ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Το 5ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης είναι ένα δημόσιο σχολείο και υπάγεται διοικητικά στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης. Ιδρύθηκε το 1987 ως 4/θέσιο, ικανοποιώντας ένα μακροχρόνιο αίτημα γονέων μαθητών/τριών με αναπηρίες από την περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης, οι οποίοι/ες παρέμεναν εκτός σχολικού πλαισίου, εφόσον δεν υπήρχε ανάλογο σχολείο στην περιοχή.

Αρχικά και για 21 χρόνια, το σχολείο φιλοξενήθηκε σε εγκαταστάσεις που παραχωρήθηκαν από το Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας «Άγιος Παντελεήμονας», με όποια προβλήματα συνεπάγεται η στέγαση ενός σχολείου στον χώρο ενός ολοπαγούς ιδρύματος. Εκτός από τους δασκάλους, αρχικά στο Σχολείο υπηρετούσαν ένας γυμναστής, μια σχολική νοσηλεύτρια και μια φυσικοθεραπεύτρια, οι οποίοι κάλυπταν τις εκπαιδευτικές ανάγκες των 10-15 μαθητών/τριών που φοιτούσαν στο Σχολείο. Καθώς ο αριθμός των μαθητών/τριών αυξανόταν σταδιακά και δεδομένων των προβλημάτων του χώρου, η ανάγκη για μεταστέγαση ήταν επιτακτική.

Το 2008, έπειτα από συντονισμένες και επίμονες προσπάθειες τόσο του Διευθυντή του Σχολείου κ. Κωνσταντίνου Μπακιρτζή, όσο και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και ειδικά της τότε πρόεδρου κ. Κορίνας Τσιοντικίδου και της ταμία κ. Ολυμπίας Κορδά, διατέθηκε από τις Δημοτικές Αρχές της Ευκαρπίας οικόπεδο για την ανέγερση νέου κτιρίου. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 2010, οπότε το 5ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο μεταφέρθηκε στο νεόδμητο κτίριο της οδού Αδαμαντίου Κοραή, στην Ευκαρπία.

Το νέο κτίριο διαθέτει εκτός από τις αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήριο υπολογιστών, γυμναστήριο, φυσικοθεραπευτήριο, κουζίνα, καθώς και γραφεία κοινωνικής λειτουργού, σχολικής νοσηλεύτριας, ψυχολόγου, λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, ενώ στις φιλοδοξίες τόσο του προσωπικού του σχολείου, όσο και του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων είναι η δημιουργία μιας πολυαισθητηριακής αίθουσας.

 

 

 

 

Το 2006 το Σχολείο ορίστηκε ως Ολοήμερο. Ξεκίνησε όμως να λειτουργεί το 2014-2015, καθώς μέχρι τότε δεν είχε διατεθεί το απαραίτητο προσωπικό. Έκτοτε συνεχίζει κανονικά η λειτουργία του, χωρίς μόνιμο προσωπικό, ωστόσο. Το σχολικό έτος 2016-2017 το Ολοήμερο Πρόγραμμα λειτουργεί με δυο τμήματα.

Το 2002 το Σχολείο προάχθηκε σε 6/θέσιο, το 2016 αυξήθηκε εκ νέου η οργανικότητά του κατά δυο ακόμα θέσεις και είναι πλέον 8/θέσιο, ενώ τα δυο τελευταία διδακτικά έτη λειτουργεί ως 9/θέσιο, καθώς ο αριθμός των μαθητών/τριών έχει πλέον αυξηθεί σημαντικά. Το σχολικό έτος 2016-2017 το μαθητικό δυναμικό του Σχολείου ανέρχεται σε 46 μαθητές/τριες, μοιρασμένο σε 9 τμήματα. Έτσι σήμερα, εκτός από τις/τους 11 δασκάλες/ους, 9 στον πρωινό κύκλο και 2 στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, στο Σχολείο υπηρετούν ένας γυμναστής, μια κοινωνική λειτουργός, μια σχολική νοσηλεύτρια, μια φυσικοθεραπεύτρια, μια επιμελήτρια κοινωνικής πρόνοιας με οργανικές θέσεις, ενώ έχουν τοποθετηθεί προσωρινά είτε με απόσπαση, είτε ως αναπληρωτές/τριες μια ψυχολόγος, μια λογοθεραπεύτρια, ένας εργοθεραπευτής και δυο επιμελήτριες κοινωνικής πρόνοιας.

Το Σχολείο δέχεται μαθητές/τριες με αναπηρίες από τον Καλλικρατικό Δήμο του Παύλου Μελά, στον οποίο και ανήκει, αλλά και από την περιοχή του Δήμου Λαγκαδά, καθώς δεν λειτουργεί άλλο ειδικό σχολείο στην περιοχή. Η μεταφορά τους προς και από το Σχολείο γίνεται με λεωφορεία και ταξί που διαθέτει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Το σχολικό έτος 2001 ιδρύθηκε και λειτουργεί το 5ο Ειδικό Νηπιαγωγείο στην Ευκαρπία ως αυτόνομη σχολική μονάδα, το οποίο συστεγάζεται με το 5ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο.