Συνάντηση Γονέων & Εκπαιδευτικών με Ψυχολόγο της Κοινότητας του Δήμου Γαλατσίου

20220224 170943

Σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Γαλατσίου και για τις ανάγκες της υλοποίησης του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Σχολικού Έτους 2021-2022 πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας δύο συναντήσεις με την Ψυχολόγο κυρία Αρετή Γάκια.

Κατά την πρώτη συνάντηση που έλαβε χώρα στις 24 Φεβρουαρίου 2022, είχαμε τη δυνατότητα να γνωριστούμε καλύτερα με τους γονείς, να αντιληφθούμε (οι παρευρισκόμενοι στο σύνολό τους) τον εαυτό μας ως αυθύπαρκτη υπόσταση και αλλά ταυτόχρονα, και ως μέλος μιας ομάδας, ενός συστήματος.

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να εξοικειωθούμε με το σχολείο, τη σχολική τάξη και να την κατανοήσουμε ως σύστημα.

Μέσα από βιωματική προσέγγιση καταφέραμε να αποκτήσουμε μια διευρυμένη αντίληψη για τις σχέσεις και αλληλεπιδράσεις που εντοπίζονται στο τρίγωνο Σχολείο-Οικογένεια-Παιδί, καλούμενοι να καταγράψουμε τα συναισθήματά μας ως εκπαιδευτικοί (Προϊσταμένη, Ειδικής Αγωγής και Νηπιαγωγός) και παιδιά – ρόλοι που εναλλάχθηκαν κυκλικά.

Στο τέλος της συνάντησης οι γονείς είχαν τη δυνατότητα μέσα από μια online φόρμα που τους στάλθηκε, να θέσουν τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς τους προς την Ψυχολόγο. Τα ερωτήματα αυτά συγκεντρώθηκαν και ομαδοποιήθηκαν ώστε να απαντηθούν από την ίδια στη δεύτερη συνάντηση.

Αυτή, έλαβε χώρα στις 5 Μαΐου 2022, επίσης στο χώρο του Νηπιαγωγείου. Μέσω της παρουσίασης μπορέσαμε να αντιληφθούμε όχι μόνο την οικογένεια ως σύστημα, αλλά κυρίως να αναρωτηθούμε για τις ποιότητες που απολαμβάνουν τα μέλη αυτής: ξεκινώντας από την ποιοτική σχέση του ζευγαριού, στη συνέχεια πως αυτή εξελίσσεται και διαμορφώνεται με τον ερχομό του παιδιού ώστε τελικά μέσα από αυτή την εξέλιξη να διακρίνουμε την επίδραση που έχει πάνω στο παιδί, σε συνάρτηση και με τυχόν άλλα μέλη που υπάρχουν σε αυτή (πχ παππούδες, γιαγιάδες, αδέρφια).

Στο βιωματικό σκέλος της συνάντησης, και πάλι είχαμε τη δυνατότητα να αναλάβουμε έναν ρόλο (εκπαιδευτικού, γονέα ή παιδιού) μέσα από ένα υποθετικό σενάριο, να αντιληφθούμε αρχικά τις δικές μας σκέψεις συναισθήματα και στη συνέχεια να τα αναθεωρήσουμε έπειτα από την διάδραση με τους άλλους ρόλους πράγμα που μας οδηγεί στην αποδοχή, την αναγνώριση της σπουδαιότητας του έτερου ρόλου, σε πιο θετικές στάσεις και τέλος στη δημιουργία αυθεντικών σχέσεων εμπιστοσύνης και κυρίως ενός χώρου στον οποίο όλα τα μέλη ισάξια, θα μπορούν να ακούγονται και να εκφράζονται ελεύθερα.

 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά και από καρδιάς την κ. Αρετή Γάκια για τις εξαιρετικές παρουσιάσεις και το πολύτιμο υλικό της, το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Γαλατσίου που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας και φυσικά όλους τους γονείς που με την παρουσία τους βοήθησαν ώστε να υλοποιηθεί η δράση αυτή, χωρίς αυτούς το εγχείρημα θα ήταν αδύνατο.

Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε αντίστοιχες δράσεις και στο μέλλον και ότι θα τύχουν μεγαλύτερης ανταπόκρισης.

Τέλος να σημειώσουμε ότι στις συναντήσεις αυτές τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας για την Covid 19.