Στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, στο άρθρο 41 του Ν. 2094/92, συμπεριελήφθη διάταξη που προέβλεπε ότι για την οδική ασφάλεια των μαθητών, μπορούν να χρησιμοποιούνται Σχολικοί Τροχονόμοι.
Οι Σχολικοί Τροχονόμοι, εθελοντές, ρυθμίζουν την κυκλοφορία σε προκαθορισμένα σημεία, πλην διασταυρώσεων, τα οποία διαμορφώνονται κατάλληλα με οριζόντια και κάθετη σήμανση.
Για την αποφυγή πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων, οι Σχολικοί Τροχονόμοι συγκεντρώνουν τους μαθητές στο πεζοδρόμιο και τους περνούν στο απέναντι πεζοδρόμιο πάντα σε διάβαση πεζών σε μικρές ομάδες.
Την εποπτεία του έργου των Σχολικών Τροχονόμων (παράσταση, εμφάνιση και σταμάτημα των αυτοκινήτων και των πεζών μαθητών) και της εν γένει συμπεριφοράς τους έχουν οι Δ/ντές των οικείων Σχολείων.
Σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης που σχετίζεται με τα καθήκοντα του, ο Σχολικός Τροχονόμος υποβάλει σχετική αναφορά στην αρμόδια αστυνομική αρχή για τις δικές της περαιτέρω ενέργειες. Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 45 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ρυθμίζονται οι υποχρεώσεις των οδηγών και πεζών προς τους σχολικούς τροχονόμους η παραβίαση των οποίων επιφέρει αφαίρεση της άδειας οδήγησης για ένα μήνα από δικαστήριο και ποινή φυλάκισης του οδηγού μέχρι ενός έτους. Με ανάλογες ποινές τιμωρείται και ο οδηγός οχήματος που συμπεριφέρεται με υβριστικά ή απειλητικά λόγια ή πράξεις προς το σχολικό τροχονόμο που εκτελεί υπηρεσία ή παρεμβάλλει δυσχέρειες ή άλλες προκλητικές συμπεριφορές.
( Άρθρο 45 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για το Σχολικό Τροχονόμο
«3. Για την oδική ασφάλεια των πεζών μαθητών κατά τις μετακινήσεις τoυς πρoς και από τα σχoλεία, μπoρoύν να χρησιμoπoιoύνται σχoλικoί τρoχoνόμoι.O σχoλικός τρoχoνόμoς ρυθμίζει την κυκλoφoρία σε oρισμένo σημείo της oδoύ (και όχι σε διασταύρωση), διακόπτoντας τη ρoή oχημάτων σε διατoμή της oδoύ, όπoυ υπάρχει σημασμένη διάβαση πεζών. Πρoς τo σκoπό αυτόν είναι εφoδιασμένoς με φoρητή πινακίδα STOP, την oπoία εκτείνει κατάλληλα πάνω από την επιφάνεια τoυ oδoστρώματoς. Ο τροχονόμος αυτός φέρει αντανακλαστικό χιτώνιο που πληροί τις προδιαγραφές του αντίστοιχου χιτωνίου της Ελληνικής Αστυνομίας, αντί όμως των διακριτικών της Αστυνομίας φέρει την ένδειξη “Σχολικός Τροχονόμος’’».