Το σχολικό έτος 2023 – 2024, υλοποιήθηκε στο Νηπιαγωγείο το Καινοτόμο Πρόγραμμα: “Θεόφιλος, ο Φουστανελάς Ζωγράφος”.
Ο πίνακας αναφοράς της συγκεκριμένης θεματικής, μία εικονο-ιστορία, μερικές φωτογραφίες και ένας χάρτης, στάθηκαν αφορμή να ξεκινήσει η γνωριμία των μαθητών/τριών με τον ζωγράφο Θεόφιλο.

Στο πλαίσιο της γλωσσικής τους εξάσκησης, οι μαθητές/τριες συνδύασαν φωνήματα (φωνούλες) και σχημάτισαν λέξεις που σχετίζονται με τον Θεόφιλο.



Με αφορμή τον πίνακα “Το μάζεμα των ελιών στην Μυτιλήνη”, οι μαθητές/τριες εξάσκησαν την παρατηρητικότητά τους, την περιγραφική τους ικανότητα και το λεξιλόγιό τους ενώ με γνώμονα τον συγκεκριμένο πίνακα, οι μαθητές/τριες πραγματοποίησαν προμαθηματικές ασκήσεις και ζωγράφισαν το αγαπημένο τους στιγμιότυπο από αυτόν.




Επιπλέον, οι μαθητές/τριες εμπνευσμένοι από τον πίνακα του Θεόφιλου “Ερωτόκριτος και Αρετούσα”, επιχείρησαν να τον αποτυπώσουν και οι ίδιοι/ίδιες χρωματικά στο χαρτί,

καθώς και τον πίνακα “Αθηνά και Άρτεμις”.

Ο ζωγράφος Θεόφιλος αγαπούσε ιδιαιτέρως τους Έλληνες αγωνιστές και για το λόγο αυτό ντυνόταν και ο ίδιος τσολιάς. Οι μαθητές/τριες τίμησαν τους Ήρωες του 1821 φτιάχνοντας τσολιαδάκια και ελληνοπούλες.

Ο πίνακας του Θεόφιλου με τον ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης “Αθανάσιο Διάκο” βοήθησε τους μαθητές/τις μαθήτριες να βελτιώσουν την οπτική τους αντίληψη και μνήμη, καθώς και να αποδώσουν την συμμετρία.



Εμπνευσμένοι από τον πίνακα του Θεόφιλου “Η οικογένεια Πάτρισον εορτάζει το ελληνικό Πάσχα στο Σικάγο”, οι μαθητές/τριες αποτύπωσαν στο χαρτί το πώς πέρασαν το Πάσχα με την οικογένειά τους


και στη συνέχεια ζωγράφισαν τον αγαπημένο τους Θεό/Θεά του Ολύμπου.



Στο τέλος, οι μαθητές/τριες άρχισαν τον χορό, με αφορμή τον πίνακα του Θεόφιλου “Χορεύοντας τον χορό της τράτας”.

