17 Νοέμβρη 1973.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για να εισαγάγουμε τα παιδιά σε δύσκολες έννοιες όπως αυτή της δημοκρατίας, της δικτατορίας, της αναρχίας, της τυραννίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Μέσα από το κλασσικό παραμύθι της Φακίνου «Ντενεκεδούπολη», ταξιδέψαμε με τα παιδιά σε μία πόλη που οι κάτοικοι της, ήταν τι νομίζετε,: ντενεκεδάκια.
Ποια ήταν όμως η Ντενεκεδούπολη; Γιατί τη έλεγαν έτσι; Ποιοι ήταν οι κάτοικοι αυτής της πόλης; Πώς ήταν η ζωή τους εκεί; Ήταν ευτυχισμένοι, όπως ζούσαν; Τι αναστάτωσε τη ζωή τους; Ποιος ήρθε στην πόλη τους; Τι ήθελε από αυτούς ; Τι πρόβλημα τους δημιούργησε; Πώς λαμβάνονταν πλέον οι αποφάσεις σε αυτή την πόλη; Πώς έγινε αρχηγός ο Λαδένιος; Τι χαρακτηριστικά είχε ο Λαδένιος;
Κι από το παραμύθι στην πραγματικότητα: Πώς λέγεται ο αρχηγός ενός κράτους; Πώς γίνεται κάποιος αρχηγός; Πότε λέμε ότι έχουμε Δημοκρατία; Πότε δικτατορία; Πότε τυραννία; Πότε αναρχία;
“Εδώ Πολυτεχνείο! Εδώ Πολυτεχνείο! Σας μιλά ο Ραδιοφωνικός Σταθμός των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων!”
Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας ασχολούμαστε με τη θεματική ενότητα του Πολυτεχνείου: διαβάζουμε βιβλία, βλέπουμε φωτογραφίες και βίντεο, ακούμε ηχητικά ντοκουμέντα, συζητάμε και εξηγούμε προβληματισμούς και απορίες για τη νύχτα της 17ης Νοέμβρη 1973.
Τέλος ακούμε τραγούδια και εξηγούμε πώς οι μεγάλοι εμπνεύστηκαν και έκαναν τα γεγονότα εκείνης της νύχτας τραγούδια…
και κάνουμε τα τραγούδια αυτά, εμείς ζωγραφιά.
Τέλος επεξεργαζόμαστε τα συνθήματα που βρίσκουμε στα ντοκουμέντα εκείνης της νύχτας, και αναγνωρίζοντας τις λέξεις, συνθέτουμε κι εμείς τα δικά μας συνθήματα.
Επανερχόμαστε στις έννοιες ειρήνη –πόλεμος – βία και φτιάχνουμε το “Κανόνι της Ειρήνης” ελπίζοντας με αυτό να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο!!!