ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (Κ.Π.Γ) Γ’ Γυμνασίου 10/5/20

Προκατάληψη.

Προκατάληψη έναντι μιας κοινωνικής ομάδας ή έναντι των μελών της υπάρχει όταν τα μέλη μιας ομάδας (Α) έχουν στερεότυπες, απλουστευμενες και μη θεμελιωμένες ιδέες και πεποιθήσεις για μια άλλη ομάδα (Β) ή για τα μέλη της. Οι ιδέες για να αποδίδονται από τα μέλη της ομάδας Α σε όλα τα μέλη της ομάδας Β και δε λαμβάνονται υπόψη από την ομάδα Α οι διαφορές που πάντα υπάρχουν μεταξύ των μελών της ομάδας Β. Επίσης, οι ιδέες και οι αντιλήψεις της ομάδας Α δύσκολα αλλάζουν όταν στα μέλη της παρουσιάζονται νέα στοιχεία, που διαψεύδουν τις ιδέες τους για τα μέλη της ομάδας Β. Οταν, για παράδειγμα, τα μέλη της ομάδας Α(π.χ.τα αγόρια) πιστεύουν για κάποιο λόγο ότι τα κορίτσια (ομάδα Β) δεν είναι καλά στα Μαθηματικά και τους παρουσιάζεται η περίπτωση όπου ένα κορίτσι έλαβε άριστα στα Μαθηματικά, τα αγόρια αμφισβητούν την πληροφορία ή απαντούν ότι η περίπτωση αυτή αποτελεί εξαίρεση και ο κανόνας ότι τα κορίτσια δεν είναι καλά στα Μαθηματικά παραμένει σε ισχύ.
Η προκατάληψη μπορεί να είναι είτε θετική (π. χ. “οι Έλληνες είναι φιλόξενος λαός”) είτε αρνητική (π. χ.” οι αλλοδαποί είναι υπεύθυνοι για την αύξηση της εγκληματικότητας). Συνήθως, τα μέλη μιας ομάδας έχουν θετικές αντιλήψεις και στερεότυπα για τα μέλη της δικής τους ομάδας (π. χ. ομόθρησκους, συμπατριώτες, ομογενείς) και αρνητικές αντιλήψεις και στερεότυπα για τα μέλη άλλων ομάδων (π. χ. αλλόθρησκους κτλ.)
Ο όρος “προκατάληψη” είναι γενικός. Στην πράξη η προκατάληψη μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές, ανάλογα με το στόχο. Η προκατάληψη που έχει στόχο το άλλο φύλο (π. χ. τις γυναίκες αναφέρεται και ως σεξισμός. Η προκατάληψη που έχει στόχο τα μέλη άλλων εθνών ή θρησκευτικών ομάδων είναι γνωστή και ως εθνικισμός. Τέλος, η προκατάληψη που έχει στόχο τα μέλη άλλων φυλών (π. χ. τους μαύρους, τους λευκούς, τους ερυθρό δερμους
ή τους κίτρινους) είναι γνωστή και ως ρατσισμός. Όμως, ανεξάρτητα από το στόχο, οι συνέπειες, τα αίτια και οι τρόποι αντιμετώπισης είναι σε μεγάλο βαθμό ίδια.

Εργασία : Να καταρτίσετε έναν κατάλογο κοινωνικών ομάδων στη χώρα μας κατά των οποίων ο κοινωνικός περίγυρος συμπεριφέρεται με προκατάληψη. Ποια είναι η δική σας θέση για τις ομάδες αυτές; Πιστεύετε ότι είστε απαλλαγμένος/η από προκαταλήψεις;

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση