ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Ο ήλιος, ο άνεμος, η βιομάζα, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, οι ορυκτοί άνθρακες και η σχάση πυρήνων αποτελούν πηγές ενέργειας.
Οι πηγές ενέργειας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τις ανανεώσιμες και τις μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι πηγές που είναι ανεξάντλητες στη φύση όπως ο ήλιος, ο άνεμος και το νερό. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι πηγές εκείνες που κάποτε θα τελειώσουν. Τέτοιες είναι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και οι ορυκτοί άνθρακες.
Το πετρέλαιο δημιουργήθηκε από μικροοργανισμούς που καταπλακώθηκαν στο υπέδαφος. Τα κυριότερα κλάσματα του πετρελαίου είναι το βουτάνιο, το προπάνιο, η βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης – θέρμανσης και άλλα.
Πολλά υλικά που χρησιμοποιούμε καθημερινά παράγονται από το πετρέλαιο όπως είναι τα πλαστικά, οι κόλλες και τα απορρυπαντικά. Το πετρέλαιο είναι υγρό, έχει μεγάλη θερμαντική αξία αλλά μολύνει πολύ το περιβάλλον.
Οι ορυκτοί άνθρακες δημιουργήθηκαν από μικροοργανισμούς που καταπλακώθηκαν στο υπέδαφος πριν από εκατομμύρια χρόνια. Είναι στερεοί και χρησιμοποιούνται τόσο στη βιομηχανία (λιγνίτης) όσο και για οικιακή χρήση (κάρβουνο).
Το φυσικό αέριο δημιουργήθηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια όταν μικροοργανισμοί καταπλακώθηκαν στο υπέδαφος. Είναι αέριο πιο οικονομικό και πιο φιλικό στο περιβάλλον από τα άλλα είδη.
Δημήτρης Χατζηγιαννάκης ΣΤ 4
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η ενέργεια αποθηκεύεται με κάποια μορφή, μετατρέπεται από τη μία μορφή στη άλλη και μετακινείται συνεχώς.
Η ενέργεια έχει διάφορες μορφές όπως την ηλεκτρική, την κινητική, την δυναμική, την πυρηνική, την χημική, την φωτεινή και την θερμότητα. Εμείς οι άνθρωποι χρησιμοποιούμε την ενέργεια το ήλιου, του νερού και του ανέμου.
Η ενέργεια επίσης έχει πολλές πηγές όπως τα τρόφιμα, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, τον γαιάνθρακα, την βιομάζα, την γεωθερμία, την σχάση των πυρήνων, το νερό, τον άνεμο και τον ήλιο.
Το πετρέλαιο δημιουργήθηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια από μικροοργανισμούς που καταπλακώθηκαν στο υπέδαφος. Μετά την εξόρυξή του μεταφέρεται στα εργοστάσια με πλοία ή με φορτηγά. Στα διυλιστήρια το πετρέλαιο επεξεργάζεται και δημιουργούνται τα κλάσματα πετρελαίου όπως το βουτάνιο, το προπάνιο, την βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης, το πετρέλαιο θέρμανσης, την κηροζίνη, το μαζούτ, την παραφίνη, τα ορυκτέλαια και την άσφαλτο. Με το πετρέλαιο λειτουργούν οι μεγάλες και ενεργοβόρες μηχανές, αλλά με το πετρέλαιο παράγονται υλικά που χρησιμοποιούμε καθημερινά όπως τα πλαστικά, τα ελαστικά, τις κόλλες, τα απορρυπαντικά, το λάδι μηχανών και άλλα.
Οι γαιάνθρακες σχηματίστηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια από φυτικούς οργανισμούς που καταπλακώθηκαν στο υπέδαφος. Μετά την εξόρυξή τους μεταφέρονται στα εργοστάσια που χρησιμοποιούνται ως πηγή ενέργειας. Τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια βρίσκονται κοντά σε περιοχές που παράγουν λιγνίτη για να είναι μικρό το κόστος της μεταφοράς τους σε αυτά. Ο λιγνίτης και τα ξυλοκάρβουνα χρησιμοποιούνται ως πηγές ενέργειας. Τον λιγνίτη τον χρησιμοποιούμε στα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ ενώ τα ξυλοκάρβουνα στις καθημερινές μας ανάγκες.
Το φυσικό αέριο και εκείνο δημιουργήθηκε πριν από εκατομμύρια από μικροοργανισμούς που καταπλακώθηκαν στο υπέδαφος. Μετά την εξόρυξή του μεταφέρεται μέσα από αγωγούς πολλών χιλιομέτρων και φτάνει στα σπίτια μας. Το φυσικό αέριο το χρησιμοποιούμε στις βιομηχανίες και στις οικιακές συσκευές γιατί είναι οικονομικότερο από τα άλλα ορυκτά καύσιμα, πιο φιλικό στο περιβάλλον και ασφαλέστερο σε σχέση με το βουτάνιο. Το πετρέλαιο και οι γαιάνθρακες έχουν μεγαλύτερη θερμαντική αξία αλλά ρυπαίνουν το περιβάλλον.
Υπάρχουν ανανεώσιμες και μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι οι πηγές που ανανεώνονται με πολύ γρήγορο ρυθμό, με φυσικές διαδικασίες, όπως ο ήλιος, ο άνεμος, το νερό και η γεωθερμία. Οι μη ανανεώσιμες πηγές είναι οι πηγές που καταναλώνονται με πολύ γρήγορο ρυθμό και δεν ανανεώνονται, όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τον γαιάνθρακα και την σχάση των πυρήνων. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούμε περισσότερο τις μη ανανεώσιμες πηγές γιατί έχουν μεγαλύτερη θερμαντική αξία όμως ρυπαίνουν το περιβάλλον. Για να κάνουμε οικονομία στη χρήση της ενέργειας θα πρέπει να χρησιμοποιούμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνετά και με μέτρο, γιατί είναι στο χέρι μας να βοηθήσουμε στην μείωση χρήσης της ενέργειας.
ΤΣΙΝΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΣΤ4
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Στα πρώτα μαθήματα της ενέργειας, μάθαμε για τις μορφές της και για τον τρόπο που την χρησιμοποιούμε, ανάλογα με την προέλευσή της.Μάθαμε για της πηγές ενέργειας, πώς και σε ποια πράγματα τις χρησιμοποιούμε.
Το πετρέλαιο, το χρησιμοποιούμε για τα οχήματα κ.α. Η δημιουργία του πετρελαίου έγινε από μικροοργανισμούς που καταπλακώθηκαν στο υπέδαφος πριν από εκατομμύρια χρόνια. Έχουμε μάθει τα κυριότερα κλάσματα του πετρελαίου. Κάποια απ΄αυτά είναι τα εξής: Βουτάνιο-Προπάνιο,η παραφίνη,το πετρέλαιο κίνησης κ.α. Επίσης εντυπωσιάστηκα, με τα μεταφορικά μέσα που μπορούμε να μεταφέρουμε το πετρέλαιο και τους τρόπους εξόρυξής του.Τα πλεονεκτήματα είναι ότι έχει μεγάλη θερμαντική αξία και τα μειονεκτήματα είναι ότι ρυπαίνει την ατμόσφαιρα.
Έχουμε μάθει ακόμη για τους για τους ορυκτούς άνθρακες, ότι έχει αντικαταστήσει το πετρέλαιο σε μερικές άλλες λειτουργίες,πως το μετατρέπουμε σε ηλεκτρικό ρεύμα και πως δημιουργήθηκε από φυτικούς οργανισμούς πριν εκατομμύρια χρόνια.Τον χρησιμοποιούμε ως πηγή ενέργειας για θερμοηλεκρικά εργοστάσια.
Το φυσικό αέριο είναι πιο φιλικό προς ο περιβάλλον , επίσης δημιουργήθηκε από μικροοργανισμούς που καταπλακώθηκαν στο υπέδαφος.Συνήθως, το χρησιμοποιούμε αντί για το πετρέλαιο κυρίως για βιομηχανίες, οικιακές συσκευές και είναι πιο ασφαλέστερο.
Πρέπει να ξέρουμε πως το πετρέλαιο έχει μεγάλη θερμαντική αξία όπως και οι ορυκτοί άνθρακες αλλοιώνουν και ρυπαίνουν το περιβάλλον,κατά την καύση τους .Ενώ το φυσικό αέριο είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον , έχοντας όμως μικρότερη θερμαντική αξία.
Ένα από τα μαθήματα που ήξερα ήταν οι ανανεώσιμες και μη πηγές ενέργειας. Οι ανανεώσιμες δεν ρυπαίνουν, έχουν όμως μικρή θερμαντική αξία. Οι μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν μεγάλη θερμαντική αξία και ρυπαίνουν.
Το κακό είναι ότι θα τελειώσουν σε μερικές δεκάδες χρόνια.
ΤΩΡΑ ΠΛΕΟΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ…!!!
Αμαλία Τσούρη ΣΤ 4