ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΧΑΝΙΩΝ

ΛΟΥΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ ΧΑΝΙΩΝΛΗΞΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ-Δ ΤΑΞΗ
Δευτέρα, 28 Ιούνιος 2021, 12:36 μμ
Κάτω από: Χωρίς κατηγορία  |  Αφήστε ένα σχόλιο

Η Δ’ τάξη σας αποχαιρετά για αυτήν τη σχολική χρονιά με τι άλλο;;; με παιχνίδια δράσης και εν συναίσθησης.

Καλό καλοκαίρι, καλή δύναμη και σας περιμένουμε με πολλή χαρά τον Σεπτέμβρη!!!!
«Γίνε ένας μικρός μετεωρολόγος»

 

Οι μαθητές της Ε’ τάξης του σχολείου μας σε συνεργασία με τον δάσκαλο τους υλοποίησαν ένα πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τίτλο » Γίνε ένας μικρός μετεωρολογος».

Σκοπός του προγράμματος ήταν να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με ορισμούς και έννοιες της μετεωρολογίας που δεν γνώριζαν και μέσω αυτών να συνειδητοποιήσουν τη σημαντικότητα της πρόγνωσης του καιρού για τον άνθρωπο και πως αυτή επηρεάζει την καθημερινότητα του.

Το πρόγραμμα είχε αρχικό χρονικό ορίζοντα τους τέσσερις μήνες όμως λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών συμπιέστηκε ο χρόνος και δεν έγιναν κάποιες δραστηριότητες.

Στο τέλος όμως φάνηκε ότι οι μαθητές έμαθαν καινούρια πράγματα που δεν ήξεραν για τον καιρό και το κλίμα τα οποία θα τους βοηθήσουν στην καθημερινότητα τους.

 

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τη δημιουργία ομάδων εργασίας από τα παιδιά τα οποία, αφού χωρίστηκαν μόνα τους, δημιούργησαν η κάθε ομάδα τη δική της αφίσα με το δικό της λογότυπο. (φωτο1,2,3,4)

Αφού αναφερθήκαμε σε νέες έννοιες γύρω από τον καιρό, οι μαθητές έψαξαν στο ιντερνέτ τις ερμηνείες των νέων εννοιών. Είδαμε τα είδη των συννέφων, αναλύσαμε χάρτες πρόγνωσης και ερμηνεύσαμε τα σύμβολα τους. Μιλήσαμε για ακραία καιρικά φαινόμενα που συμβαίνουν κατά καιρούς και πως αυτά επηρεάζουν την ζωή μας.

(φωτο5,6,7)

Με τη βοήθεια θερμομέτρου οι μαθητές έκαναν καθημερινή καταγραφή της θερμοκρασίας για μια εβδομάδα ώστε να έρθουν σε επαφή με το πιο βασικό όργανο της μετεωρολογίας.

(φωτο8)

Στα πλαίσια του προγράμματος είχαμε σχεδιάσει να επισκεφτούμε τον τοπικό μετεωρολογικό σταθμό που βρίσκεται στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Ασβεστόπετρας,  όμως οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικράτησαν τη φετινή σχολική χρονιά δεν μας επέτρεψαν να την πραγματοποιήσουμε.

Στο τέλος του προγράμματος συζητήσαμε τα θετικά και αρνητικά που αποκομίσαμε από όλες τις νέες γνώσεις με τις οποίες ήρθαμε σε επαφή γύρω από τη Μετεωρολογία.

 
Τα παιδιά της Δ’ τάξης , παρουσίασαν το δικό τους βιβλίο :

«Ονειρομαγέματα » στους μαθητές των  Α’ και Β’ τάξεων . Εμπνεύστηκαν από το βιβλίο της Αργυρώς Πιπίνη: » Όταν ο ήλιος πάει για ύπνο» και έφτιαξαν ένα βιβλίο ακορντεόν που από τη μια μεριά του είχε  τις ζωγραφιές και από την άλλη το παραμύθι!
Ένα παραμύθι – ταξίδι σε χώρες μαγευτικές, ονειρικές  σε χώρες που θα ‘θελε το καθένα να βρεθεί στο όνειρό του….Μια ξεχωριστή συμμετοχή για το σχολείο μας αποτελεί η συμμετοχή του μαθητή της Δ’ τάξης στον διαγωνισμό ορθογραφίας Μαργιορίδη  Γιώργου , ο οποίος αρίστευσε και μας έκανε περήφανους.

Συγχαρητήρια στον μαθητή μας!!Την Παρασκευή 11/ 6 η Δ’ τάξη επισκέφτηκε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας στο υπαίθριο εργαστήρι της. Η κα Καλμανίδου μας παρουσίασε το παραμύθι της Αργυρώς Πιπίνη:

» Όταν ο ήλιος πάει για ύπνο»  και με τη βοήθεια του Σοφοκλή ταξιδέψαμε σε χώρες , υπαρκτές και φανταστικές. Φτιάξαμε το δικό μας βιβλιο-παραμύθι – ακορντεόν…

Ακούσαμε , ακόμη, κάποιο απόσπασμα από το βιβλίο » Το νησί με τις λέξεις που αγαπάνε»  του Μάνου Κοντολέωντα……και  ο

κυρ Ευσέβιος μας ενέπνευσε να πούμε τις δικές μας λέξεις που αγαπάνε  και τις αφήσαμε να ταξιδέψουν στη δική μας πόλη: χαρά, φιλία, χάδι, συνεργασία, παιχνίδι, αγάπη, καλοσύνη, υγεία, κατανόηση και άλλες πολλές για να μας μάθουν να αγαπάμε…

Ευχαριστούμε  την κα Σοφία για την πολύ θερμή υποδοχή και φιλοξενία …
Η  καλύτερη δασκάλα είναι η φύση. Τα παιδιά της Γ τάξης του 5ου Δημοτικού σχολείου Πτολ-δας με τη δασκάλα τους Βαιράμη Αναστασία «υιοθέτησαν» το παρκάκι  απέναντι στο σχολείο μας. Σκούπισαν, καθάρισαν φρόντισαν την καθαριότητα του χώρου .ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
Τετάρτη, 9 Ιούνιος 2021, 11:10 πμ
Κάτω από: Χωρίς κατηγορία  |  Αφήστε ένα σχόλιοΛήψη αρχείουΛήψη αρχείου
Το  5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ

συμμετείχε στο #BravoSchools 2021 και την Εβδομάδα Βιώσιμης Ανάπτυξης #BravoSustainabilityWeek. Όλοι μαζί, το σχολείο μας και οι μαθητές μας, γινόμαστε Πρεσβευτές των 17 Παγκόσμιων Στόχων, διαδίδοντας στην τοπική κοινωνία τα μηνύματα για τη Δημιουργία ενός Kαλύτερου Kόσμου! @qualitynetfoundation.

Και φέτος το Bravo Schools 2021,

ο Πανελλήνιος Σχολικός Διαγωνισμός

για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης

ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία.

 

342 σχολικές τάξεις με 867 συμμετοχές σε εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα, μαθητικές δημιουργίες και δράσεις συνεργασίας, από 30.000 και πλέον μαθητές, ενώ 42.000 ενεργοί πολίτες ανταποκρίθηκαν στα μηνύματα των παιδιών και συμμετείχαν στην ανοιχτή ψηφοφορία των κατατιθέμενων εργασιών.

 

Η συμμετοχή του σχολείου μας στο Bravo Schools 2021 μας εντάσσει στο διεθνές σχολικό δίκτυο του World’s Largest Lesson και στο Δίκτυο Σχολείων Πρεσβευτών για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους

in Αction SDGs Schools Club.

 
Β ΓΚάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου η ημέρα αφιερώνεται στο περιβάλλον.

4 Ιούνιου  οι Δ’ και ΣΤ’ τάξεις του σχολείου μας επισκέφθηκαν το Κέντρο Περιβάλλοντος Πτολεμαΐδας για να κάνουν ένα  βήμα γνωριμίας  μ αυτό  και να κατανοήσουν τη σπουδαιότητα του περιβάλλοντος μέσα από δράσεις μια και η βιωματική μάθηση είναι ιδιαίτερα σημαντική…

Φτάνοντας παρουσίασαν αφίσες ανακύκλωσης και τραγούδησαν ένα τραγούδι για το περιβάλλον – που ετοίμασαν με τη μουσικό του σχολείου μας κα Τσαβκοπούλου Ξένια.

Αρχικά επισκεφθήκαμε το χημείο του κέντρου όπου η κα. Κατερίνα μίλησε για τη σπουδαιότητα του  νερού και της καθαρότητας του.

Με διάφορα πειράματα είδαν ποιο νερό είναι καθαρό και κατάλληλο προς χρήση . Τα πειράματα  ενθουσίασαν τα παιδιά μια και τα ίδια συμμετείχαν ,  η προβολή παραμυθιού » οι σταγόνες» έδειξαν με απλό τρόπο τη σημασία του νερού και του κύκλου του στη ζωή των ζωντανών οργανισμών και το τι πρέπει να κάνει ο άνθρωπος για να συνεχίσει να απολαμβάνει αυτό το αγαθό.

Η επίσκεψη μας έκλεισε με κέρασμα και ένα μικρό γλαστράκι – στολίδι της φύσης και δικό μας.

Ευχαριστούμε την πρόεδρο κα. Όλγα Πουταχίδου , τη χημικό κα. Κατερίνα  κι όλους όσοι  μας δέχτηκαν με τόση αγάπη.Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων