ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ CERN

Τον Ιανουάριο , οι υπόγειες εγκαταστάσεις του πειράματος ATLAS στον επιταχυντή LHC του CERN είναι προσβάσιμες ,μιας και παύουν να λειτουργούν έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης. Την Πέμπτη 16 και τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου στις 9 το πρωί , οι μαθητές του Γ1 και του Γ2 του σχολείου μας είχαν τη μεγάλη τύχη να παρακολουθήσουν μια εικονική ξενάγηση.
Η ξενάγηση έγινε από 2 Έλληνες επιστήμονες, την κα. Ραχήλ – Μαρία Αβραμίδου και τον  κ. Δημήτρη Δαμιανόγλου που εργάζονται στις εγκαταστάσεις του CERN μιας και αυτό αποτελεί σύμπραξη στον τομέα της έρευνας  πολλών εθνών, ένα από αυτά και η Ελλάδα.
Έλληνες επιστήμονες από διάφορα πανεπιστήμια συμμετέχουν στην κατασκευή και τη λειτουργία αυτού του επιστημονικού έργου, το οποίο πραγματοποιείται στα σύνορα μεταξύ Ελβετίας και Γαλλίας, δυτικά της Γενεύης. Στο CERN λειτουργούν επιταχυντές σωματιδίων, με τον LHC να είναι ένας από αυτούς.

Ο LHC είναι μια κυκλική σήραγγα με 27 χιλιόμετρα περιφέρεια που βρίσκεται σε 100 μέτρα βάθος. Οι μαθητές  είχανε την ευκαιρία να κατεβούνε 4 ορόφους, να προσπεράσουν αμέτρητους υπολογιστές, να παρατηρήσουν χιλιόμετρα καλωδίων  και να βρεθούνε κοντά στον ανιχνευτή των σωματιδίων που έχει μήκος 46 μέτρα, 20 μέτρα διάμετρο και ζυγίζει 7000 τόνους. Εκεί αναζητούνται σωματίδια που προκύπτουν  μετά τις συγκρούσεις των πρωτονίων που κινούνται με τεράστιες ταχύτητες (13ΤeVσυνολική ενέργεια σύγκρουσης)  έπειτα από την επιτάχυνσή τους στον LHC.
Το πείραμα ATLAS συνετέλεσε  στην ανακάλυψη του μποζονίου Higgs τον Ιούλιο του 2012 (Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2013 στον Πίτερ Χιγκς και στον Φρανσουά Ανγκλερ). Οι επιστήμονες εκεί , κυρίως Φυσικοί, εργάζονται για να δώσουν απαντήσεις στην προέλευση του σύμπαντος, φτάνοντας κοντά στα σωματίδια που αποτέλεσαν τους αρχικούς δομικούς λίθους του.
Οι μαθητές της Γ’ τάξης του 4ου Γυμνασίου Τούμπας και η εκπαιδευτικός Σαμαντά Ευαγγελία, ευχαριστούμε πολύ για αυτή τη μεγάλη ευκαιρία να επισκεφθούμε εικονικά τις εγκαταστάσεις του μεγαλύτερου πειράματος στην Ευρώπη.

 

cern1 cern2 cern3 cern4

cern5 cern7

cern8 cern9

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *