
Στα πλαίσια της εσωτερικής αξιολόγησης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης για το τρέχον σχολικό έτος, η ομάδα σχεδίου δράσης που επιμελείται της ανανέωσης και του εμπλουτισμού της σχολικής μας ιστοσελίδας επέλεξε να ασχοληθεί δημιουργικά και με την έννοια της φιλαναγνωσίας. Ο συντονιστής της δραστηριότητας, κ. Γεώργιος Πασταρματζής (εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας), σε συνεργασία με τη Διευθύντρια της σχολικής μας μονάδας και Υπεύθυνη της οικείας Βιβλιοθήκης, κ. Ξένια Γεωργουσοπούλου, επέλεξαν να αναδείξουν ευφάνταστα την «Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου» που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου (την επέτειο γέννησης του μεγάλου Δανού συγγραφέα παιδικών παραμυθιών, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν).
Η παιδική λογοτεχνία παραμένει βασικό συστατικό του ισχυρού δεσμού μεταξύ γονέα ή εκπαιδευτικού και παιδιού, ένας τόπος συνάντησης ενήλικης και παιδικής φαντασίας. Ένα καλό παιδικό βιβλίο ποτέ δεν απευθύνεται μονάχα σε παιδιά. Οι ωραιότερες ιστορίες που γράφτηκαν ποτέ με βασικό παραλήπτη την παιδική αθωότητα, φροντίζουν πάντα να μιλούν και στα «παιδιά» που μεγάλωσαν, άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο. Ωστόσο, φέτος κινηθήκαμε εναλλακτικά και αντιστρέψαμε τους ρόλους: τα παιδιά μετατρέπονται σε συγγραφείς και εικονογράφους των ιστοριών τους, των κειμένων που τα ίδια δημιούργησαν και με μεράκι μοιράστηκαν μεταξύ τους.
Με γνώμονα τα παραπάνω, οι μαθητές και μαθήτριες των δύο τμημάτων της Δ’ τάξης του σχολείου μας συνέγραψαν σύντομες ιστορίες με γενικό τίτλο «Ένα βιβλίο (με) ταξιδεύει!» μέσα από ένα ειδικό φύλλο εργασίας για την περίσταση αυτή. Προηγήθηκαν σχετικές συζητήσεις, προβολή οπτικοακουστικού υλικού και ανάγνωση διαφόρων κειμενικών ειδών προκειμένου να τονισθεί η αξία του ποιοτικού βιβλίου. Ωστόσο, ένα παιδικό βιβλίο στηρίζεται αναμφισβήτητα και στην εξαιρετική εικονογράφηση που αναδεικνύει τις αρετές της σωστής ανάγνωσης και ανανεώνει το ενδιαφέρον του παιδιού προς αυτό.
Επομένως, ήρθαμε σε επαφή με την κ. Παναγιώτα Ηλιοπούλου (εκπαιδευτικός Γαλλικής Γλώσσας και Υπεύθυνη της Σχολικής Βιβλιοθήκης του 3ου Δ.Σ. Σπάρτης) προκειμένου να συμβάλλει στην προσπάθειά μας και να τονιστεί επιπρόσθετα η συνεργατικότητα και σε αυτόν τον τομέα εντός σχολικού πλαισίου λειτουργίας. Οι μαθητές και μαθήτριες της Δ’ τάξης του συνεργαζόμενου σχολείου της πόλης μας διάβασαν προσεκτικά τη συλλογή των ιστοριών που τους στείλαμε και ανταποκρίθηκαν θετικά μέσω της εικονογράφησής της. Δουλεύοντας σε ζεύγη ή μικρές ομάδες σε φύλλα εργασίας, εκφράστηκαν εικαστικά και συμπλήρωσαν άρτια τις συγγραφικές μας ανησυχίες, έχοντας και οι ίδιοι/ίδιες κατάλληλα προετοιμαστεί εντός τάξης σχετικά με τη συγκεκριμένη πολυσήμαντη ημέρα.
Οι κοινές αλληλένδετες απόπειρες των μαθητών και μαθητριών της ίδιας ηλικίας δύο όμορων σχολικών μονάδων της Σπάρτης απέφεραν καρπούς με χροιά λογοτεχνική: ένα συνεργατικό ηλεκτρονικό βιβλίο που μπορείτε εύκολα να ξεφυλλίσετε πατώντας τον ακόλουθο υπερσύνδεσμο
https://www.flipbookpdf.net/web/site/4e39b89988ddd15f6600c7302bf93b68f22a03b0202504.pdf.html#page/1
και το οποίο εμπεριέχει την θαυμάσια πρωτότυπη συλλογή των εικονογραφημένων ιστοριών των νεαρών δημιουργών.
Ως επιστέγασμα της όλης παιδευτικής δραστηριότητας, το ψηφιακό βιβλίο διαμοιράστηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις οικογένειες των μαθητών/τριών και επιπλέον δόθηκε σε κάθε παιδί ένα δίπλωμα συγχαρητηρίων για την εξαίρετη συμμετοχή τους όπως και ένα έντυπο με QR-codes, όπου εμπεριέχονται ψηφιακές δραστηριότητες (παζλ & λεξιλογικά παιχνίδια) που σχετίζονται με τα περιεχόμενα των ιστοριών και θα ψυχαγωγήσουν περαιτέρω τους «συγγραφείς» και «εικονογράφους» μας! Οι σχετικοί ενεργοί σύνδεσμοι ακολουθούν στο τέλος της ανάρτησης αυτής. Επίσης, αναγνώστηκαν οι ιστορίες σε συμμαθητές και συμμαθήτριες στην ψηφιακή τους εκδοχή και στη συνέχεια -εν συντομία- παρουσιάστηκαν στην πράξη και οι νέοι ψηφιακοί πόροι που σχετίζονται με την εν λόγω συλλογή μαθητικών γραπτών.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους νεαρούς/ές μαθητές και μαθήτριες των δύο σχολείων για τη συνεισφορά τους καθώς και τους/τις συναδέλφους εκπαιδευτικούς και στις δύο σχολικές μονάδες που συνέβαλαν στην όλη δράση τροποποιώντας το ωρολόγιο πρόγραμμα κατά περίπτωση και παραχωρώντας διδακτικό χρόνο, όπου χρειάστηκε. Καθώς εορτάσαμε αυτή την ημέρα ευαισθητοποίησης, ας αναγνωρίσουμε την ανεκτίμητη συνεισφορά των παιδικών βιβλίων στη διαμόρφωση των μελλοντικών γενεών. Οφείλουμε να προσφέρουμε στα παιδιά το πολύτιμο δώρο της αληθινής ανάγνωσης, «ανοίγοντας παράθυρα» σε νέους κόσμους και προσφέροντάς τους τα εργαλεία για να χτίσουν ένα φωτεινότερο μέλλον …