Πηγή: Πετκανοπούλου Μαρία, “99+1 αυτοσχέδια επιτραπέζια παιχνίδια”, εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, 2014)

Επιτραπ[αί]ΖΟΥΜΕ;;; – Ημέρα επιτραπέζιου παιχνιδιού

Στο νηπιαγωγείο ΖΟΥΜΕ για το παιχνίδι, το παιχνίδι είναι η ζωή των παιδιών! Στο πλαίσιο της δράσης του συλλογικού προγραμματισμού με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των μαθητών και την καλλιέργεια καλύτερου κλίματος συνεργασίας, υποστήριξης και εμπιστοσύνης στην σχολική τάξη, καθιερώσαμε την Ημέρα Επιτραπέζιου Παιχνιδιού (κάθε Τρίτη, στις ελεύθερες δραστηριότητες).

Τα παιδιά με πολύ ενθουσιασμό υποστήριξαν την ημέρα αυτή και με τις ομάδες τους επιδόθηκαν στην εκμάθηση των κανόνων νέων και παλιών επιτραπέζιων παιχνιδιών, ανέπτυξαν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και βελτίωσαν τις ικανότητες τους στη στρατηγική, στη συγκέντρωση, στην αποδοχή του διαφορετικού και ασφαλώς διασκέδασαν παίζοντας στο νηπιαγωγείο. Επιπλέον, τα παιδιά εμπνευσμένα από βιβλία και υλικό που αναζήτησαν στο διαδίκτυο, με την υποστήριξη του εκπαιδευτικού τους, έφτιαξαν το δικό τους επιτραπέζιο παιχνίδι.

Τέλος, διοργανώσαμε και την ημέρα επιτραπέζιων αγώνων, όπου παιδιά, εκπαιδευτικοί και γονείς, παίξαμε με τα περισσότερα επιτραπέζια που διαθέτουμε, αλλά και με αγαπημένα επιτραπέζια των παιδιών.

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ 2

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ 3

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ 1