Ομαλή μετάβαση των νηπίων από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο

0

Συγγραφέας: Σοφές κουκουβάγιες εν δράση | Κατηγορία Γενικά | , στις 14-05-2024

Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί μας να μεταβεί ομαλά από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο;

Η  μετάβαση των νηπίων από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο θεωρείται μια εξαιρετικά κρίσιμη εμπειρία στη ζωή του παιδιού,  επειδή θέτει τις βάσεις της μετέπειτα σχολικής του πορείας. Η ομαλή του μετάβαση δεν  αποβλέπει μόνο στην ακαδημαϊκή επιτυχία του μαθητή,  αλλά, πρωτίστως στην καλλιέργεια συναισθημάτων κοινωνικής και συναισθηματικής επάρκειας. Είναι σημαντικό λοιπόν, η μετάβαση να γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε τόσο τα παιδιά όσο και οι οικογένειές τους να έχουν μια θετική άποψη για το σχολείο και ιδιαίτερα τα παιδιά να έχουν την αίσθηση ότι είναι επαρκείς  ως  μαθητές. Προσπαθώντας  να  συμβάλλουμε  στην  ομαλή  μετάβαση  των  παιδιών  στο  δημοτικό  σχολείο  είναι  σημαντικό  όλοι  οι  εμπλεκόμενοι  φορείς  εκπαιδευτικοί,  γονείς  και  παιδιά  να  συνεργαστούμε  προς  την  επίτευξη  του  κοινού  σκοπού.

Επίσης σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός πως  το  Νηπιαγωγείο οφείλει να βοηθήσει  τα νήπια  να  προσαρμοστούν  ευκολότερα  στο  μελλοντικό νέο τους  περιβάλλον. Συγκεκριμένα το νηπιαγωγείο μας  οργανώνει και πραγματοποιεί φέτος, οργανωμένη δράση για την ομαλή μετάβαση των νηπίων στο δημοτικό σχολείο με ανίχνευση και εντοπισμό των ανησυχιών των νηπίων σχετικά με την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, με ερωτηματολόγια προς τους γονείς, συνεντεύξεις μαθητών,  επισκέψεις  γνωριμίας  και  εξοικείωσης  των  παιδιών  του  νηπιαγωγείου  με  τους  χώρους  και  τα  πρόσωπα  καθώς  και με τις  εκπαιδευτικές  μεθόδους  και  τις  δραστηριότητες  του  δημοτικού  σχολείου, αλλά και μέσω της συνεργασίας των εκπαιδευτικών των δύο σχολείων.

Το  πέρασμα  από  το  νηπιαγωγείο  στο  δημοτικό  σχολείο  είναι αναπόφευκτη αλλαγή  στη  ζωή  του  παιδιού  μας  και  στη  δική  μας.   Όπως  και  με  τις  άλλες  αλλαγές,  χρειάζεται  χρόνος,  υπομονή  και  θετική  στάση  από  όλα  τα εμπλεκόμενα μέρη.

 

Χρήσιμες συμβουλές για γονείς/ κηδεμόνες!

 

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή ξεκινάει, αν δεν έχει ήδη ξεκινήσει, η προετοιμασία των νηπίων για την ομαλή μετάβασή τους από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο. Όπως κάθε μεταβατικό στάδιο, η περίοδος αυτή είναι μια περίοδος σημαντικών αλλαγών για τη ζωή του παιδιού αλλά και όλης της οικογένειας. Η αλλαγή αυτή συνοδεύεται από ανάμεικτα συναισθήματα προσμονής, ενθουσιασμού, αγωνίας, φόβου και ανησυχίας. Η μετάβαση γίνεται σε τρία στάδια, την προετοιμασία, τη μετάβαση και την ενσωμάτωση. Η χρονική διάρκεια του κάθε σταδίου δεν είναι εφικτό να καθοριστεί με ακρίβεια, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες του ίδιου του παιδιού αλλά και του περιβάλλοντός του. Σε καθένα από αυτά τα στάδια ο ρόλος του γονέα είναι καθοριστικός.

Το πρώτο βήμα που χρειάζεται να κάνει ο γονιός είναι να γίνει ο ίδιος το πρότυπο για το παιδί του. Να το βοηθήσει να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα, αποδεχόμενος και υιοθετώντας ο ίδιος πρώτα τους κανόνες της. Να υιοθετήσει μέσα στο σπίτι κανόνες που σχετίζονται με τη συνύπαρξη (ακούω, δε διακόπτω, μιλάω ευγενικά, βοηθώ, μοιράζομαι) και με τη μάθηση (ακολουθώ συγκεκριμένο πρόγραμμα στο σπίτι, δίνω κίνητρα, οργανώνω, ενθαρρύνω). Το παιδί χρειάζεται να αισθάνεται ασφάλεια για τη νέα κατάσταση που θα έχει να αντιμετωπίσει και να νιώθει εμπιστοσύνη ότι είναι ικανό να τα καταφέρει. Πολλά παιδιά μπορεί να φοβούνται ότι το νέο σχολικό περιβάλλον θα είναι πολύ πιο δύσκολο, ότι θα έχουν πολλά και δύσκολα καθήκοντα, ότι θα χάσουν τους φίλους τους, ότι τα μεγαλύτερα παιδιά θα τα κοροϊδέψουν ή θα τους φερθούν άσχημα και προσβλητικά. Όλες αυτές οι αγωνίες και οι ανησυχίες του παιδιού είναι σημαντικό να εκφραστούν και να συζητηθούν με τους γονείς, προκειμένου να μειωθεί ο φόβος και το άγχος και να νιώσει το παιδί ότι δεν είναι μόνο του σε αυτή την μεταβατική διαδικασία

Οι γονείς μπορούν να θυμηθούν και να διηγηθούν τη δική τους πρώτη μέρα στο σχολείο, την αγωνία τους, κάποιο αστείο περιστατικό που μπορεί να τους συνέβη τις πρώτες μέρες στο νέο σχολικό περιβάλλον.  Επίσης, οι γονείς μπορούν  να ενισχύσουν, με το δικό τους τρόπο, τη γνωστική ανάπτυξη και τη σχολική ετοιμότητα του παιδιού για την Α΄ δημοτικού. Πηγαίνοντας μαζί για ψώνια, μπορούν να ζητήσουν από το παιδί να παρατηρεί τις ταμπέλες στους διαδρόμους και να διαβάζει τα μεγάλα γράμματα στις συσκευασίες των προϊόντων. Στο δρόμο, να διαβάζει τις ταμπέλες και τα ονόματα των δρόμων και των πλατειών της γειτονιάς. Στο σπίτι, μπορούν να γράψουν μαζί προσκλήσεις για τους φίλους του είτε για κάποια γιορτή είτε απλά για παιχνίδι στο σπίτι ή ραντεβού στο πάρκο ή στην παιδική χαρά, ορίζοντας ημέρα, τοποθεσία και ώρα. Να διαβάσουν μαζί και να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο του παιδιού μέσα απλά κείμενα της καθημερινότητας, ξεφυλλίζοντας παραμύθια, διαφημιστικά φυλλάδια, συσκευασίες τροφίμων. Να πραγματοποιήσουν μαζί απλές συνταγές μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής, όπου ο μικρός βοηθός σεφ θα πρέπει να διαβάζει και να ζυγίζει τις ποσότητες των συστατικών. Κάθε βράδυ να διηγηθούν τη μέρα τους, από το πρωί, βοηθώντας το παιδί να κατανοήσει την έννοια του χρόνου και της χρονικής ακολουθίας. Οι γονείς μπορούν να οργανώσουν μια έρευνα που θα κάνει ο μικρός τους δημοσιογράφος και να αποφασίσουν από κοινού τις ερωτήσεις που θα ήθελε να κάνει σε ένα παιδί που φοίτησε στην Α’ δημοτικού και να επικοινωνήσουν με φίλους και συγγενείς των οποίων τα παιδιά ήταν φέτος σε αυτή την τάξη. Να μάθουν την εμπειρία τους και να ακούσουν τις δικές τους ιστορίες στο νέο τους σχολείο. Να ρωτήσουν πώς έκαναν φίλους, αν πρόλαβαν να πάνε σε σπίτια νέων συμμαθητών/τριών τους, πως νιώθουν τώρα που το σχολείο είναι κλειστό και αν τους λείπουν οι νέοι φίλοι τους.

Ιδιαίτερη προετοιμασία χρειάζεται να γίνει για τα νήπια των οποίων η μητέρα είναι έγκυος. Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική και η προετοιμασία του παιδιού για το νέο αδελφάκι είναι απαραίτητη. Ο ερχομός ενός νέου παιδιού είναι δύσκολος και το γεγονός αυτό αποτελεί από μόνο του μια μεγάλη αλλαγή. Συνεπώς, με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή και υπομονή θα πρέπει να φροντίσουν οι γονείς να προετοιμάσουν το παιδί για όλες τις επερχόμενες αλλαγές στη ζωή του.

Η κάθε μεταβατική περίοδος είναι μια «γέφυρα» από μια κατάσταση της ζωής μας σε μία άλλη και επηρεάζει όλη την οικογένεια. Είναι σημαντικό οι γονείς να προσπαθήσουν να ελέγξουν και να μειώσουν το δικό τους άγχος, τις αμφιβολίες και τις ανησυχίες τους, καθώς όλα αυτά αποκωδικοποιούνται αμέσως από το παιδί και του δημιουργούν την αίσθηση ανασφάλειας. Είναι απαραίτητη η θετική σκέψη και η αισιοδοξία των γονιών ότι όλα θα πάνε καλά. Η βαθιά πεποίθηση και η εμπιστοσύνη ότι είναι ικανοί και έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε νέα κατάσταση. Σε μία περίοδο που οι γονείς έχουν αναλάβει πολλούς ρόλους και ακόμη περισσότερες ευθύνες και υποχρεώσεις απέναντι στα παιδιά τους, είναι σημαντικό να νιώθουν οι ίδιοι σίγουροι και να δίνουν το μήνυμα στο παιδί ότι το εμπιστεύονται και ότι είναι πάντα δίπλα του, σε όλη τη διαδρομή της προσαρμογής του.

Για οποιαδήποτε απορία ή ανησυχία σας σχετικά με το ζήτημα της ομαλής μετάβασης των νηπίων στο δημοτικό σχολείο, οι εκπαιδευτικοί του νηπιαγωγείου μας παραμένουμε στη διάθεσή σας!

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση