Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου και καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), προκειμένου να αφυπνίσει και να ευαισθητοποιήσει τις κυβερνήσεις, τους οργανισμούς και τις κοινωνίες για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία. Είναι μια μέρα που μας υπενθυμίζει την υποχρέωση διασφάλισης ισότιμης πρόσβασης των ΑμεΑ τόσο στην υγεία και την εργασία όσο και στην εκπαίδευση. Η ημέρα αυτή αποτελεί σημείο αναφοράς για την πρόοδο που σημειώνουμε ως κοινωνία στην εξάλειψη των διακρίσεων και στην εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για τα άτομα με αναπηρία.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, στη σχολική μας μονάδα πραγματοποιήσαμε ποικιλία δράσεων, μέσα από τις οποίες αναδείξαμε τη σημασία της συμπερίληψης, της αποδοχής της διαφορετικότητας και της ενίσχυσης της ενσυναίσθησης, στέλνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο ένα μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού. Ειδικότερα, έγινε ανάγνωση παραμυθιών, δημιουργήθηκαν αφίσες και κολλάζ, προβλήθηκαν βίντεο και ταινίες μικρού μήκους, ενώ συνάμα πραγματοποιήθηκαν και βιωματικές δραστηριότητες, που στόχο είχαν την ευαισθητοποίηση, αλλά και την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης για την αναπηρία.
Επιπλέον, τα μέλη της Ε.Δ.Υ. του σχολείου μας πραγματοποίησαν σε συγκεκριμένα τμήματα ομαδικές βιωματικές δράσεις αναφορικά με το ζήτημα της αναπηρίας, αξιοποιώντας ποικίλα παιδαγωγικά εργαλεία.
Επίσης, οι μαθητές/τριες της σχολικής μας μονάδας ήρθαν -με την υποστήριξη της εκπαιδευτικού Φυσικής Αγωγής του σχολείου μας- σε επαφή με προσαρμοσμένα παιχνίδια άσκησης, τα οποία συνέβαλαν στο να γνωρίσουν την αναπηρία, καλλιεργώντας έτσι την ενσυναίσθηση, τον σεβασμό, αλλά και τη θετική στάση απέναντι στην διαφορετικότητα. Επίσης, πραγματοποιήθηκε και διαδικτυακή σύνδεση με τεχνικό σύμβουλο της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία.
Επιπρόσθετα, υπό την καθοδήγηση της Υπεύθυνης της σχολικής μας βιβλιοθήκης, κ. Ξένιας Γεωργουσοπούλου, και με πρωτοβουλία του Υποδιευθυντή της σχολικής μας μονάδας και εκπαιδευτικού Αγγλικής Γλώσσας, κ. Γεώργιου Πασταρματζή, διοργανώθηκε εορταστική τηλεδιάσκεψη γνωριμίας του Δ1 τμήματος με το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Μολάων Λακωνίας. Μετά τον χαιρετισμό της Διευθύντριας προς την Αναπληρώτρια Διευθύντρια του συνεργαζόμενου σχολείου, κ. Κατερίνα Λάγγη, οι νεαροί/ές μαθητές και μαθήτριες και των δύο σχολικών μονάδων γνωρίστηκαν, ενημερώθηκαν μέσω οπτικοακουστικού υλικού για αθλήματα των Παραολυμπιακών Αγώνων, έμαθαν την χρηστικότητα ορισμένων εργαλείων και βοηθημάτων για τα άτομα με αναπηρία που χρησιμοποιούνται στο σχολείο επικοινωνίας, παρακολούθησαν το οπτικοποιημένο παραμύθι με τίτλο «Η Αργυρώ γελάει», συζήτησαν τα νοήματα που προβλήθηκαν έμμεσα και μη, και επίλυσαν στην τάξη σχετικά φύλλα εργασίας.
Έγινε, επίσης, ειδική αναφορά στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και στη Γλώσσα Braille καθώς και στην πολύπλευρη σημασία τους που προσδίδει ουσιαστικό νόημα στις ζωές των ατόμων που τις χρησιμοποιούν. Απλές έντυπες ασκήσεις με τα δύο αυτά συγκεκριμένα στοιχεία εναλλακτικής διάδρασης βοήθησαν την περαιτέρω κατανόηση. Αναγνωρίσιμα άτομα με αναπηρία της παγκόσμιας καλλιτεχνικής σκηνής μας εντυπωσίασαν με το ταλέντο στο τραγούδι. Η παντομίμα και οι χωροκινητικές δραστηριότητες που ακολούθησαν συνέβαλαν στην συνειδητοποίηση της ομοιότητας των δεξιοτήτων και ικανοτήτων –σε μεγάλο βαθμό- των ατόμων με αναπηρία με τον πληθυσμό των γενικών σχολικών μονάδων που σαφώς χρήζουν ιδιαίτερης και προσεγμένης αντιμετώπισης από κάθε αρμόδιο φορέα.
Έχοντας προηγηθεί ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων (ευχετήριες κάρτες, χειροτεχνίες, σελιδοδείκτες), ευχηθήκαμε εγκάρδια «Καλές Γιορτές με υγεία και αισιοδοξία» και υποσχεθήκαμε να τα ξαναπούμε, έστω και διαδικτυακά. Μέχρι τότε, διαμοιραστήκαμε ηλεκτρονικά τις παρακάτω διαδραστικές ασκήσεις και ψηφιακά παιχνίδια που προσαρμόσαμε και απλοποιήσαμε προκειμένου να αξιοποιηθούν από τα αγαπημένα παιδιά ενός σχολείου όπου η παιδεία, η ανιδιοτελής αγάπη και η ανθρωπιά αναμφισβήτητα υπερισχύουν …
Για το υλικό που προβλήθηκε, κάνετε κλικ στον ακόλουθο ενεργό σύνδεσμο: