Άρθρα ανά μήνα: Μάιος 2022
ΖΟΥΜ ΖΟΥΜ….. ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΠΕΤΟΥΝ (2ο Τμήμα)
Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την ενασχόληση μας με τα έντομα και έτσι άρχισαν να αναφέρουν συνέχεια για την πασχαλίτσα γιατί θυμόντουσαν την ιστορία της από το Πάσχα και την ονομασία της. Γι’ αυτό το λόγο, πάρθηκε ομαδική απόφαση να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για την πασχαλίτσα.
Π Α Σ Χ Α Λ Ι Τ Σ Α
Ξεκίνησα, διαβάζοντας τους την ιστορία “Τζότζο, ο μικρός σκαντζόχοιρος και η πασχαλίτσα ΒΟΥ”, που περιέχει όλη την εξέλιξη της πασχαλίτσας. Τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά στην ιστορία με ανάκληση ερωτήσεων. Παρατήρησαν την ανατομία της, τους εχθρούς της, το αγαπημένο της φαγητό και διάφορα άλλα είδη.
Παρακολουθήσαμε σε βίντεο τη “μεταμόρφωση του αυγού σε πασχαλίτσα” και “πως η πασχαλίτσα τρώει τις μελίγκρες”.
Σχημάτισαν σε συμμετρία την πασχαλίτσα και την κατασκεύασαν παίρνοντας ιδέες από τις φωτογραφίες.
Π Ε Τ Α Λ Ο Υ Δ Α
Διαβάσαμε το παραμύθι “Μια πολύ πεινασμένη κάμπια” του Έρικ Κάρλ και στη συνέχεια παίξαμε ένα διαδραστικό παιχνίδι μνήμης με βάση την ιστορία και έγινε αντιστοίχιση αριθμών με πλαστικοποιημένες κάρτες.
Αφού τελειώσαμε, είδαμε φωτογραφίες για τη ζωή της πεταλούδας, είδαμε άλλα είδη πεταλούδων και είδαμε σε βίντεο την εντυπωσιακή μεταμόρφωση της.
Έπειτα, πραγματοποιήθηκε αντιστοίχιση εικόνων με τον κύκλο ζωής της πεταλούδας και κατασκευάσαμε την πεταλούδα- μαγνήτης με τη φωτογραφία των παιδιών.
Τέλος, είχαμε μια αναπάντεχη επίσκεψη στην τάξη μας που έκανε τα παιδιά να χαρούν πάρα πολύ. Κι αυτή ήταν μια πανέμορφη πεταλούδα.
Μ Ε Λ Ι Σ Σ Α
Τα παιδιά αγαπούν πολύ τις μέλισσες γιατί γνωρίζουν ότι από αυτές παίρνουμε το μέλι. Γι’ αυτό το λόγο, παρακολουθήσαμε σε βίντεο “η θαυμαστή κοινωνία των μελισσών και η σπουδαιότητα της” αλλά ακούσαμε και τον ήχο από ένα σμήνο μελισσών. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και κατάλαβαν τη σημαντικότητα τους και τον τρόπο που συλλέγουν τη γύρη από τα λουλούδια. Είδαμε τους μελισσοκόμους και ακούσαμε το τραγούδι “η μέλισσα Σουσού” του Νίκου Χριστοδούλου που έχει γίνει το αγαπημένο τους και το τραγουδούν συνέχεια.
Μιλήσαμε για τα είδη των μελισσών, τις κυψέλες και τον τρόπο που φτάνει το μέλι στο σπίτι μας.
Κατασκευή κυψέλης με δαχτυλομπογιά
Κατασκευή μέλισσας
Σειροθέτηση εικόνων για την παραγωγή μελιού
Τέλος διαβάσαμε το παραμύθι “Στο ψηλό ψηλό χορτάρι” και τα παιδιά έκαναν αναπαράσταση με τέμπερα τα αγαπημένα τους έντομα που αναφερόταν σε αυτό.
Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ!!! (2ο Τμήμα)
ΑΝΟΙΞΗ ΜΟΥ, ΑΝΟΙΞΗ……..
Ο ήλιος έχει εμφανίσει τις δυνατές χρυσαφένιες αχτίδες του, τα πολύχρωμα λουλούδια αναδύουν τις όμορφες μυρωδιές τους, τα δέντρα φουντώνουν με τα καταπράσινα φύλλα τους και τα έντομα φτεροκοπούν παντού και ζουζουνίζουν στα αυτιά μας!!! Τι είναι τα έντομα και ποια είναι αυτά;;;;
Γι’ αυτό το λόγο, αποφασίσαμε να βγούμε στην αυλή και να ανακαλύψουμε μερικά από αυτά. Βέβαια, τα παιδιά καθημερινά την ώρα του διαλείμματος βρίσκουν και παρατηρούν έντομα και τις φωλιές τους. Έτσι, την ώρα του διαλείμματος, τα παιδιά έγιναν μικροί εξερευνητές και τριγυρνούσαν στην αυλή για κάποιο έντομο. Παρατηρούσαν τα λουλούδια, το χώμα και το πάτωμα. Φυσικά, τα παιδιά κατάφεραν να παρατηρήσουν κάμπιες, σκαθάρια , μυρμήγκια, πεταλούδες και μύγες που προσπαθούσαν να τις πιάσουν αλλά μάταια. Όλα τα παιδιά ήταν ενθουσιασμένα και πολύ προσεκτικά με τα ζουζούνια γιατί δεν ήθελαν να τα ενοχλήσουν.
ΕΝΤΟΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΛΗ
Είδαμε φωτογραφίες με διάφορα έντομα και ακούσαμε τους ήχους των ζουζουνιών. Αφού συζητήσαμε για το αγαπημένο τους έντομο, το ζωγράφισαν και μετά φτιάξαμε έναν πίνακα διπλής εισόδου με τα ωφέλιμα και τα βλαβερά έντομα.
Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ!!! (2ο Τμήμα)
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΝΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!!!
Σήμερα στη γιορτή σου, που’ ναι μέρα δική σου
για σε να τραγουδήσω χαρά να σου χαρίσω.
Πολύχρωμα λουλούδια, της γης μικρά αγγελούδια
μ’ αγάπη να διαλέξω, στεφάνι να σου πλέξω.
Τα χέρια μου θ’ απλώσω και δώρο θα σου δώσω
όλη μου την καρδούλα, γλυκιά μου μητερούλα.
(Λιλή Κ. Πεζοπούλου)
Η γιορτή της μητέρας έφτασε και τα παιδιά αποφάσισαν να μας πουν τι σκέφτονται όταν ακούν τη λέξη “μαμά”. Οι απαντήσεις ήταν ποικίλες, όπως συναισθήματα, πράξεις, εμπειρίες κ.ά. Έτσι, τα παιδιά αποφάσισαν να οπτικοποιήσουν τις σκέψεις τους και να τις ζωγραφίσουν.
ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Μέσα από συζήτηση, τα παιδιά σκέφτηκαν και ψήφισαν να φτιάξουν μερικά δωράκια για τη μαμά τους.
Κάρτα για τη μαμά με ευχές
Προσωπογραφία της μαμάς
Λουλούδι με το πρόσωπο του παιδιού και γλυκιά αφιέρωση
Τέλος, το κάθε παιδί ανέφερε, εκτός από μαμά, πως αλλιώς τη φωνάζει. Έτσι, δημιουργήθηκε μια λίστα με άλλες ονομασίες, όπως μανούλα, μητέρα , μάνα, μάμι. Με αυτά τα ονόματα, πραγματοποιήθηκε αναγνώριση φωνημάτων με τις εκάστοτε λέξεις σε κεφαλαία και πεζά γράμματα.