Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Scientix – ST(R)EAM Role Models 4 All

Είναι μεγάλη τιμή για το σχολείο μας να έχει επιλεγεί ώστε να συμμετέχει στην πιλοτική εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Έργου με τίτλο ST(R)EAM Role Models 4 All”, στα πλαίσια του προγράμματος “Ανθεκτικότητα στην Εκπαίδευση της Ευρώπης” το οποίο υποστηρίζεται από την Scientix, την κοινότητα για την προώθηση της επιστήμης και του STEAM, με την συμμετοχή των Υπουργείων Παιδείας, σχολείων και εκπαιδευτικών από όλη την Ευρώπη. 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει στην ισότιμη συμμετοχή όλων των μαθητών/μαθητριών σε δραστηριότητες STEAM (Επιστήμης, Τεχνολογίας, Τέχνης, Μηχανικής και Μαθητικών) που προωθούν και την καλλιέργεια δεξιοτήτων επικοινωνίας, συνεργασίας, δημιουργικότητας και κριτικής σκέψης. Οι δράσεις, χωρισμένες σε δέκα διδακτικά σενάρια, υλοποιούνται από τις εκπαιδευτικούς του σχολείου μας με υποστήριξη από την Επιστημονική Ομάδα του Έργου στην οποία υπεύθυνοι δημιουργοί είναι η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ 60 του 3ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ Αττικής, κυρία Παρασκευή Φώτη και  ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου του 2ου ΠΕ.Κ.ΕΣ Αττικής, κύριος Ματθαίος Πατρινόπουλος.  

Παρακάτω παραθέτουμε ενδεικτικές δράσεις από την υλοποίηση του εν λόγω εκπαιδευτικού προγράμματος στο σχολείο μας. 

  • 1ο Διδακτικό Σενάριο – “Άκου ένας ήχος”

Οι μαθητές/τριες πειραματίζονται με τις διαδικασίες παραγωγής και διάκρισης των ήχων από διαφορετικές ηχητικές πηγές μέσω ομαδοσυνεργατικών, διερευνητικών προσεγγίσεων.

5

2

1

 

  • 2ο Διδακτικό Σενάριο – “Φύλλα δέντρων”

Οι μαθητές/τριες μέσω διεπιστημονικών, ομαδοσυνεργατικών, διερευνητικών προσεγγίσεων, προχωρούν σε διαδικασίες ανακαλυπτικής μάθησης στο χώρο της αυλής, μελετώντας τις ιδιότητες των φύλλων μέσα από τον πειραματισμό.

5 1

4 1

10

3 1

 

  • 3ο Διδακτικό Σενάριο – “Η μέλισσα πετά”

Οι μαθητές μέσω της ανακαλυπτικής μάθησης κατανοούν τον κύκλο ζωής της μέλισσας, λαμβάνουν πληροφορίες για την κοινωνία των μελισσών και την προσφορά τους στη βιοποικιλότητα και μαθαίνουν για τα προϊόντα που παράγουν.

4 2

beebot 1

 

 

6

  • 4ο Διδακτικό Σενάριο – “Είμαι ένα ρομπότ”

Οι μαθητές/τριες εμπλέκονται σε Unplugged coding δραστηριότητες για την ανάπτυξη του υπολογιστικού τρόπου σκέψης, της δημιουργικής, κριτικής σκέψης και της ανάπτυξης χωρικών δεξιοτήτων.

2 2

9

  • 5ο Διδακτικό Σενάριο – “Καράβι, καραβάκι”

Οι μαθητές/τριες επεξεργάζονται την επίλυση ενός ρεαλιστικού προβλήματος που είναι η πλεύση των αντικειμένων. Μέσω του διερευνητικών διαδικασιών συλλέγουν τα δεδομένα τους και δημιουργούν τα τεχνουργήματά τους, εξερευνώντας τις παραμέτρους που επηρεάζουν την πλεύση των σωμάτων.

8

3 3

  • 6ο Διδακτικό Σενάριο – “Φύσα, φύσα αεράκι”

Οι μαθητές/τριες πειραματίζονται ώστε να θέσουν σε κίνηση διάφορα υλικά και τα τεχνουργήματά τους με τη χρήση της αιολικής ενέργειας, εξερευνώντας τις παραμέτρους που επηρεάζουν την κίνηση των σωμάτων λόγω του αέρα.

3 4

5 2

12

  • 7ο Διδακτικό Σενάριο – Το αρκουδάκι νιώθει

Οι μαθητές/τριες έρχονται σε επαφή με τον μικροϋπολογιστή Microbit και φιάχνουν απλά προγράμματα με οπτικό προγραμματισμό (πλακίδια). Επίσης, συζητούν για τα συναισθήματα που νοιώθουν και ποιες καταστάσεις τα προκαλούν. Πειραματίζονται και οδηγούνται στα συμπεράσματά τους. 

2 3

3 5

4 3

7

  • 8o Διδακτικό Σενάριο – “Από κάμπια… πεταλούδα. Η μεταμόρφωση”

Οι μαθητές εξερευνούν το κύκλο ζωής της πεταλούδας και την εντυπωσιακή μεταμόρφωση της και γνωρίζουν τις ιδιότητές και τη χρησιμότητά της, την ποικιλομορφία χρωμάτων και σχημάτων μέσα από τη διερεύνηση και ανακάλυψη.

2 7

1 6

3 7

4 7

3 8

4 8

1 5

3 9

4 9

  • 9ο Διδακτικό Σενάριο – ” Στη γειτονιά… του Ήλιου”

Οι μαθητές διευρύνουν τις γνώσεις τους για τον ήλιο και το πλανητικό μας σύστημα, αξιοποιώντας το ενδιαφέρον τους για αυτό τον τομέα. Εξοικειώνονται με επιστημονικές έννοιες και αναστοχάζονται σχετικά με τη θετική και αρνητική συνέπεια της ηλιακής ακτινοβολίας, πραγματοποιούν πειράματα και μοιράζονται με τη μαθητική κοινότητα όσα δημιουργούν.

1 7

3 10

2 8

6 2

2 9

  • 10o Διδακτικό Σενάριο – “Τίποτα δεν πάει χαμένο.. Ανακύκλωσε τώρα!”

Οι μαθητές ευαισθητοποιούνται σχετικά με την ανάγκη μείωσης των απορριμμάτων στο άμεσο περιβάλλον τους και προβληματίζονται για την εύρεση λύσεων μέσα από τη διαδικασία της ανακύκλωσης.

4 10

3 11

7 2

3 12

Η αποτίμηση του έργου για όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 29 Μαίου σε μία ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση με την παρουσία της υπεύθυνης επιστημοντικής ομάδας και των επίσημων στελεχών της εκπαίδευσης από την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη. Το σχολείο μας σε αυτή την εκδήλωση παρουσίασε τα μαθησιακά αποτελέσματα του έργου όπως υλοποιήθηκε από τις εκπαιδευτικούς και τους μαθητές μας. 

hgblglj

 



Λήψη αρχείου

Βεβαίωση Βίβή

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων