Κατάκτηση της 1ης θέσης από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε΄ και ΣΤ΄ Τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Τρίπολης στον 27ο Πανελλαδικό Διαγωνισμό Μαθητικής δημιουργίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

Μαθητικός διαγωνισμός 2023-2024

“Ανήκουμε όλοι στην ίδια ομάδα”

Από το 2001, η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου. Στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων αφιερώνουμε λίγο από το χρόνο μας για να αναγνωρίσουμε και να τιμήσουμε τη δύναμη, το κουράγιο και την επιμονή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που αναγκάστηκαν βίαια να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Το σχολείο μας τίμησε την ημέρα αυτή ανακοινώνοντας με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια την κατάκτηση της 1ης θέσης από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Τρίπολης στον 27ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για το σχολικό έτος 2023-2024 με θέμα «Ανήκουμε όλοι στην ίδια ομάδα», που διοργανώθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.).

Οι μαθητές και μαθήτριες, Γαλαζούλα Αποστολία, Μπράβου-Μπεζίν Ισαβέλλα, Ντρέμπου Σμαράγδα, Ξυνού Ιωάννα, Παπακώστα Κωνσταντίνα, Σιακωτού Ιωάννα, Τζανετόπουλος Ηλίας, Φρέντζου Αριάδνη και Χριστοπούλου Μαρία-Νεκταρία, κατέκτησαν το πρώτο βραβείο με το ομαδικό έργο τους: «Όλοι μαζί στον αγώνα της ζωής».

πρόσφυγες

Το έργο μας έχει ως κύριο θέμα έναν αθλητή που τερματίζει «τον αγώνα για τη ζωή» και τα νέα παιδιά που τον υποδέχονται να ξεσπούν σε χειροκροτήματα. Αυτά είναι το μέλλον μιας χώρας, ανεξαρτήτως χρώματος, καταγωγής, θρησκείας. Ο άνθρωπος αυτός αποτελεί σύμβολο ελπίδας για όλους τους πρόσφυγες του κόσμου. Δεν μπορεί να ξεχάσει τη βία του πολέμου, την απώλεια, το πένθος, τον φόβο που έχει νιώσει. Οι αναμνήσεις θα υπάρχουν πάντα στο μυαλό του για να του δείχνουν τον δρόμο. Οι εφιαλτικές εικόνες έρχονται και ξανάρχονται στο νου του και γνωρίζει καλά πως όσα έζησε καταγράφηκαν για πάντα στη μνήμη του. Όπως τότε, πριν από κάποια χρόνια, που άρχιζε το μακρύ ταξίδι του μαζί με άλλους ανθρώπους, ψάχνοντας ασφάλεια και μια καλύτερη ζωή».

Η Επιτροπή Αξιολόγησης ξεχώρισε την Ομαδική συμμετοχή της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Τρίπολης στην κατηγορία «Αφίσα» (Δημοτικό) ανάμεσα σε όλες τις άλλες συμμετοχές, λαμβάνοντας υπόψη τη συνάφεια με το θέμα του διαγωνισμού, την πρωτοτυπία προσέγγισης του θέματος, την αισθητική προσέγγιση και τη σαφήνεια του μηνύματος καταλήγοντας στις νικητήριες συμμετοχές ανά σχολική βαθμίδα.

 Ο φετινός Διαγωνισμός κάλεσε τα παιδιά να ενημερωθούν, να συζητήσουν, να μοιραστούν τις σκέψεις τους και να εκφραστούν δημιουργικά ζωγραφίζοντας πάνω στη μοναδική θετική δύναμη που έχει ο αθλητισμός στις ζωές των ανθρώπων να ενώνει, να καταρρίπτει στερεότυπα, να εμπνέει αλληλεγγύη και σεβασμό προς όλους και να προσφέρει ελπίδα στις πιο δύσκολες στιγμές.

Ο Διαγωνισμός διεξήχθη με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Περισσότερα από 1.800 παιδιά όλων των ηλικιών ανταποκρίθηκαν συμμετέχοντας στο διαγωνισμό δημιουργώντας σκίτσα, αφίσες και κόμικς με κεντρικό μήνυμα «Ανήκουμε όλοι στην ίδια ομάδα».

Ακόμη μια διάκριση και αναγνώριση της δουλειάς που γίνεται για την καλλιέργεια στους μαθητές και μαθήτριες μας της δημιουργικότητας, ενώ παράλληλα αναπτύσσουν την ικανότητα της συνεργασίας της ομαδικής εργασίας και της υπευθυνότητας. Το έργο των μαθητών και μαθητριών της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού μάς γεμίζει αισιοδοξία και μας κάνει υπερήφανους, καθώς αντικατοπτρίζει τη συνεχή αφοσίωσή μας στην εκπαίδευση και την καλλιέργεια των μαθητών και μαθητριών μας αξιών όπως της αλληλεγγύης, διαφορετικότητας, ενσυναίσθησης. Επίσης, μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε το έργο μας με ακόμα μεγαλύτερο πάθος και αφοσίωση.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης τους σχολείου μας για αυτή την εξαιρετική επίδοση! Καθώς και θερμές ευχαριστίες στον εκπαιδευτικό των Εικαστικών Βασίλη Νάστο, που με την οργάνωση, υποστήριξή και την καθοδήγηση του συνέβαλε στην επιτυχία του σχολείου μας.

Οι συμμετοχές που διακρίθηκαν και τα αναλυτικά αποτελέσματα του  Διαγωνισμού είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ: https://www.unhcr.org/gr/student-contest-23.

Έπαινος για το 4ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης στον Διαγωνισμό της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό

Διακρίσεων συνέχεια…

Εννέα μαθητές/μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Τρίπολης απέσπασαν Έπαινο αφού αξιολογήθηκαν μεταξύ 30 επιλέξιμων υποψηφιοτήτων, οι οποίες κατατέθηκαν εμπρόθεσμα,στον Μαθητικό Διαγωνισμό που διοργάνωσε η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό (ΕΕΦ) και το Μουσείο Φιλελληνισμού με θέμα: «2024: 200 χρόνια από το θάνατο του Λόρδου Βύρωνα – ο διαρκής φιλελληνισμός».

Η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό έχει στόχο την ανάδειξη του ρόλου του φιλελληνικού κινήματος για την θετική έκβαση της Επανάστασης του 1821.

Οι συμμετέχοντες (τάξεις σχολείων, ομάδες μαθητών ή μαθητές) κλήθηκαν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν δράσεις (θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, λογοτεχνικά κείμενα, έργα ζωγραφικής, χειροτεχνίας, κολάζ, video κλπ.) με την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών και εικαστικών μέσων ή μη, λαμβάνοντας ως σημείο αναφοράς τηνπροσωπικότητα του Λόρδου Βύρωνα, το έργο του, τη συμβολή του στην ανάδειξη της Ελλάδας ως κοιτίδας του δυτικού πολιτισμού, τη δράση του ιδίου και άλλων Φιλελλήνων καθ’ όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα.

Όλες οι προτάσεις παρουσίαζαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η επιτροπή αξιολόγησης αποτίμησε ιδιαίτερα θετικά το έργο τους. Αναλυτικά οι μαθητές/μαθήτριες που ξεχώρισαν με το ομαδικό εικαστικό τους έργο που είχε τίτλο “Λόρδος Βύρων” είναι οι εξής:

Έπαινος

  • Κανελλόπουλος Ηλίας
  • Ντρέμπου Σμαράγδα
  • Παπαδοπούλου Ελένη
  • Παπακώστα Κωνσταντίνα
  • Σιακωτού Ιωάννα
  • Σταυρόπουλος Γιώργος
  • Τζανετόπουλος Ηλίας
  • Φρέντζου Αριάδνη
  • Χριστοπούλου Μαρία – Νεκταρία

Την ομάδα συντόνισε ο εικαστικός του σχολείου μας Βασίλης Νάστος.

Λόρδος Βύρων

Η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό (ΕΕΦ), συγχαίρει τους νικητές του διαγωνισμού και ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες για την επιμελή προσπάθειά τους και το χρόνο που αφιέρωσαν για να δημιουργήσουν ένα αξιοθαύμαστο υλικό, που τιμά τον Λόρδο Βύρωνα, τους Φιλέλληνες και τους χιλιάδες ανθρώπους διεθνώς που εμπνεύστηκαν από τον Ελληνικό πολιτισμό και τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων, και έθεσαν τις βάσεις των αξιών στις οποίες στηρίζεται ο διαρκής Φιλελληνισμός.

Η τελετή απονομής των βραβείων θα λάβει χώρα στις αρχές Οκτωβρίου 2024. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί στα website και στις σελίδες στο Facebook, της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό (www.eefshp.org, @eefshp) και του Μουσείου Φιλελληνισμού (www.phmus.org, @phmus).

Θερμά συγχαρητήρια στους ταλαντούχους-ταλαντούχες μαθητές/τριές μας !

Αναλυτικά τα αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε εδώ:

Βραβεία σε πανελλήνιο διαγωνισμό φιλοζωίας για το 4ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης

Η σχολική χρονιά έκλεισε με πολλά ακόμα βραβεία για το 4ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης.

Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης μετά τη συμμετοχή τους στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φιλοζωίας 2024 με Διεθνή συμμετοχή στην κατηγορία «Αφίσα» Γ΄ – Δ΄ τάξης Δημοτικού Σχολείου κατέκτησαν το:

1ο Βραβείο με Ομαδικό εικαστικό έργο οι:

Μαρία Γατσιοπούλου, Πηνελόπη Κοτρώνη, Μαρίνα Προκόπου και Άγγελος Σταυρόπουλος

Γατσιοπούλου Μαρία Κοτρώνη Πηνελόπη Προκόπου Μαρίνα Σταυρόπουλος Άγγελος Δ΄ τάξη

1ο Βραβείο με Ατομικό εικαστικό έργο: Εράλντο Τσουλχάι,

Εράλντο Τσουλχάι Δ τάξη

2ο Βραβείο με Ατομικό εικαστικό έργο: Θοδωρής Κιντής

Θοδωρής Κιντής Δ΄ τάξη

2ο Βραβείο με Ατομικό εικαστικό έργο: Ηλιάνα Καρνέζη

Ηλιάνα Καρνέζη Δ΄ τάξη

3ο Βραβείο με Ατομικό εικαστικό έργο: Αγγελική Παπαπέτρου

Αγγελική Παπαπέτρου Δ΄ τάξη

Στο πλαίσιο αυτό η ομάδα των μαθητών/τριών της Δ΄ τάξης, με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού των Εικαστικών κ. Βασίλη Νάστου, δημιούργησαν εικαστικά έργα ατομικά και ομαδικά. Τα παιδιά της Δ΄ Δημοτικού του 4ου Δημοτικού σχολείου Τρίπολης, ξεχώρισαν μέσα από πολυάριθμα εικαστικά, λογοτεχνικά, μουσικά και ψηφιακά έργα, ατομικά και συλλογικά, σύμφωνα με τις υποκατηγορίες του διαγωνισμού, στον οποίο έλαβαν μέρος περισσότερες από 500 σχολικές μονάδες από όλη την Ελλάδα καταθέτοντας προς αξιολόγηση 3.148 έργα. κατά την υλοποίηση του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Φιλοζωίας 2024. Για να δείτε τα έργα του Διαγωνισμού μπορείτε να επισκεφθείτε το βίντεο πατώντας  εδώ

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας των Ζώων στις 4 Οκτωβρίου κάθε έτους, προκηρύχθηκε Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Φιλοζωίας για μαθήτριες και μαθητές των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας και αντίστοιχων Σχολικών Μονάδων του Εξωτερικού, με Θέμα: «Συμβιώνοντας με τα ζώα», που διοργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, καθιστώντας τον Οκτώβριο ως «Μήνα Φιλοζωίας».

Στόχος είναι μέσα από έργα και δράσεις η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των παιδιών για την προστασία και τον σεβασμό των ζώων.

Σκοπός των δράσεων είναι να βελτιώσουν τα πρότυπα της καλής συμβίωσης των ανθρώπων με τα ζώα και να μας θυμίσουν ότι ο τρόπος συμπεριφοράς μας απέναντι στα ζώα είναι μέτρο της ανθρωπιάς και του πολιτισμού μας.  Η σχέση του ανθρώπου με τα ζώα και ο δεσμός που αναπτύσσεται έχει θετική επίδραση και στους δυο. Το όφελος μιας σχέσης μεταξύ παιδιών και ζώων βοηθά στην καλλιέργεια της υπευθυνότητας, του νοιαξίματος, της ενσυναίσθησης, της επαφής με τη φύση, του σεβασμού στο περιβάλλον και της συντροφικότητας των δύο. Οι μαθητές μαθαίνουν τα δικαιώματα των ζώων όπως και την αξία της φροντίδας, του σεβασμού και της προστασίας των ζώων, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλουν στην ευημερία τους.

Ο Διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσής Δυτικής Μακεδονίας.

Η απονομή των βραβείων και των επαίνων θα διεξαχθεί σε δύο εκδηλώσεις, που θα διοργανώσει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας στις 3 Οκτωβρίου 2024 στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Δήμου Φλώρινας και στις 4 Οκτωβρίου 2024 στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αμυνταίου, ώρα 11.00 -13.00 μμ.

Ευχαριστούμε και πάλι από καρδιάς για την εξαιρετική και ενθουσιώδη συμμετοχή σας στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φιλοζωίας 2024 με Διεθνή συμμετοχή. Η διάκρισή σας, γέμισε με περηφάνια όλη τη σχολική κοινότητα.

Ευχόμαστε στους μικρούς καλλιτέχνες μας ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον!

 

Πρώτο Βραβείο σε Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό με τίτλο «Βιώσιμη τροφή – Βιώσιμος πλανήτης. Γίνε η ΑΡΧΗ!» για τους μαθητές και μαθήτριες της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Τρίπολης

Άλλη μια διάκριση, έρχεται να προστεθεί, για το 4ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης

20240327 225220

Το 1ο Βραβείο απέσπασαν οι μαθητές και μαθήτριες της Ε΄τάξης…και ΣΤ΄ τάξης… του 4ου Δημοτικού Τρίπολης, στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό με τίτλο «Βιώσιμη τροφή-Βιώσιμος πλανήτης. Γίνε η ΑΡΧΗ!», που διοργανώθηκε από τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό «Ορίζοντες» σε συνεργασία με το τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για το σχολικό έτος 2023-2024

Ο διαγωνισμός είχε στόχο να αναδείξει την ανάγκη που δημιουργείται στο να στραφούμε σε ένα πιο βιώσιμο και περιβαλλοντικά φιλικό σύστημα παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων, εστιάζοντας παράλληλα και σε μια πιο υγιεινή διατροφή. Η επιτροπή αξιολόγησης αποτελούνταν από καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Τμήμα Διαιτολογίας και διατροφολογίας), μία καθηγήτρια Ειδικής αγωγής του ΤΕΦΑΑ ΕΚΠΑ, μία γραφίστρια κι έναν ζωγράφο. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό έγινε μέσα από την πρωτότυπη δημιουργία ενός ομαδικού ζωγραφικού έργου(αφίσας). Τα κριτήρια αξιολόγησης των έργων αφορούσαν το περιεχόμενο του μηνύματος του έργου(αφίσας), τη σαφήνεια του μηνύματος, το αισθητικό αποτέλεσμα, την αυθεντικότητα, τη δημιουργικότητα και την πρωτοτυπία.

Στη Πρωτοβάθμια, δόθηκαν τρία βραβεία (1ο , 2ο και 3ο) Πανελλαδικά.

Βασικός στόχος είναι να περιοριστούν οι περιβαλλοντικές συνέπειες της σύγχρονης διατροφής, όπως η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, η εξάντληση φυσικών πόρων και η εκτεταμένη χρήση χημικών ουσιών που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και τη βιοποικιλότητα και κατά συνέπεια η μείωση του οικολογικού αποτυπώματος των τροφίμων.

Οι επιμέρους στόχοι του διαγωνισμού είναι οι μαθητές/τριες:

  1. Να γνωρίσουν την έννοια του οικολογικού αποτυπώματος
  2. Να αναγνωρίσουν τη σπατάλη πολύτιμων φυσικών πόρων (νερό, ενέργεια, γη)
  3. Να ενημερωθούν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις μέσω της παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου
  4. Να αλλάξουν τόσο την ατομική όσο και τη συλλογική συμπεριφορά τους

Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός που ενθάρρυνε τη συμμετοχή των παιδιών στο διαγωνισμό, ήταν ο Εικαστικός του σχολείου κ. Βασίλης Νάστος.

Συγχαρητήρια, από καρδιάς, στους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας για την εξαιρετική δουλειά τους, τον ενθουσιασμό και τη δημιουργικότητά τους. Αποδεικνύεται πως μέσω της συνεργασίας, της προσπάθειας, της συνέπειας και της σωστής καθοδήγησης μπορείτε να κατακτήσετε την κορυφή! Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά!!!

Διάκριση 4ου Δημοτικού Σχολείου στο διαγωνισμό “Bravo Schools 2024”

«Bravo Schools 2024»

«Bravo 4ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης!»

                Άλλη μια διάκριση για το σχολείο μας και αυτή τη φορά από τους μικρούς μαθητές του Α1 και του Β2 τμήματος, οι οποίοι πήραν μέρος στον 7ο ετήσιο σχολικό διαγωνισμό «Bravo Schools 2024».

Το σχολείο μας βρίσκεται ανάμεσα στα 41 σχολεία που διακρίθηκαν πανελλαδικά και πήρε το ένα από τα τρία βραβεία που δόθηκαν για τον 14ο Παγκόσμιο Βιώσιμο Στόχο Ανάπτυξης με θέμα: «Η ζωή στο νερό», στοχεύοντας σε έναν καλύτερο κόσμο και σε ένα βιώσιμο μέλλον! Ένωσε τη φωνή του με μαθητές, εκπαιδευτικούς και σχολεία σε περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Την εποπτεία της συμμετοχής των μικρών μαθητών στον διαγωνισμό είχαν οι εκπαιδευτικοί κ. Σοφού Όλγα ΠΕ70, κ. Χρονοπούλου Σταυρούλα ΠΕ70 και κ. Νάστος Βασίλειος ΠΕ08.

Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους αυτούς που με την ψήφο τους ενίσχυσαν τη συμμετοχή μας!

Με τη συμμετοχή αυτή, το σχολείο μας εντάσσεται στο Δίκτυο Σχολείων – Πρεσβευτών για τους παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης!

Δείτε το βίντεο της συμμετοχής μας στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://youtu.be/Uy7qALqRpK4