2 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

2 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

βιβλίααφισα

   Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.

   Το 2024 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού, είναι το Τμήμα της Ιαπωνίας. Στην Ελλάδα, όπως κάθε χρόνο, το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού βιβλίου, φρόντισε να μεταφραστεί το μήνυμα στα ελληνικά, δίνοντας το έναυσμα σε όλους τους φορείς, να συμβάλουν στο φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου.

   Το μήνυμα φέτος έγραψε η συγγραφέας Eiko Kadono, η οποία μάλιστα είχε παραλάβει το Βραβείο Χ.Κ. Άντερσεν 2018 στην Αθήνα, στο πλαίσιο του 36ου Διεθνούς Συνεδρίου της ΙΒΒΥ ενώ το εικαστικό μέρος της αφίσας ανήκει στη Nana Furiya.

   «Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας», μας καλεί η συγγραφέας Eiko Kadono.

   Οι μαθητές μας για να τιμήσουν τη σημερινή ημέρα έφεραν από το σπίτι τους το αγαπημένο τους βιβλίο, το οποίο παρουσίασαν στους συμμαθητές τους, το διαβάσαμε  και συζητήσαμε γι’ αυτό.

εικόνα Viber 2024 05 13 00 46 00 016

   Μιλήσαμε για τη δομή του εξώφυλλου ενός  βιβλίου και για τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. 

   Με αφορμή τη σημερινή ημέρα μάθαμε τη φωνούλα Ββ…

εικόνα Viber 2024 05 13 00 44 45 851

   ξεκινήσαμε τη δανειστική μας βιβλιοθήκη και δημιουργήσαμε σελιδοδείκτες για τα αγαπημένα μας βιβλία.

εικόνα Viber 2024 05 13 00 44 45 827 εικόνα Viber 2024 05 13 01 11 26 494

«Το να αρχίσεις να διαβάζεις ένα βιβλίο είναι σαν να ανοίγεις μια πόρτα σε ένα διαφορετικό κόσμο. Δεν κλείνει στο τέλος της ιστορίας, μια άλλη πόρτα περιμένει πάντα εκεί να ανοίξει. Οι άνθρωποι θα αρχίσουν να βλέπουν τον κόσμο με διαφορετική ματιά πολύ μετά την ανάγνωση μιας ιστορίας, και είναι η αρχή κατά μία έννοια. Και νομίζω ότι αυτό είναι η αληθινή απόλαυση της ανάγνωσης».

                                                                                                                                                                                                  Eiko Kadono