Πρώτο Βραβείο σε Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό με τίτλο «Βιώσιμη τροφή – Βιώσιμος πλανήτης. Γίνε η ΑΡΧΗ!» για τους μαθητές και μαθήτριες της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Τρίπολης

Άλλη μια διάκριση, έρχεται να προστεθεί, για το 4ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης

20240327 225220

Το 1ο Βραβείο απέσπασαν οι μαθητές και μαθήτριες της Ε΄τάξης…και ΣΤ΄ τάξης… του 4ου Δημοτικού Τρίπολης, στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό με τίτλο «Βιώσιμη τροφή-Βιώσιμος πλανήτης. Γίνε η ΑΡΧΗ!», που διοργανώθηκε από τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό «Ορίζοντες» σε συνεργασία με το τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για το σχολικό έτος 2023-2024

Ο διαγωνισμός είχε στόχο να αναδείξει την ανάγκη που δημιουργείται στο να στραφούμε σε ένα πιο βιώσιμο και περιβαλλοντικά φιλικό σύστημα παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων, εστιάζοντας παράλληλα και σε μια πιο υγιεινή διατροφή. Η επιτροπή αξιολόγησης αποτελούνταν από καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Τμήμα Διαιτολογίας και διατροφολογίας), μία καθηγήτρια Ειδικής αγωγής του ΤΕΦΑΑ ΕΚΠΑ, μία γραφίστρια κι έναν ζωγράφο. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό έγινε μέσα από την πρωτότυπη δημιουργία ενός ομαδικού ζωγραφικού έργου(αφίσας). Τα κριτήρια αξιολόγησης των έργων αφορούσαν το περιεχόμενο του μηνύματος του έργου(αφίσας), τη σαφήνεια του μηνύματος, το αισθητικό αποτέλεσμα, την αυθεντικότητα, τη δημιουργικότητα και την πρωτοτυπία.

Στη Πρωτοβάθμια, δόθηκαν τρία βραβεία (1ο , 2ο και 3ο) Πανελλαδικά.

Βασικός στόχος είναι να περιοριστούν οι περιβαλλοντικές συνέπειες της σύγχρονης διατροφής, όπως η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, η εξάντληση φυσικών πόρων και η εκτεταμένη χρήση χημικών ουσιών που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και τη βιοποικιλότητα και κατά συνέπεια η μείωση του οικολογικού αποτυπώματος των τροφίμων.

Οι επιμέρους στόχοι του διαγωνισμού είναι οι μαθητές/τριες:

  1. Να γνωρίσουν την έννοια του οικολογικού αποτυπώματος
  2. Να αναγνωρίσουν τη σπατάλη πολύτιμων φυσικών πόρων (νερό, ενέργεια, γη)
  3. Να ενημερωθούν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις μέσω της παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου
  4. Να αλλάξουν τόσο την ατομική όσο και τη συλλογική συμπεριφορά τους

Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός που ενθάρρυνε τη συμμετοχή των παιδιών στο διαγωνισμό, ήταν ο Εικαστικός του σχολείου κ. Βασίλης Νάστος.

Συγχαρητήρια, από καρδιάς, στους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας για την εξαιρετική δουλειά τους, τον ενθουσιασμό και τη δημιουργικότητά τους. Αποδεικνύεται πως μέσω της συνεργασίας, της προσπάθειας, της συνέπειας και της σωστής καθοδήγησης μπορείτε να κατακτήσετε την κορυφή! Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά!!!