Άρθρα ανά μήνα: Νοέμβριος 2023
Φθινοπωρινά φρούτα!
Αφού αναγνωρίσαμε τα φρούτα του φθινοπώρου στα πλαστικά φρούτα που έχουμε στο σχολείο, σε πίνακα αναφοράς και στον διαδραστικό πίνακα, ακούσαμε το τραγούδι “Φρούτα Φρουτ” και μας άρεσε πολύ. Στη συνέχεια, είδαμε πίνακες ζωγραφικής με αυτά, παίξαμε παιχνίδια στο διαδραστικό πίνακα και τα ζωγραφίσαμε σε φύλλο εργασίας! Στο τέλος σε πίνακα διπλής εισόδου τα παιδιά ψήφισαν ποια από αυτά τα φρούτα τους αρέσουν και σημείωσαν σε πόσα παιδιά αρέσουν το καθένα από αυτά.
ΣΧΗΜΑΤΑ(συνέχεια)
21 Νοεμβρίου – Τα Εισόδια της Θεοτόκου
Αφού παρακολουθήσαμε το βίντεο σχετικά με τα Εισόδια της Θεοτόκου και αφού μιλήσαμε για το τι γιορτάζουμε σήμερα, ζωγραφίσαμε την εικόνα που ο Ιωακείμ και η Άννα για να ευχαριστήσουν το Θεό για το δώρο – θαύμα που τους έκανε να γεννήσει η Άννα τη Μαρία την πήγαν όταν έκλεισε τα 3 της χρόνια στο ναό των Ιεροσολύμων και την εμπιστεύτηκαν στους ιερείς για να τη μεγαλώσουν. Εκεί την υποδέχτηκε με μεγάλη χαρά ο αρχιερέας Ζαχαρίας.
Λέγονται τα Εισόδια της Θεοτόκου από την είσοδο της Παναγίας στο Ναό.
20/11 Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Αφου είδαμε τα δικαιώματα των παιδιών μέσα από πίνακες αναφοράς καθώς και μέσα από πίνακες ζωγραφικής και συζητήσαμε για αυτά προτειναμε να συμφωνήσουμε με τον δικό μας τροπο στη χάρτα των δικαιωμάτων των παιδιών για αυτό ζωγραφίσαμε τα παιδάκια σαν να την υπογράφουν (συμφωνούν) με τον τρόπο τους γράφοντας το όνομά τους!
Στην συνέχεια ο καθένας από τα παιδιά διάλεξε και ζωγράφισε ένα δικαίωμα από τα δικαιώματά τους και έγραψαν ποιο είναι.
Ζωγραφίσαμε και το παζλ των δικαιωμάτων τους.
Παγκόσμια ημέρα δικαιωμάτων των παιδιών. Τα παιδιά ρωτήθηκαν, ποιο πιστεύουν ότι είναι το σημαντικότερό τους δικαίωμα. Συμφώνησαν ότι είναι το σπίτι και η οικογένεια. Γιατί όταν έχουμε οικογένεια,είτε μικρή είτε μεγάλη, τότε έχουμε και όλα τα υπόλοιπα,αγάπη, φαγητό, καθαριότητα, ρούχα, υγεία, ασφάλεια, εκπαίδευση….
- Φύλλο εργασίας -Κώδικας οικογένειας.Κάθε οικογένεια είναι ξεχωριστή και έχει τον δικό της κωδικό.
Τα παιδιά αποκωδικοποιούν τις πληροφορίες και σχηματίζουν με χρώματα τον κώδικα της οικογένειάς τους.
Ντενεκεδούπολη!!
Θεματική ενότητα: ΕΛΙΑ
Με αφορμή το παραμύθι η “σοφή ελιά” που διαβάσαμε αναφερθήκαμε στην ελιά μιας που τώρα είναι η εποχή που τις μαζεύουμε συζητάμε περισσότερο για αυτή. Είδαμε ένα βιντεάκι για την παράδοση της ελιάς και την ιστορία της, κι ακόμα ένα animation για το λόγο που η πόλη Αθήνα πήρε το όνομά της από τη Θεά Αθηνά χάρη στο δώρο που της έκανε.
Στη συνέχεια αναφερθήκαμε στην διαδικασία μαζέματος της ελιάς καθώς και το πώς φτιάχνεται το λάδι. Φέρανε κάποιοι μαθητές προϊόντα ελιάς, λάδι κλπ τα οποία έχουμε σε μια γωνιά στο τμήμα μας σχετικά με την ελιά και συζητήσαμε για αυτά.
Είδαμε τον πίνακα ζωγραφικής του Θεόφιλου και αφού τον σχολιάσαμε απαντήσαμε στον διαδραστικό πίνακα σε ερωτήσεις. Μάθαμε τι είναι μοτίβο και παίξαμε με αυτό. Φτιάξαμε σύνθετες λέξεις από τις λέξεις ελιά και λάδι. Εξηγήσαμε κάποιες παροιμίες με τη λέξη λάδι, απαντήσαμε σε ερωτήματα σχετικά με την ελιά και το λάδι, ακούσαμε το ντήλι το καντήλι και στο διάλειμμα βγήκαμε και πήγαμε και βρήκαμε την ελιά που έχει το σχολείο μας και κόψαμε ένα κλαδάκι με ελίτσες και τις είδαμε πιο προσεκτικά. Είδαμε σε όλη την Ελλάδα που βγαίνουν ελιές και μιλήσαμε για τα είδη της ελιάς. Με αφορμή την Ελιά μιλήσαμε για το γράμμα Ε,ε το οποίο γράψαμε και σε φύλλο εργασίας και σκεφτήκαμε κι άλλες λέξεις από αυτή τη φωνούλα.
Τέλος, κάναμε και το πείραμα με το λάδι και το νερό που δεν αναμειγνύονται και μας άρεσε πάρα πολύ.
17 Νοέμβρη
Δημοκρατία – Δικτατορία
Δημοκρατία ή Δικτατορία;
Διαβάσαμε αυτό το βιβλίο που μας βοήθησε να σκεφτουμε και να διαλέξουμε τι προτιμάμε;
Η κυρά Δημοκρατία κερδίζει τους μαθητές γιατί μας έμαθε ότι “όλοι μαζί όλοι μαζί είμαστε πάντα πιο δυνατοί”.
Μάθαμε ακόμα τι είναι αυτά που επιτρέπεται και τι απαγορεύεται να κάνουμε με τη Δημοκρατία και τη Δικτατορία αντίστοιχα.
Φτιάξαμε και πήραμε μαζί μας την κυρά – Δημοκρατία!
Ψωμί Παιδεία Ελευθερία – 17η Νοέμβρη
Φτιάξαμε ομαδική εργασία με το σύνθημα ψωμί-παιδεία-ελευθερία και τις λέξεις δημοκρατία και ειρήνη. Ζωγράφισαμε την ελευθερία.
Διαβάσαμε το βιβλίο “η σοφή ελιά” και συζητήσαμε τη δύναμη που έχουν οι πολλοί καρποί αν συνεργαστούν κι ενώσουν τις δυνάμεις τους να διώξουν την κολοκύθα που τους φερόταν άδικα όσον αφορά το νερό που τους μοίραζε. Τα παιδιά ζωγράφισαν αυτό που τους άρεσε.
Αναγνωρίσαμε τα συναισθήματα στους ήρωες του βιβλίου
Επιπλέον είδαμε ένα βίντεο για το τι είναι το Πολυτεχνείο και τι μας θυμίζει; Μάθαμε το σύνθημα Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία και το φωνάζαμε όλοι μαζί όπως οι φοιτητές του Πολυτεχνείου.