2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

oi istories einai ftera

«Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα» Richard Van Camp (Καναδάς)

“Το διάβασμα είναι ελευθερία. Το διάβασμα είναι ανάσα. Το διάβασμα σ’ αφήνει να βλέπεις τον κόσμο με τρόπο διαφορετικό και σε καλεί σε κόσμους που δε θα θέλεις ποτέ να τους αποχωριστείς. Το διάβασμα επιτρέπει στο πνεύμα σου να ονειρεύεται. Λένε ότι τα βιβλία είναι φίλοι για όλη μας τη ζωή και συμφωνώ. Το ιδανικό δικό σου σύμπαν πλαταίνει όταν διαβάζεις. Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα, βρες, λοιπόν, τα βιβλία που μιλούν στο πνεύμα σου, στην καρδιά σου, στο μυαλό σου. Τα βιβλία είναι γιατρικά. Θεραπεύουν. Καθησυχάζουν. Εμπνέουν. Διδάσκουν. Ας ευγνωμονούμε τους παραμυθάδες, τους αναγνώστες και τους ακροατές. Ας ευγνωμονούμε τα βιβλία. Είναι φάρμακα για έναν καλύτερο, φωτεινότερο κόσμο[…]

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ:http://cybby.org/worldday22childrensbook/

Με αφορμή, λοιπόν, την γιορτή αυτή μιλήσαμε με τα παιδιά στην τάξη για τη μέρα παρατηρώντας την αφίσα της  ΙΒΒΥ. Αφού σχολιάσαμε την εικόνα και συζητήσαμε τη φράση που κοσμεί την αφίσα μιλήσαμε για τα 10 δικαιώματα του αναγνώστη και συνεχίσαμε στην ανάγνωση ενός παραμυθιού στα πλαίσια του εργαστηρίου δεξιοτήτων “ΕΥ ΖΗΝ- Ζω καλύτερα”.

Image 1

Προτού ξεκινήσαμε την ανάγνωση του παραμυθιού “Τα χέρια δεν χτυπάνε, τα χέρια αγαπάνε” σχολιάσαμε τα μέρη του βιβλίου: εξώφυλλο και οπισθόφυλλο και εντοπίσαμε το μέρος που βρίσκουμε τον τίτλο, την περίληψη, τον συγγραφέα.

Έτσι ξεκίνησε η ανάγνωση..

20210527135627 ta cheria de chtypane ta cheria agapane

Στη μέση της ιστορίας σταμάτησε η αφήγηση. Θα έπρεπε να βρούμε, όμως, ένα σημάδι, ώστε να βρούμε τη σελίδα που σταματήσαμε. Έτσι, μιλήσαμε για τους σελιδοδείκτες και τη χρήση τους και φτιάξαμε τους δικούς μας σελιδοδείκτες.

Viber 2022 04 01 11 32 07 032 Viber 2022 04 01 11 32 04 749 Viber 2022 04 01 11 32 06 177 Viber 2022 04 01 11 32 06 661

Viber 2022 04 01 11 32 04 204
Έτοιμοι για χρήση!

 

 

 

 

 

 

 

Αφού ολοκληρώθηκε η κατασκευή ήμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε την ανάγνωση του παραμυθιού και να θυμηθούμε πόσα όμορφα πράγματα μπορούν να κάνουν τα χέρια μας..!

Αναμφίβολα..τα βιβλία είναι ένα καταπληκτικό μέσο για να μας ταξιδέψουν σε άλλους κόσμους! Η μόνη ικανότητα που απαιτείται είναι.. η φαντασία μας!

Ανακαλύψτε τον μαγικό κόσμο των βιβλίων κάνοντας μια βόλτα το Σαββατοκύριακο στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης (δείτε εδώ: https://www.talcmag.gr/top/festival-paidikou-vivliou-sti-dimotiki-agora-kypseli/ ) ή στο Πάρκο Τρίτση (δείτε το πρόγραμμα των δράσεων στο παρακάτω αρχείο).



Λήψη αρχείου

Καλές βόλτες και καλές αναγνώσεις!