28η Οκτωβρίου
Τιμώντας την εθνική επέτειο, πραγματοποιήσαμε μια σειρά από δραστηριότητες αποσκοπώντας σε μια πρώτη εισαγωγή των παιδιών στην ιστορία καθώς και σε μια επαφή με τις αξίες που συνοδεύουν την επέτειο αυτή, εστιάζοντας στην έννοια και την αξία της ειρήνης.
Η ιστορία του νάνου και του γίγαντα της Γαλάτειας Σουρέλη μας βοήθησε να κατανοήσουμε την έννοια του θάρρους και της αντίστασης στην αδικία μέσα από μια παραμυθένια διάσταση, μεσολαβώντας κατάλληλα για τη σύνδεση με το Όχι των Ελλήνων το 1940.
Συζητήσαμε για την έννοια του πολέμου και προβληματιστήκαμε ως προς τα χρώματα που θα χρησιμοποιούσαμε για να αποδώσουμε τον πόλεμο αλλά και το ηρωϊκό ΟΧΙ της Ελλάδας το 1940 σε μία ομαδική εργασία. Αυτό είναι το αποτέλεσμα!
Στολίσαμε την τάξη μας με την αφίσα που δημιουργήσαμε αλλά και με τις κατασκευές μας.
Μάθαμε σχετικές λέξεις παίζοντας παιχνίδια ολικής ανάγνωσης και γραφής.
Μέσα από ποικίλο υλικό, προσεγγίσαμε με απλό και και κατανοητό τρόπο τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου αλλά και τις αξίες που αυτά πρεσβεύουν.
Βεβαιωθήκαμε για τις νέες γνώσεις που οικοδομήσαμε απαντώντας σε ερωτήσεις σε ένα παιχνίδι γνώσεων – κουίζ.
Τι συμβολίζει το λευκό και το γαλάζιο της ελληνικής σημαίας;
Τις απαντήσεις μας αντλήσαμε από τη λογοτεχνία και διαβάσαμε την ιστορία της Γαλάτειας Σουρέλη «Ασπρογάλανο πανί».
http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2160/Anthologio_A-B-Dimotikou_html-empl/index8_1.html
Αφού ζωγραφίσαμε την ελληνική σημαία σε ένα φύλλο εργασίας, φτιάξαμε τις δικές μας σημαίες κόβοντας και κολλώντας λευκές λωρίδες για να σχηματίσουμε τον σταυρό.
Δεν αρκεστήκαμε όμως στα γεγονότα του πολέμου αλλά μελετήσαμε τις έννοιες του πολέμου και της ειρήνης σε αντιδιαστολή μεταξύ τους.
Ξεκινήσαμε με την ιστορία «Ο σπόρος της ειρήνης», ενός σπόρου που έπεσε από τον ουρανό και στάθηκε πάνω ακριβώς στη γραμμή των συνόρων της χώρας των σκαραβαίων με τη χώρα των σκαθαριών και έγινε η αιτία ν΄αρχίσουν μεγάλες διαμάχες. Καθένας από τους δύο λαούς διεκδικούσε το κουκούτσι για λογαριασμό του. Οι εξοπλισμοί και οι πολεμικές ετοιμασίες έδιναν κι έπαιρναν. Όμως την κρίσιμη στιγμή οι δύο αντίπαλοι λαοί διαπίστωσαν πως τη λύση στη διαφορά τους την είχε δώσει ήδη το ίδιο το κουκούτσι… ο σπόρος της ειρήνης (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).
Προσεγγίσαμε την έννοια του πολέμου και της ειρήνης μέσα από τη συζήτηση πάνω σε σχετικές φωτογραφίες και τις ομαδοποιήσαμε σε αυτές που θυμίζουν την ειρήνη και σε αυτές που συνδέονται με τον πόλεμο.
Επεξεργαστήκαμε δύο πίνακες του Πάμπλο Πικάσο με το λευκό περιστέρι, ως ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα της ειρήνης.
https://www.pablopicasso.org/dove-of-peace.jsp
https://www.pablopicasso.org/drawings.jsp#pid=3
Έπειτα, ζωγραφίσαμε τα δικά μας περιστέρια της ειρήνης εμπνευσμένα από το έργο του Πικάσο με φόντο τα χρώματα της χώρας μας.
Επιπλέον, φτιάξαμε τα λευκά περιστέρια, ως σύμβολα της ειρήνης, σε ένα φόντο – βιτρό σκεπτόμενοι τι χρώματα θα είχε η ειρήνη αν την απεικονίζαμε.
Ακούσαμε «Το βιβλίο της Ειρήνης».
Τέλος, συνοψίσαμε όλα όσα είχαμε μάθει με μια ιδεοθύελλα για τις δύο έννοιες πόλεμος – ειρήνη και δημιουργήσαμε ένα συννεφόλεξο για την ειρήνη.
Κρατώντας ψηλά τις σημαίες μας παρελάσαμε μαζί με τους συμμαθητές μας από το διπλανό νηπιαγωγείο γιορτάζοντας την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
Χρόνια πολλά Ελλάδα!