4ο Εργαστήριο δεξιοτήτων: Τον ΚΟΚ αγαπώ και με ασφάλεια κυκλοφορώ!

1Στα πλαίσια του  4ου προγράμματος δεξιοτήτων για το σχολικό έτος 2022-23  επεξεργαστήκαμε την οδική ασφάλεια με το θέμα : ” Τον ΚΟΚ αγαπώ και με ασφάλεια κυκλοφορώ!”.

Προσεγγίσαμε το θέμα της οδικής ασφάλειας μέσα από βιωματικές τεχνικές μάθησης,  με στόχο τα παιδιά:

  1. Να κατανοήσουν τους κανόνες οδικής συμπεριφοράς
  2. Να αναπτύξουν δεξιότητες για ασφαλή μετακίνηση
  3. Να αποκτήσουν αντίληψη των κινδύνων του δρόμου
  4. Να αποκτήσουν δεξιότητες ώστε να γνωρίσουν και να κατανοήσουν πρότυπα συμπεριφοράς που να τους ωθούν στην πρόληψη των ατυχημάτων.

Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε παράλληλα με το πρόγραμμα αγωγής υγείας που εκπονήθηκε στο νηπιαγωγείο.

Το παραμύθι “Καλώς τον κύριο ΚΟΚ” αποτέλεσε την αφόρμηση για την έναρξη του προγράμματος. Μετά την ανάγνωση του παραμυθιού ακολούθησε μια συζήτηση όπου οι μικροί μαθητές μοιράστηκαν γνώσεις, εμπειρίες και εξέφρασαν απορίες , προβληματισμούς και σκέψεις, που στη συνέχεια αποτύπωσαν εικαστικά.

5

 

4

Διαβάσαμε βιβλία και παρακολουθήσαμε στον υπολογιστή εκπαιδευτικό υλικό σχετικά με την οδική ασφάλεια.

13

 

Μιλήσαμε για τα σήματα κυκλοφορίας και παίξαμε παιχνίδια…8

 

Μιλήσαμε για τα ΣΩΣΤΑ και τα ΛΑΘΟΣ στην οδική μας συμπεριφορά και παίξαμε παιχνίδια για να μπορούμε να αναγνωρίζουμε αυτές τις συμπεριφορές…

2

3

 

Τα παιδιά εκφράστηκαν εικαστικά (ατομικά και σε ομάδες)

12

67

16

14

Και παίξαμε πολύ…

προγραμματίζοντας το Beebot μελισσάκι μας να “πετάξει” από “σήμα” σε “σήμα” …

 

9

με το επιτραπέζιο παιχνίδι μας…

10

με την ομάδα Juniors Academy…

collage 50

Και φυσικά μετά από όλα αυτά μας άξιζε και με το παραπάνω το δίπλωμα για την οδική ασφάλεια!!11

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2022-23 υλοποιήθηκε και από τα 3 τμήματα του νηπιαγωγείου μας πρόγραμμα αγωγής υγείας με θέμα την οδική ασφάλεια και με τους εξής υπότιτλους ανά τμήμα:

ΤΜΗΜΑ 1: Τη ζωή αγαπώ και τον ΚΟΚ ακολουθώ.

ΤΜΗΜΑ2 : Ο κύριος ΚΟΚ είμαι εγώ και τους κανόνες τους τηρώ.

ΤΜΗΜΑ 3: Με ασφάλεια κυκλοφορώ και τον ΚΟΚ ακολουθώ.

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Να αποκτήσουν οδική συνείδηση, να καλλιεργήσουν το ένστικτο της αυτοπροστασίας και να κατανοήσουν τρόπους προστασίας και πρόληψης ατυχημάτων μάθουν να περπατούν στον δρόμο ακολουθώντας τον Κ.Ο.Κ. .Να γνωρίσουν τα σήματα της τροχαίας και να αντιληφθούν την αναγκαιότητα  και την χρηστικότητα τους. Να μάθουν πώς να συμπεριφέρονται ως πεζοί αλλά και ως ποδηλάτες και ως επιβάτες διαφόρων  μεταφορικών μέσων.

-ΣΗΜΑΤΑ ΟΔΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ. Παρατηρούμε τα σήματα και αντιλαμβανόμαστε το συμβολισμό τους ανάλογα με το σχήμα και το χρώμα τους. Σχεδιάζουμε τα δικά μας σήματα.

1.ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΣΗΜΑΤΑ

  ΦΩΤΕΙΝΟΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ  Γνωρίζουμε τους φωτεινούς σηματοδότες ως επιβάτες οχήματος και ως πεζοί .Κάνουμε τα δικά μας φανάρια.

353091035 795953925416941 5241024972387530261 n

ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΣ. Γνωρίζουμε τις διαβάσεις πεζών και  τους ασφαλείς τρόπους διέλευσης του δρόμου με τη συνοδεία κάποιου ενήλικα .Η σημασία του τροχονόμου στην κυκλοφοριακή αγωγή. Συμβολικό παιχνίδι στην αυλή, γινόμαστε αυτοκίνητα, πεζοί και τροχονόμοι.

collage 51

ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ. Μαθαίνουμε για  τα οφέλη του στην υγεία μας,  τις βασικές αρχές ασφαλούς οδήγησης ποδήλατου , τα βασικά σήματα και τον εξοπλισμό του ποδηλάτη. Γινόμαστε ζωγράφοι και αντιγράφουμε πίνακες γνωστών ζωγράφων με θέμα το ποδήλατο.

collage 56

ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ Γνωρίζουμε έννοιες όπως  ζώνη ασφάλειας, αερόσακος κ.τ.λ..  Κατανόηση της σπουδαιότητας τους  για την ασφάλειά τους ως επιβάτες και  ευαισθητοποιούνται στην απαραίτητη  χρήση τους στο αυτοκίνητο. Κάνουμε τα δικά μας αυτοκίνητα με ανακυκλώσιμο υλικό καθώς και άλλα μέσα μεταφοράς και παίζουμε μ αυτά. Ταξινομούμε τα μέσα μεταφοράς.

collage 57

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ: Η μελισσούλα κάνει διαδρομές ακολουθώντας τα σήματα  του ΚΟΚ

collage 55

Διαβάζουμε το παραμύθι ¨καλώς τον κύριο ΚΟΚ” και ζωγραφίζουμε τις δικές μας  πόλεις με οδοσήμανση.

collage 52

Κατασκευή μακέτας και παιχνίδια με τα σήματα οδικής κυκλοφορίας.

collage 53

Σχεδιάζουμε το δικό μας επιτραπέζιο παιχνίδι με τους κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής.

εικόνα Viber 2023 06 09 13 26 23 915

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην αυλή του σχολείου μας από την junior Academy.

collage 50

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ: ” Με το ένα και το δύο, πάω στο Νηπιαγωγείο. Με το πέντε και το οκτώ, πάω στο Δημοτικό”

Η ομαλή μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο αποτελεί ένα σημαντικό στάδιο στην εκπαιδευτική πορεία των παιδιών .Η μετάβαση αυτή συνήθως περιλαμβάνει αλλαγές στο περιβάλλον, στον τρόπο διδασκαλίας και στις απαιτήσεις του σχολείου. Είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση στη δημιουργία μιας ομαλής μετάβασης, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η προσαρμογή των παιδιών στο νέο περιβάλλον και να διατηρηθεί το ενδιαφέρον για τη μάθηση. Συνολικά, η ομαλή μετάβαση των νηπίων στο δημοτικό σχολείο απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα συμπεριλαμβάνει τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους ίδιους τους μαθητές. Με την κατάλληλη υποστήριξη και τις κατάλληλες προσαρμογές, τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση, κοινωνικές δεξιότητες και ακαδημαϊκές ικανότητες που θα τους βοηθήσουν στη συνέχεια της εκπαιδευτικής τους πορείας. Μια αποτελεσματική προσέγγιση είναι η συνεργασία μεταξύ των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων για να διασφαλιστεί η συνέχεια της μάθησης. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να συνεργαστούν για να μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με τα παιδιά, τις ανάγκες τους και τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν κατά τη μετάβαση. Επιπλέον, οι γονείς μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ομαλή μετάβαση. Με το να συνομιλούν με τα παιδιά τους για τις αλλαγές που πρόκειται να συμβούν, να τα ενθαρρύνουν και να τους παρέχουν στήριξη, μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας θετικής νοοτροπίας. Συνοψίζοντας, η ομαλή μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο απαιτεί προετοιμασία, συνεργασία και υποστήριξη από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Με την κατάλληλη προσέγγιση, αυτή η μετάβαση μπορεί να είναι μια θετική εμπειρία που θα στηρίξει τη συνεχή μάθηση και ανάπτυξη των παιδιών.

Αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα μιας ομαλής μετάβασης από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό, υλοποιήθηκε στο  νηπιαγωγείο μας κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2022-2023 σχέδιο δράσης με στόχο:

 

  1. Να εξοικειωθούν τα νήπια με το περιβάλλον του δημοτικού ,να αποφορτιστούν από αρνητικά συναισθήματα άγχους ,αγωνίας ,αποχωρισμού, (χώρος, μαθητές, δάσκαλοι-διευθυντής-εκπαιδευτική διαδικασία).
  2. Να αναπτυχθεί συνεχής συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών των δύο βαθμίδων, καθώς και συνεργασία του νηπιαγωγείου με στελέχη εκπαίδευσης και με την τοπική κοινωνία.
  3. Να ενημερωθούν οι γονείς για την επίδραση του οικογενειακού περιβάλλοντος στη διαδικασία της μετάβασης, να υποστηρίξουν τα νήπια στη διαδικασία της μάθησης και να συνεργαστούν με εκπαιδευτικούς και υπηρεσίες.

Ακολουθούν  παρακάτω  ενδεικτικά ορισμένες από τις δραστηριότητες του σχεδίου δράσης.

 

Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, επισκεφτήκαμε το δημοτικό σχολείο, όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία
να συμμετάσχουν σε μια σειρά από χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες, όπως κάλαντα, τραγούδια και έθιμα
Αρχικά, ξεναγήθηκαν στο χώρο του σχολείου και στη συνέχεια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, όπου τα παιδιά της α’
τάξης άκουσαν τα κάλαντα που τους ερμήνευσαν τα νήπια. Επιπλέον, χαρίσαμε στα παιδιά από ένα
χριστουγεννιάτικο στολίδι, μία ζωγραφιά και κεράσματα, και σε αντάλλαγμα, λάβαμε χειροποίητα κεράσματα
και ζωγραφιές από τα παιδιά.
Πρώτη γνωριμία με τους χώρους του σχολείου. Αποτύπωση εντυπώσεων της επίσκεψης μέσα από τη ζωγραφική
κατά την επιστροφή μας στο νηπιαγωγείο. Ομαδική ευχαριστήρια κατασκευή για τα παιδιά του Δημοτικού.

 

 

collage 43

Συμμετοχή των μαθητών του νηπιαγωγείου σε συνεργασία με τους μαθητές των δύο γειτονικών Δημοτικών
σχολείων στην παρέλαση καρναβαλιού που οργανώνει ο Δήμος Μοσχάτου. Οι μαθητές παρέλασαν μαζί με τους
γονείς και τους εκπαιδευτικούς των τριών σχολείων, φορώντας μια κοινή αμφίεση, δημιουργώντας μια ενωμένη
ομάδα.

collage 44

Πραγματοποίηση δια ζώσης διάλεξης –ενημέρωσης των γονέων από ψυχολόγο για θέματα που αφορούν στη
μετάβαση των νηπίων στο Δημοτικό. Πως ορίζεται η ετοιμότητα ενός παιδιού για το Δημοτικό, ποιοι παράγοντες
συμβάλλουν στην ομαλή μετάβαση, πως μπορούν να βοηθήσουν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς ώστε να
προετοιμάσουν το παιδί γι αυτή την αλλαγή .

collage 45

Διαδικτυακή επιμόρφωση από κοινωνιολόγο με θέμα τη μετάβαση στο Δημοτικό όπου συμμετείχαν γονείς και
εκπαιδευτικοί .

343972748 936048540950237 5194291495078977654 n

Επίσκεψη των νηπίων στο Δημοτικό σχολείο πριν τις διακοπές του Πάσχα για να πούμε τα κάλαντα του Λαζάρου
και να προσφέρουμε Λαζαράκια που παρασκευάσαμε στο νηπιαγωγείο. Ανταλλαγή πασχαλινών καρτών,
Ανάγνωση πασχαλινού παραμυθιού από τη δασκάλα του Δημοτικού.

collage 46

Επίσκεψη στο Δημοτικό σχολείο . Παρακολούθηση μαθήματος Μελέτης Περιβάλλοντος από τη δασκάλα της Α
Δημοτικού. Γνωριμία με τον τρόπο εργασίας και τη διαδικασία παρουσίασης του μαθήματος στο δημοτικό,
συνεργασία των μαθητών των δύο σχολείων στη παραγωγή έργου

 

 

collage 47

collage 48

Ζουμ, ζουμ ,ζουμ….άνοιξη μυρίζει!

Στιγμιότυπο οθόνης 2023 06 10 165427 1Καλωσορίζουμε  την καινούρια εποχή φτιάχνοντας τα σπιτάκια της Άνοιξης με τα χαρακτηριστικά της .

collage 42

Η φύση την άνοιξη και τι μπορώ να κάνω αυτή την εποχή με φωτογραφίες των παιδιών.

Στιγμιότυπο οθόνης 2023 06 10 172336

Ομαδική κατασκευή , απεικονίζουμε σε χαρτί του μέτρου την άνοιξη.

 

Στιγμιότυπο οθόνης 2023 06 10 173547

…και φυσικά δε γίνεται άνοιξη χωρίς πεταλούδες και λουλούδια! με πλαστικά μπουκάλια με χρωματισμένο νερό και τη μέθοδο της συμμετρικής ζωγραφικής φτιάξαμε τις δικές μας πεταλούδες!… και πολλά λουλούδια, χελιδόνια και έντομα για να στολίσουμε την τάξης μας!Στιγμιότυπο οθόνης 2023 06 10 181008

Στιγμιότυπο οθόνης 2023 06 11 212723

352197883 1687687548311804 2565244465659838273 n353836425 841024830780489 1586308681601189018 n

351718020 1231329810694743 690315662092757325 n

Πρωτομαγιά…η μεγάλη γιορτή της Άνοιξης! Στεφάνια για να τα κρεμάσουμε αλλά και να τα  φορέσουμε…

Στιγμιότυπο οθόνης 2023 06 10 182547

Υπέροχη πολύχρωμη άνοιξη!