Έχοντας προσεγγίσει τη θεματική «Ζώα», συνεχίσαμε διαβάζοντας το βιβλίο «Πες μου καφέ αρκούδα τι βλέπεις;», μια ρυθμική ιστορία που δίνει την ευκαιρία στα μικρά παιδιά να γνωρίσουν τα ζώα και τα χρώματα κρατώντας τα σε εγρήγορση και ζητώντας κάθε φορά να μαντέψουν ποιο χρώμα και ποιο ζώο ακολουθεί.
Αφού διασκεδάσαμε με την ανάγνωση της ιστορίας αυτής, παίξαμε πολλά παιχνίδια στην παρεούλα με τα ζώα και τα χρώματα που παρουσιάζονται στην ιστορία.
Επεξεργαστήκαμε χρονικές έννοιες τοποθετώντας στη σωστή χρονική αλληλουχία τις εικόνες της ιστορίας, εξασκώντας παράλληλα και τη μνήμη μας.
Έπειτα, δημιουργήσαμε αυτήν μια«αλυσίδα» αφήγησης. Μετά αφηγηθήκαμε (χωρίς τη βοήθεια του βιβλίου) την ιστορία, χρησιμοποιώντας τις επαλαμβανόμενες φράσεις (μοτίβα) στα κατάλληλα σημεία (μεταβάσεις), και είχαμε την ιδέα να συνοδεύσουμε την αφήγηση μας με τους ήχους των ζώων.
Παίξαμε παιχνίδια ταύτισης χρώματος, τα οποία βοηθούν τα παιδιά να αναγνωρίσουν και να αντιστοιχίσουν τα χρώματα με τα ζώα ενώ ταυτόχρονα δουλεύουν τις δεξιότητες λεπτής κινητικότητάς τους.
Οι δραστηριότητες που συνδυάζουν διασκέδαση και μάθηση είναι οι αγαπημένες των παιδιών και γι’ αυτό δεν θα μπορούσε να λείπει από την θεματική αυτή το βιβλίο με τίτλο «Ένα βιβλίο παιχνίδι». Πρόκειται για ένα διαδραστικό βιβλίο που ενισχύει τη φαντασία και την παρατήρηση των παιδιών καθώς μέσα από την αφήγηση τα ίδια τα παιδιά μπορούν να «επηρεάσουν» το τι θα συμβεί και το τι θα «εμφανιστεί» στην επόμενη σελίδα αγγίζοντας, κουνώντας, πατώντας ή τρίβοντας την κάθε σελίδα.
Ο ενθουσιασμός των παιδιών ήταν μεγάλος και τα γέλια τους πολύ δυνατά!
Τα παιδιά παρατήρησαν ότι τα μόνα χρώματα που εμφανίζονται στο βιβλίο είναι το μπλε, το κίτρινο και το κόκκινο. Έτσι έγινε η αρχή και μιλήσαμε για τα βασικά χρώματα.
Έπειτα κάναμε πειράματα ανάμειξης χρωμάτων. Αρχικά, χρωματίσαμε μικρές ποσότητες νερού κόβοντας κομμάτια γκοφρέ χαρτί και ρίχνοντας τα μέσα σε διαφανή ποτηράκια.
Στη συνέχεια αναμείξαμε όλους τους δυνατούς συνδυασμούς βασικών χρωμάτων μεταξύ τους και έτσι φτιάξαμε τα δευτερεύοντα χρώματα πράσινο, πορτοκαλί και μωβ.
Έχοντας γνωρίσει τα βασικά και τα δευτερεύοντα χρώματα, αναρωτηθήκαμε ποια χρώματα μπορούμε να δημιουργήσουμε και πειραματιστήκαμε χρησιμοποιώντας το σταγονόμετρο. Κάναμε υποθέσεις και παρατηρήσεις σαν μικροί επιστήμονες!
Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων μας κρατούσαμε σημειώσεις με τις παρατηρήσεις μας και επαληθεύσαμε τα αποτελέσματά μας αξιοποιώντας τους χρωματιστούς διαφανείς φακούς.
Μάλιστα, μας άρεσαν τόσο πολύ που πειραματιστήκαμε και στις ελεύθερες δραστηριότητες με αυτούς.
Στην αυλή παίξαμε το παιχνίδι «Το χρώμα της μάγισσας» και μέσα στην τάξη χορέψαμε το τραγουδοπαίχνιδο «Παίζουμε τα χρώματα».
Τραγουδήσαμε «χρωματιστά» τραγούδια!
Παίξαμε στην γωνιά του Η/Υ με τον Νέλο τον Πινέλο εκπαιδευτικά παιχνίδια με τα χρώματα!





























