
Η «Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ενδοσχολικού Εκφοβισμού» γιορτάζεται κάθε χρόνο για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με το πρόβλημα του εκφοβισμού στα σχολεία και σε άλλες εκπαιδευτικές και κοινωνικές δομές.
Η ημέρα αυτή επιδιώκει να τονίσει την ανάγκη για προληπτικά μέτρα, την υποστήριξη των θυμάτων και τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις και αρνητικά συναισθήματα. Στηρίζεται επίσης στην εκπαίδευση και την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, της αλληλεγγύης και του σεβασμού προς τον άλλον.
Ο εκφοβισμός μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, και συνήθως διακρίνεται σε σωματικό, λεκτικό, κοινωνικό και διαδικτυακό (cyber-bullying). Κάθε μορφή εκφοβισμού μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην ψυχική και συναισθηματική υγεία του ατόμου που υφίσταται αυτή τη συμπεριφορά. Είναι σημαντικό να υπάρχει ευαισθητοποίηση και στήριξη για τα άτομα που πλήττονται από τον εκφοβισμό, καθώς και να εφαρμοστούν στρατηγικές πρόληψης και παρέμβασης.
Η αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από σχολεία, γονείς, και την κοινότητα γενικότερα. Είναι σημαντικό να υπάρχει προληπτική και θεραπευτική προσέγγιση, ώστε να μειωθεί η εμφάνιση του εκφοβισμού και να υποστηριχθούν τα θύματα.
Στα παραπάνω πλαίσια, όλοι/όλες οι εκπαιδευτικοί (Ελληνικής και Αγγλικής Γλώσσας) του 4ου Δ.Σ. Σπάρτης και τα μέλη της ΕΔΥ της σχολικής μας μονάδας διέθεσαν διδακτικό χρόνο προκειμένου να αφυπνίσουν το μαθητικό δυναμικό των τμημάτων τους και να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για το καίριο αυτό ζήτημα που μας επηρεάζει όλους. Ενδεικτικά, υλοποιήθηκαν τα ακόλουθα: συζητήσεις, παρουσιάσεις οπτικοακουστικού υλικού, εικαστικές δημιουργίες, συνεργατικές δράσεις, παιχνίδια ομαδοποίησης φράσεων που μπορεί να πει ο θύτης, το θύμα ή ο παρατηρητής, ανάλυση προσωπικών βιωμάτων, καταγραφή σκέψεων και προτάσεων. Επιπλέον, αξιοποιήθηκαν σχετικά παραμύθια και ιστορίες, καλλιεργήθηκαν κοινωνικές δεξιότητες αντιμετώπισης του εκφοβισμού που συμβάλλουν στην ενδυνάμωση των παιδιών που βρίσκονται σε ρόλο «αυτόπτη μάρτυρα» προκειμένου να κινητοποιηθούν και να αντιδράσουν, να αντισταθούν στον εκφοβισμό κάθε τύπου και να υπερασπιστούν τα άτομα που γίνονται στόχοι κάθε επιθετικής και κακόβουλης συμπεριφοράς.
Με πρωτοβουλία της Διευθύντριας και υπεύθυνης της σχολικής μας βιβλιοθήκης, κ. Ξένιας Γεωργουσοπούλου, πραγματοποιήθηκε σχετική ομιλία και παρουσίαση αναφορικά με το θέμα αυτό στα δύο τμήματα της Δ’ τάξης και στη συνέχεια διαμοιράστηκε έντυπο πληροφοριακό υλικό για γονείς/κηδεμόνες όπου μέσω QR-codes μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να αντλήσει χρηστικές πληροφορίες μέσω διαδικτυακών πηγών. Συμπερασματικά, με όλα τα παραπάνω, αναδείχθηκε ποικιλότροπα η σημασία του σεβασμού, της αποδοχής και της συνεργασίας, ενισχύοντας σημαντικά το αίσθημα της ασφάλειας και της ουσιαστικής ενότητας στα πλαίσια της σχολικής μας κοινότητας.