Η ιστορική μνήμη σε κάθε λαό συνιστά αναμφισβήτητα προσόν αλλά και ταυτόχρονα σύγχρονη αναγκαιότητα. Για τη διατήρηση, λοιπόν, της ανάμνησης ορισμένων καίριων ιστορικών γεγονότων της Ελληνικής πραγματικότητας χρειάζεται η πολυεπίπεδη εμπέδωση της διαχρονικής σημασίας τους.
Με γνώμονα τα παραπάνω, η φετινή 51η επέτειος από την «Εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου» στις 17 Νοεμβρίου 1973, εορτάστηκε στη σχολική μας μονάδα το πρωί της Παρασκευής 15 Νοεμβρίου 2024. Την οργάνωση της κεντρικής εορταστικής εκδήλωσης ανέλαβε η υπεύθυνη εκπαιδευτικός ΠΕ70 της Γ’ τάξης, κ. Ιωάννα Αναγνωστοπούλου, με συνοδοιπόρους τους μαθητές και τις μαθήτριές της. Έχοντας προηγηθεί χαιρετισμός της Διευθύντριας, κ. Ξένιας Γεωργουσοπούλου, και ανάγνωση εισαγωγικού μηνύματος εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, ο λόγος δόθηκε στους «πρωταγωνιστές» της ημέρας: στα αγόρια και τα κορίτσια της Τρίτης τάξης.
Μέσα από συγκινητικά ποιήματα για τον αγώνα για δημοκρατία, αφηγήσεις των συγκλονιστικών εκείνων ημερών στην πρωτεύουσα της χώρας, θεατρικά δρώμενα με χιούμορ και επαναστατικό χαρακτήρα που τόνισαν την επιτακτική δράση ενάντια στη βία και τη διαρκή πάλη για μόρφωση και κοινωνική συνοχή, και φυσικά γνώριμα τραγούδια που αναδεικνύουν το πνεύμα της εποχής, όλοι οι παρευρισκόμενοι συνειδητοποιήσαμε για άλλη μία φορά την πολύπλευρη αξία κάθε επίπονης προσπάθειας ενός λαού που απαιτεί με κάθε μέσο το πανανθρώπινο δικαίωμα των πολιτών σε αυτονόητα αγαθά καθολικής αποδοχής.
Με τη λήξη της εκδήλωσης, κατόπιν της ανάκρουσης του Εθνικού μας Ύμνου, αμοιβαίο υπήρξε το αίσθημα της συγκίνησης στους/στις μαθητές-τριες των υπόλοιπων τμημάτων, γονείς/κηδεμόνες και συναδέλφους, το οποίο εκφράστηκε στα παιδιά και τη δασκάλα τους επί σκηνής με ένα ειλικρινά θερμό χειροκρότημα για τη μεστή περιεχομένου καλλιτεχνική τους απόπειρα.
Επιπλέον, η χορωδία των μαθητών/τριών της ΣΤ’ τάξης με τη διδασκαλία της εκπαιδευτικού Μουσικής, κ. Μαρίας Γκιοτσαλίτη, η διακοσμητική επιμέλεια της σκηνής και της αίθουσας εκδηλώσεων με τη συμβολή της δασκάλας, κ. Σοφίας Καραγιαννάκου, οι εμπνευσμένες εικαστικές δημιουργίες των μαθητών/τριών στους κοινόχρηστους χώρους του σχολείου υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Καλλιτεχνικών, κ. Γεσθημανής Χατζή, καθώς και η γενικότερη υποστήριξη της εκδήλωσης από τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων του 4ου Δ.Σ. Σπάρτης συμπλήρωσαν κατάλληλα το συνολικό αξιόλογο αποτέλεσμα που -συμπερασματικά- τόνισε άρτια την ύψιστη αξία της ελευθερίας, προσφέροντας έτσι «τροφή για σκέψη» σε όλους μας …