Το πρώτο Εργαστήριο Δεξιοτήτων ολοκληρώθηκε τέλη του Νοέμβρη και μέσα από τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν είχαμε την ευκαιρία να επεξεργαστούμε έννοιες και αξίες που δημιουργούν ανεξάρτητους σκεπτόμενους και ενεργούς πολίτες του 21ου αιώνα.
Παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικά οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου Εργαστηρίου Δεξιοτήτων.
Η εισαγωγή στο εργαστήριο έγινε, σαφώς, με παιχνίδια γνωριμίας, προκειμένου να “δεθεί” η ομάδα και μέσω των παιχνιδιών να ενισχυθεί η ομαδική συνοχή, καθώς και η συνεργασία.
Στη συνέχεια, πήραμε υλικά και φτιάξαμε το μπουκέτο της τάξης μας. Το κάθε παιδί στα πέταλα του κάθε λουλουδιού ζωγράφισε το αγαπημένο τους αντικείμενο/ή συνήθεια.
Επόμενη δραστηριότητα, η οποία στόχευε στην ανάπτυξη σεβασμού προς τους άλλους, στην ενσυναίσθηση, στην αναγνώριση αδικιών και στην επίλυση προβλημάτων συνεργατικά, ήταν η “επίσκεψη” μιας κούκλας, η οποία ζητούσε τη βοήθεια των παιδιών. Η Σοφία ήταν πολύ στεναχωρημένη, καθώς οι νέοι της συμμαθητές την κορόιδευαν. Τα παιδιά έδειξαν ενσυναίσθηση στην Σοφία και της πρότειναν κάποιες λύσεις, για να ξεπεράσει το πρόβλημά της.
Με αφορμή τα συναισθήματα της Σοφίας τα παιδιά μας έδειξαν πώς μοιάζουν όταν είναι στεναχωρημένα ή θυμωμένα.
Το θέμα των διακρίσεων και της διαφορετικότητας προσεγγίστηκε και μέσα από την ανάγνωση ενός παραμυθιού. Τα παιδιά κλήθηκαν να εντοπίσουν μη ενσυναίσθητες συμπεριφορές και να αποδεχθούν ότι υπάρχουν διαφορετικά εξωτερικά, αλλά και εσωτερικά χαρακτηριστικά στον καθένα μας. Ταυτόχρονα, μέσα από την ιστορία είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν ομαδικά και να ενισχυθεί η κριτική τους σκέψη. Συγκεκριμένα, το παραμύθι σταμάτησε πριν το τέλος της ιστορίας και τα παιδιά ρωτήθηκαν για το πιθανό τέλος της ιστορίας. Έτσι, τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, οι οποίες έδωσαν ένα διαφορετικό τέλος. Η κάθε ομάδα συζήτησε για το τέλος της ιστορίας και συνεργάστηκε για να αποτυπώσει σε χαρτί του μέτρου την ιστορία.
Αφότου ολοκλήρωσαν την κατασκευή τους παρουσίασε η κάθε ομάδα την ιστορία της στην ολομέλεια. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τα έργα τους!
Η επόμενη δραστηριότητα στόχευε κυρίως στην παρατήρηση του εαυτού τους, αλλά και των άλλων εντοπίζοντας έτσι τις ομοιότητες και τις διαφορές τους μέσα από ένα παιχνίδι. Αφότου συζητήσαμε για τις διαφορές και τις ομοιότητες κατασκεύασαν τον εαυτό τους.
Φυσικά μέσα σε μία ομάδα μπορούν συχνά να υπάρχουν διαφωνίες ή συγκρούσεις, έτσι λοιπόν, μέσα από την προβολή ενός βίντεο “Η εχθρόπιτα” είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το θέμα των συγκρούσεων, να βρούμε τρόπους επίλυσης τους και να τους καταγράψουμε, ώστε να ανατρέχουμε σ’ αυτούς όταν χρειάζεται.
Μάλιστα, κάθε φορά που προκύπτει κάποια διαφωνία, τα παιδιά προτρέπονται να κοιτάξουν τον εννοιολογικό χάρτη που έφτιαξαν τα ίδια.
Στο πνεύμα της έκφρασης της σημασίας που έχουν για τη ζωή μας οι φίλοι, αλλά και της αγάπης μας προς εκείνους, τα παιδιά έφτιαξαν καρδιές και τις προσέφεραν στον φίλο τους. Όλα τα παιδιά εξέφρασαν τη χαρά τους όταν έλαβαν κάτι όμορφο από τον αγαπημένο τους φίλο.
Στη συνέχεια, σκεφτήκαμε και γράψαμε την συνταγή για την πίτα της φιλίας!
Τέλος, πριν την ολοκλήρωση του εργαστηρίου επεξεργαστήκαμε μέσω του κουκλοθεάτρου τις έννοιες της αποδοχής, του σεβασμού και της ενσυναίσθησης. Τα παιδιά πράγματι σ’ αυτήν την τελευταία δραστηριότητα είχαν εμφανώς συναισθανθεί το πρόβλημα του ήρωα και θέλησαν να βοηθήσουν προτείνοντας λύσεις.
Οι παραπάνω δραστηριότητες ενίσχυσαν σε σημαντικό βαθμό την αναγνώριση των συναισθημάτων τους, ενίσχυσαν την ενσυναίσθηση και την κοινωνική ευαισθησία, τον αλληλοσεβασμό και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, καθώς και την αντιμετώπιση των διακρίσεων. Ταυτόχρονα, βελτιώθηκαν οι δεξιότητες επικοινωνίας των παιδιών και προωθήθηκαν οι συνεργατικές σχέσεις τους. Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στην δημοκρατική παιδεία και στη δημιουργία κοινωνικά ευαίσθητων πολιτών.
* Το εργαστήριο βασίστηκε στο πρότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Κας Θεοδώρας Μαρινάτου τον τίτλο «Νηπίων Παιδεία: το πρώτο βήμα στη δημοκρατία»