ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑΣ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ-ΕΥ ΖΗΝ-ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

DSC01686 DSC01692 DSC01693 DSC01693 1 DSC01701 DSC01704 DSC01705 DSC01707 DSC01711 DSC01712 DSC01713 InkedDSC01685Στα πλαίσια του ευρύτερου θέματος στη διατροφής και βάσει του προγράμματος με θέμα: “Το μονοπάτι της ελιάς”, την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022, επισκεφτήκαμε το Μουσείο Ελαιουργίας, στην Αγία Παρασκευή Λέσβου, σε συνεργασία με το νηπιαγωγείο Ταξιαρχών.

Κάναμε πρώτα μια στάση στις Αλυκές, όπου είναι βιότοπος, παρατηρήσαμε τα πουλιά, μιλήσαμε για τους βιότοπους, για την προστασία που πρέπει να παρέχουμε και τη φροντίδα, ώστε να συνεχιστεί η αλυσίδα της ζωής.

Επίσης μιλήσαμε για το αλάτι, τη διαδικασία συλλογής του και το “ταξίδι” του ως το εργοστάσιο για να γίνει η επεξεργασία του και να φτάσει στα ράφια του σούπερ μάρκετ και στη συνέχεια στα σπίτια μας.

Όταν φτάσαμε στο Μουσείο Ελαιουργίας, περιηγήθηκαμε στους χώρους του και με την βοήθεια των υπαλλήλων, μάθαμε για την επεξεργασία της ελιάς και την εξαγωγή λαδιού απ΄ αυτήν.

Εξηγήθηκε στα παιδιά η χρήση κάθε μηχανήματος σε παλιότερες εποχές.

Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με το παρελθόν, γνώρισαν τον τρόπο με τον οποίο παρήγαγαν λάδι οι συντοπίτες μας, έκαναν σύγκριση με την σημερινή εποχή που διαθέτει νέα εξελιγμένα τεχνολογικά μηχανήματα και γενικά τους κίνησε το ενδιαφέρον, αφού έκαναν ερωτήσεις κι έπαιρναν απαντήσεις απο ανθρώπους που έχουν γνώση του θέματος.

Ήταν μια εποικοδομητική εκδρομή, που συνδύασε τη γνώση με τη διασκέδαση. Χάρηκαν πολύ και εκδήλωσαν επιθυμία και για νέα εξόρμηση

31 Oκτωβρίου-Ημέρα Αποταμίευσης

Μιλήσαμε στο σχολείο μας με την αφορμή της Ημέρας της Αποταμίευσης τους λόγους που θα πρέπει να γίνεται η αποταμίευση όχι μόνο με τα χρήματα αλλα σε πολλές εκφάνσεις της καθημερινής μας ζωής. (χρήματα, νερό, ηλεκτρική ενέργεια, τρόφιμα)

Το χαρήκαμε πραγματικά και φτιάξαμε τους κουμπαράδες με την καμηλοπάρδαλη.

DSC01682