Με αφορμή την θεατρική παράσταση “Μπες στα παπούτσια μου” στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και συγκεκριμένα της θεματικής ενότητας Ζω Καλύτερα-Ευ ζην σκεφτήκαμε να ασχοληθούμε λίγο περισσότερο με τα Συναισθήματα. Πολλές φορές τα παιδιά συγκρούονται με τους φίλους τους και διαφωνούν και συχνά δεν γνωρίζουν τον τρόπο να επιλύσουν το πρόβλημα που έχει προκύψει ή ακόμη και να ονοματίσουν το δυσάρεστο συναίσθημα που τους έχει δημιουργηθεί.
Έτσι, λοιπόν, αφού φτιάξαμε το Δέντρο των Συναισθημάτων ,που περιέχει τόσο τα άβολα όσο και τα όμορφα συναισθήματα, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν μια καλή ιδέα να υπάρχει μια γωνιά στην τάξη, όπου θα μπορούν να επιλύονται οι διαφωνίες ανάμεσα στα παιδιά. Ζητήθηκε από τα παιδιά να σκεφτούν και να προτείνουν ένα όνομα στην εν λόγω γωνιά.
Τα παιδιά πρότειναν:
- η γωνιά των θεμάτων
- η γωνιά των διαφωνιών
- η γωνιά της ειρήνης
- η γωνιά της συζήτησης
Συνεπώς, έπρεπε να γίνει ψηφοφορία και με 11 ψήφους οι γωνιά μας ονομάστηκε “Γωνιά Συζήτησης”. Απώτερος στόχος της γωνιάς είναι τα παιδιά να πηγαίνουν να συζητούν ήρεμα εκεί, προτού έρθουν στις εκπαιδευτικούς να παραπονεθούν για να βρουν μια λύση. Αν τα παιδιά δεν μπορούν μεταξύ τους να εκφράσουν το συναίσθημά τους και το πρόβλημά τους τότε μπορεί κάποιος φίλος τους, ως διαμεσολαβητής, να βοηθήσει στη συζήτηση.
Πράγματι τα παιδιά πολύ σύντομα άρχισαν να την χρησιμοποιούν ή να προτρέπουν σε συμμαθητές να λύσουν τις διαφωνίες τους στη γωνιά συζήτησης. Μάλιστα, επισκέπτοντας τη γωνιά, τα παιδιά μέσα από τη συζήτηση και το μοίρασμα των συναισθημάτων μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τους άλλους , συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησής τους και των κοινωνικών δεξιοτήτων τους.
Στη συνέχεια, αρχίσαμε να παίζουμε με τα συναισθήματα, δημιουργώντας έναν τροχό.
Τα παιδιά έπρεπε, αρχικά, να ενώσουν τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των προσώπων και στη συνέχεια να ζωγραφίσουν στον τροχό το συναίσθημα που έφτιαξαν/ένωσαν. Έπειτα, χρησιμοποιήσαμε τον τροχό για να παίξουμε παντομίμα. Τα παιδιά γυρνούσαν τον τροχό και έπρεπε να κάνουν με το σώμα τους ή το πρόσωπό τους το συναίσθημα που τους έτυχε. Οι συμμαθητές παρατηρούσαν και αναγνώριζαν το συναίσθημα.
Ακόμη, ζητήθηκε από τα παιδιά να διαλέξουν ένα συναίσθημα και να ζωγραφίσουν πότε το νιώθουν αυτό.
Μείνετε συντονισμένοι για τις επόμενες δραστηριότητές μας..!