Κατάκτηση της 1ης θέσης από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε΄ και ΣΤ΄ Τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Τρίπολης στον 27ο Πανελλαδικό Διαγωνισμό Μαθητικής δημιουργίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

Μαθητικός διαγωνισμός 2023-2024

“Ανήκουμε όλοι στην ίδια ομάδα”

Από το 2001, η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου. Στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων αφιερώνουμε λίγο από το χρόνο μας για να αναγνωρίσουμε και να τιμήσουμε τη δύναμη, το κουράγιο και την επιμονή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που αναγκάστηκαν βίαια να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Το σχολείο μας τίμησε την ημέρα αυτή ανακοινώνοντας με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια την κατάκτηση της 1ης θέσης από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Τρίπολης στον 27ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για το σχολικό έτος 2023-2024 με θέμα «Ανήκουμε όλοι στην ίδια ομάδα», που διοργανώθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.).

Οι μαθητές και μαθήτριες, Γαλαζούλα Αποστολία, Μπράβου-Μπεζίν Ισαβέλλα, Ντρέμπου Σμαράγδα, Ξυνού Ιωάννα, Παπακώστα Κωνσταντίνα, Σιακωτού Ιωάννα, Τζανετόπουλος Ηλίας, Φρέντζου Αριάδνη και Χριστοπούλου Μαρία-Νεκταρία, κατέκτησαν το πρώτο βραβείο με το ομαδικό έργο τους: «Όλοι μαζί στον αγώνα της ζωής».

πρόσφυγες

Το έργο μας έχει ως κύριο θέμα έναν αθλητή που τερματίζει «τον αγώνα για τη ζωή» και τα νέα παιδιά που τον υποδέχονται να ξεσπούν σε χειροκροτήματα. Αυτά είναι το μέλλον μιας χώρας, ανεξαρτήτως χρώματος, καταγωγής, θρησκείας. Ο άνθρωπος αυτός αποτελεί σύμβολο ελπίδας για όλους τους πρόσφυγες του κόσμου. Δεν μπορεί να ξεχάσει τη βία του πολέμου, την απώλεια, το πένθος, τον φόβο που έχει νιώσει. Οι αναμνήσεις θα υπάρχουν πάντα στο μυαλό του για να του δείχνουν τον δρόμο. Οι εφιαλτικές εικόνες έρχονται και ξανάρχονται στο νου του και γνωρίζει καλά πως όσα έζησε καταγράφηκαν για πάντα στη μνήμη του. Όπως τότε, πριν από κάποια χρόνια, που άρχιζε το μακρύ ταξίδι του μαζί με άλλους ανθρώπους, ψάχνοντας ασφάλεια και μια καλύτερη ζωή».

Η Επιτροπή Αξιολόγησης ξεχώρισε την Ομαδική συμμετοχή της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Τρίπολης στην κατηγορία «Αφίσα» (Δημοτικό) ανάμεσα σε όλες τις άλλες συμμετοχές, λαμβάνοντας υπόψη τη συνάφεια με το θέμα του διαγωνισμού, την πρωτοτυπία προσέγγισης του θέματος, την αισθητική προσέγγιση και τη σαφήνεια του μηνύματος καταλήγοντας στις νικητήριες συμμετοχές ανά σχολική βαθμίδα.

 Ο φετινός Διαγωνισμός κάλεσε τα παιδιά να ενημερωθούν, να συζητήσουν, να μοιραστούν τις σκέψεις τους και να εκφραστούν δημιουργικά ζωγραφίζοντας πάνω στη μοναδική θετική δύναμη που έχει ο αθλητισμός στις ζωές των ανθρώπων να ενώνει, να καταρρίπτει στερεότυπα, να εμπνέει αλληλεγγύη και σεβασμό προς όλους και να προσφέρει ελπίδα στις πιο δύσκολες στιγμές.

Ο Διαγωνισμός διεξήχθη με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Περισσότερα από 1.800 παιδιά όλων των ηλικιών ανταποκρίθηκαν συμμετέχοντας στο διαγωνισμό δημιουργώντας σκίτσα, αφίσες και κόμικς με κεντρικό μήνυμα «Ανήκουμε όλοι στην ίδια ομάδα».

Ακόμη μια διάκριση και αναγνώριση της δουλειάς που γίνεται για την καλλιέργεια στους μαθητές και μαθήτριες μας της δημιουργικότητας, ενώ παράλληλα αναπτύσσουν την ικανότητα της συνεργασίας της ομαδικής εργασίας και της υπευθυνότητας. Το έργο των μαθητών και μαθητριών της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού μάς γεμίζει αισιοδοξία και μας κάνει υπερήφανους, καθώς αντικατοπτρίζει τη συνεχή αφοσίωσή μας στην εκπαίδευση και την καλλιέργεια των μαθητών και μαθητριών μας αξιών όπως της αλληλεγγύης, διαφορετικότητας, ενσυναίσθησης. Επίσης, μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε το έργο μας με ακόμα μεγαλύτερο πάθος και αφοσίωση.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης τους σχολείου μας για αυτή την εξαιρετική επίδοση! Καθώς και θερμές ευχαριστίες στον εκπαιδευτικό των Εικαστικών Βασίλη Νάστο, που με την οργάνωση, υποστήριξή και την καθοδήγηση του συνέβαλε στην επιτυχία του σχολείου μας.

Οι συμμετοχές που διακρίθηκαν και τα αναλυτικά αποτελέσματα του  Διαγωνισμού είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ: https://www.unhcr.org/gr/student-contest-23.