Κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου, θυμόμαστε μια σημαντική μέρα για την πατρίδα μας! Είναι η μέρα που οι Έλληνες είπαν «ΟΧΙ» στον πόλεμο και υπερασπίστηκαν την ελευθερία και την Ειρήνη! Τα παιδιά στο Νηπιαγωγείο μίλησαν για το τι σημαίνει Ειρήνη. Ζωγράφισαν περιστέρια, το πολεμικό πλοίο ΕΛΛΗ, τι βλέπει ο φαντάρος τον πόλεμο και τι την Ειρήνη ενώ γνώρισαν τον Άγιο Δημήτριο πολιούχο άγιο της Θεσσαλονίκης.
Αυτή την εβδομάδα το νηπιαγωγείο μας συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα (Code week) δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον κόσμο του προγραμματισμού. Οι δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαμε:
1. Κωδικό Αποστολή: Ανακαλύπτοντας το αρχικό του ονόματος μας!
–Επιδαπέδιο πλέγμα 5χ5: Σε ένα διαμορφωμένο επιδαπέδιο πλέγμα 5χ5 υπάρχουν τα αρχικά γράμματα από τα ονόματα των παιδιών. Το κάθε παιδί γίνεται “ρομποτάκι” και καλείται να αναγνωρίσει το αρχικό του, να τοποθετήσει τα βελάκια με τη σωστή σειρά, να εκτελέσει τη διαδρομή και να φτάσει στο αρχικό του γράμμα.
–Bee Bot: Τα παιδιά αφού έχουν μάθει τις βασικές λειτουργίες της Bee Bot, στην πίστα για τη Bee Bot τοποθετούνται τα αρχικά γράμματα από τα ονόματα των παιδιών. Κάθε παιδί σχηματίζει τον αλγόριθμο στη μελισσούλα, ώστε η bee bot να φτάσει στο αρχικό του γράμμα.
-Φωτόδεντρο: Στο φωτόδεντρο στη σελίδα https://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/11287
-Σύνθετος προγραμματισμός ρομπότ: Επιλέγουμε επίπεδο δαπέδου την Αλφαβήτα και για χαρακτήρα το μαθητή. Προγραμματίζουμε σε προσομοίωση τον μαθητή να φτάσει στο αρχικό του ονόματος μας (Ατομικά ή σε δυάδες).
2. Σπίτι μου, σπιτάκι μου/Home my sweet house
Για τη δράση αξιοποιήσαμε το βιβλίο του Eric Carle-Τα θαυμαστά ζώα του Eric Carle.
Οι εκπαιδευτικοί τοποθέτησαν πάνω στην τετραγωνισμένη πίστα toy beebot εικόνες με τα μέρη που μένουν τα ζώα σύμφωνα με το βιβλίο που αξιοποίησαν. Τα παιδιά αφού χωρίστηκαν σε ομάδες των 3 παιδιών συνεργάστηκαν και:
Απάντησαν σε ένα γρίφο που αναφερόταν στο ζώο από το βιβλίο που διάβασαν.
Δημιούργησαν ένα αλγοριθμικό μονοπάτι με βελάκια κατεύθυνσης και προγραμμάτισαν το beebot να φτάσει στο μέρος που ζει το ζώο.
Τα μέλη της κάθε 3αδας αναλαμβάνουν τους εξής ρόλους:
-Το πρώτο παιδί φτιάχνει τον κώδικα της διαδρομής με τα βέλη κατεύθυνσης
-Το δεύτερο παιδί διαβάζει τον κώδικα
-Το τρίτο παιδί προγραμματίζει το beebot
3. Color monster mix up-Το τερατάκι των χρωμάτων
Το τερατάκι των συναισθημάτων έχει μπερδευτεί! Δεν καταλαβαίνει τι είναι όλα αυτά που νιώθει κι εμείς είμαστε οι βοηθοί του! Οδηγώντας το bee bot σε κάθε χρώμα στο ταμπλό θα βοηθήσουμε το τερατάκι να ξεχωρίσει τα συναισθήματα του κι εμείς θα συζητάμε γι αυτά σε κάθε βήμα! Στόχος είναι το τερατάκι να ταξιδέψει σε κάθε χρώμα-συναίσθημα ξεχωριστά ώσπου να φτάσει και στο τελευταίο που θα είμαι η αγάπη! Αγάπη για όλους τους μαθητές που το βοήθησαν στο πρόβλημα του! Η δραστηριότητα θα πλαισιωθεί πρώτα με παιχνίδια ρομποτικής όπου τα παιδιά θα κάνουν το ρομποτάκια και θα κινούνται σε πίστα που θα έχουμε φτιάξει στο πάτωμα με τις δικές μας εντολές καπέλο με το συναίσθημα που θα
Δεξιότητες που καλλιεργήθηκαν :Κοινωνικές δεξιότητες συνεργασίας, ομαδικότητας, αρμονικής συνύπαρξης και δεξιότητες ζωής που συνδέονται με αξίες όπως η αγάπη, η ελευθερία, η αλληλεγγύη, η ισότητα, ο σεβασμός, η υπευθυνότητα, η αυτοεκτίμηση.
1ο Εργαστήριο: “Η κούκλα της τάξης μας Ρόζα”
Η Ρόζα η κούκλα της τάξης μας μπέρδεψε τα συναισθήματα της. Τα παιδιά τη βοηθούν να τα ξεμπλέξει, τα αναγνωρίζουν και τα ονομάζουν.
2ο Εργαστήριο: “Το κουτί των συναισθημάτων”
Προβολή στο βιντεοπροβολέα του βίντεο από το αποθετήριο ΕΛΠεΙΔΑ “Το μαγικό κουτί των συναισθημάτων”. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δυάδες και προσπαθούσαν να μαντέψουν το συναίσθημα που έδειχνε η εικόνα. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση στην ολομέλεια και διαμοιρασμός προσωπικών εμπειριών των παιδιών.
3ο Εργαστήριο: Ανάγνωση παραμυθιού “Το τερατάκι των χρωμάτων”
1η δραστηριότητα: Οι εκπαιδευτικοί διάβασαν στα παιδιά την ιστορία για το τερατάκι των χρωμάτων, συζήτησαν για τα συναισθήματα του, τον τρόπο που τα ξεχώρισε και στη συνέχεια τα παιδιά χωρίστηκαν σε 4 ομάδες. Κάθε ομάδα ανέλαβε να φτιάξει το δικό της τερατάκια το οποίο αντιπροσώπευε ένα συναίσθημα. Πιο συγκεκριμένα, αν η χαρά ήταν χρώμα ποιο χρώμα θα ήταν, αν η λύπη ήταν φαγητό ποιο φαγητό θα ήταν, αν ο θυμός ήταν σχήμα ποιο σχήμα θα ήταν κι αν η ηρεμία ήταν υφή ποια υφή θα ήταν.
2η δραστηριότητα: Το σχολείο μας έλαβε μέρος στην εβδομάδα προγραμματισμού (Code week) με αφορμή το παραπάνω παραμύθι και το παρόν εργαστήριο με τη δραστηριότητα “Color monster mix up”.
4ο Εργαστήριο: Παιχνίδι “Φτιάξε το συναίσθημα”
Τα παιδιά προσπαθούν να συνθέσουν τα συναισθήματα σε διάφορα πρόσωπα.
5οΕργαστήριο: “Τα μυαλά που κουβαλάς”
1η δραστηριότητα: Οι μαθητές παρακολούθησαν απόσπασμα από την ταινία “Τα μυαλά που κουβαλάς” που με ευφάνταστο και εύστοχο τρόπο μιλάει για τα συναισθήματα. Τα παιδιά συζήτησαν για τη σημασία και το ρόλο όλων των συναισθημάτων και στη συνέχεια με την κούκλα της χαράς ετοιμάσαμε ένα υποθετικό σενάριο για το τι θα συνέβαινε εάν χανόταν η χαρά.
2η δραστηριότητα: Κατασκευή “Ο θυμός”. Μαθαίνω να διαχειρίζομαι το θυμό μου. Τα παιδιά έφτιαξαν το χαρακτήρα του θυμού από την ταινία.
6ο Εργαστήριο: “Παιχνίδι με το πολύχρωμο σεντόνι”
Τα παιδιά σε κύκλο έπιασαν το πολύχρωμο σεντόνι στο οποίο υπήρχαν χρωματιστές μπάλες. Κάθε φορά οι εκπαιδευτικοί έβαζαν ένα τραγούδι και τα παιδιά κουνούσαν ρυθμικά το σεντόνι ανάλογα με το συναίσθημα που τους προκαλούσε το τραγούδι (χαρά, λύπη, θυμό, ηρεμία).
7ο εργαστήριο: “Σύνθεση τραγουδιού-Ένα εργαστήριο αναστοχασμού και αξιολόγησης”.
Το εργαστήριο αυτό είναι ένας αναστοχασμός για τα προηγούμενα μέσα από το παιχνίδι. Οι μαθητές/τριες ολοκλήρωσαν το πρώτο εργαστήριο με τη σύνθεση ενός τραγουδιού “Χαρά είναι…” σε στίχους των παιδιών κι εκπαιδευτικών του 5ου Νηπιαγωγείου και μουσική από το πρόγραμμα Suno.ai.
Ο Δήμος Κιλκίς συνεχίζοντας τη λειτουργία του θεσμού οργάνωσε και πραγματοποίησε από τις 4 Οκτωβρίου έως και τις 13 Οκτωβρίου 2025 το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας. Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί έδωσαν το παρόν παρακολουθώντας την παράσταση ‘Το ασχημόπαπο”. Πρόκειται για μια πρόταση θεάτρου σκιών και μαριονετών με φώτα και σκιές και την κλασική αφήγηση του Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν.
Στις 4 Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα ζώων. Στο νηπιαγωγείο μας γιορτάσαμε αυτή τη μέρα συζητώντας με τα παιδιά για τη σημασία που έχουν τα ζώα στη ζωή μας και πώς μπορούμε να τα φροντίζουμε και να τα προστατεύουμε. Τα παιδιά έδωσαν ζωή σε κούκλες-ζωάκια παρουσιάζοντας τις ανάγκες των ζώων μέσα από τις οποίες προέκυψε η αφίσα μας για να ενημερωθούν και οι γονείς.
Την 1η Οκτωβρίου στο νηπιαγωγείο μας τιμήσαμε την παγκόσμια ημέρα τρίτης ηλικίας. Μιλήσαμε για τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, θυμηθήκαμε όμορφες στιγμές μαζί τους και καταλάβαμε πόσο σημαντικοί είναι στη ζωή μας. Τα παιδιά είπαν τις ιδέες τους τις οποίες κατέγραψαν οι εκπαιδευτικοί και δημιουργήθηκε ένα ιστόγραμμα, διάβασαν σχετικά παραμύθια ενώ ετοίμασαν μια όμορφη κάρτα για τους αγαπημένους παππούδες. Μάθαμε πως οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας αξίζουν το σεβασμό και τη φροντίδα μας.
Την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου στο σχολείο μας γιορτάσαμε την πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού. Τα παιδιά συμμετείχαν σε διάφορα παιχνίδια που οργανώθηκαν στην αυλή, μαθαίνοντας πόσο σημαντική είναι η άσκηση και το ευ αγωνίζεσθαι. Μέσα από το παιχνίδι ανακαλύψαμε πως ο αθλητισμός δεν έχει να κάνει μόνο με τη νίκη αλλά με τη χαρά της προσπάθειας και της συμμετοχής. Κλείσαμε τη μέρα μας με τις απονομές μεταλλίων και δώσαμε υπόσχεση να κινούμαστε, να αθλούμαστε και να χαμογελάμε κάθε μέρα!
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή