ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ…

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΟΤΑΝ #MenoumeSpiti

Με αφορμή την εξάπλωση του κορονοϊού καλούμαστε για λίγο καιρό ν’ αλλάξουμε τις συνήθειές μας διατηρώντας όμως τις προτεραιότητές μας. Ένα από τα συναισθήματα που έχει ενεργοποιηθεί σε πολλούς ανθρώπους είναι το άγχος. Η νέα άγνωστη πραγματικότητα, τα δυσάρεστα νέα από τις ειδήσεις, οι απαγορεύσεις, η αλλαγή της ρουτίνας έχουν προκαλέσει τον φόβο σε πολλούς ανθρώπους γύρω μας. Μία ξαφνική αλλαγή όπως αυτή της απομόνωσης και της απώλειας εργασίας για κάποιο διάστημα σίγουρα μας δημιουργεί στρες και το αίσθημα μίας γενικότερης αβεβαιότητας. Το άγχος αυτό αντικατοπτρίζει τους βαθύτερους φόβους του καθενός, τον φόβο της αλλαγής, τον φόβο της μοναξιάς, τον φόβο του αγνώστου, τον φόβο να αρρωστήσει κάποιος, τον φόβο της απώλειας του ελέγχου, κ.α. Ο φόβος είναι όμως κι αυτός ένα συναίσθημα που καλό είναι να αποδεχτούμε, να συμφιλιωθούμε μαζί του και να προχωρήσουμε. Το μόνο που χρειάζεται είναι να επιλέξουμε την σωστή οπτική.
Η πιο σημαντική μέθοδος ελέγχου του στρες είναι η άσκηση. Είναι ωφέλιμο να κάνετε όποια μορφή άσκησης σας αρέσει στο σπίτι με τη βοήθεια on line μαθημάτων ή και μόνοι σας. Με την κίνηση εκκρίνονται ενδορφίνες, ορμόνες που συμβάλλουν στην βελτίωση της διάθεσής μας.
Προσέχετε τη διατροφή σας. Θωρακίστε τον οργανισμό σας με φρούτα και λαχανικά , πίνετε άφθονο νερό και αποφύγετε το κάπνισμα και το αλκοόλ.
Αντικαταστήστε τις αρνητικές σκέψεις με εναλλακτικές ρεαλιστικότερες. Αντί να σκεφτείτε με καταστροφολογία <δεν μπορώ να ζω έτσι>, <δεν θα βγούμε ποτέ από αυτό> δοκιμάστε σκέψεις όπως <έχω πολλά δημιουργικά πράγματα να κάνω στο σπίτι και να χαλαρώσω>, <θα τηρήσω τους κανόνες και όλα θα πάνε καλά>, <δεν θα κρατήσει για πάντα αυτή η κατάσταση>, <αυτή η κρίση έχει σίγουρα γεννήσει μια ευκαιρία για μένα να ξεκουραστώ, να μείνω με την οικογένειά μου, να χαρώ στιγμές που πριν δεν προλάβαινα>.
Ξοδεύουμε λίγο χρόνο καθημερινά για να ενημερωνόμαστε γύρω από τις εξελίξεις επιλέγοντας έγκυρες πηγές που δεν αναμοχλεύουν την τραγικότητα κάποιων μεμονωμένων περιστατικών και δεν παραπληροφορούν.
Είναι σημαντικό να διατηρούμε μια ρουτίνα στην καθημερινότητά μας. Δίνουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες κι έπειτα ακολουθούμε αυτό το νέο μοντέλο συμπεριφοράς που περιλαμβάνει ενδεχομένως δουλειά από το σπίτι, διάβασμα από το σπίτι, μαγείρεμα, online επικοινωνία με συγγενείς και φίλους κλπ.
Δίνουμε χώρο στον εαυτό μας και στους δικούς μας ανθρώπους να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Είναι λογικό και αναμενόμενο κάποιες στιγμές να νιώσουμε θλίψη, απογοήτευση, θυμό. Είναι υγιές να τα εξωτερικεύσουμε μ’έναν λειτουργικό τρόπο χωρίς να παραιτηθούμε, χωρίς να γίνουμε τοξικοί για τους άλλους αλλά με εκλογίκευση και χιούμορ.
Οργανώστε δραστηριότητες με τα παιδιά σας, φτιάξτε παζλ, παίξτε επιτραπέζια, δώστε πρωτοβουλίες και κυρίως δείξτε την αγάπη σας και την κατανόησή σας σε όλους τους αγαπημένους σας ανθρώπους. Οι δεσμοί έτσι ισχυροποιούνται και μετά από αυτήν την κρίση θα έχετε το καλύτερο δώρο για εσάς, αληθινές ποιοτικές σχέσεις με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και ανεκτικότητα. Δείτε το σαν πρόκληση και όχι σαν τιμωρία!!!

Ακολουθούν πρακτικές προτάσεις δραστηριοτήτων για όλη την οικογένεια εντός σπιτιού:
Θεατρικό παιχνίδι για τον κορονοϊό, για παράδειγμα ένα από τα μέλη της οικογένειας παριστάνει τον κορονοϊό, χτυπάει την πόρτα του δωματίου του παιδιού παριστάνοντας ότι θέλει να μπει μέσα, πλησιάζει το παιδί κάνοντας ότι θέλει να το πάρει αγκαλιά, του απλώνει το χέρι για χειραψία, κυνηγάει το παιδί μέσα στο σπίτι. Ζητάμε από το παιδί να αντιδράσει σε όλα αυτά με τον κατάλληλο – παιγνιώδη τρόπο.
Διοργανώνουμε βραδιές κάμπινγκ ή πικνίκ ή «στρωματσάδας» (στρώνουμε κουβέρτες στο πάτωμα και κοιμόμαστε όλοι μαζί λέγοντας παραμύθια ή ιστορίες ο ένας στον άλλον) σε διάφορα μέρη του σπιτιού (έχουμε μαγειρέψει μαζί το φαγητό και έχουμε προσαρμόσει τον χώρο του σπιτιού ανάλογα).
Ζωγραφίζουμε το πλαστικό γάντι (που φοράμε για προφύλαξη) με φατσούλες συναισθημάτων (χαρούμενη, λυπημένη, θυμωμένη κ.τ.λ.), λέμε πώς αισθάνεται η κάθε φατσούλα και παίζουμε «δαχτυλοθέατρο».
Δημιουργούμε μία κοινωνική ιστορία, για παράδειγμα ένα από τα μέλη της οικογένειας υποδύεται τον «νταή» του σχολείου και τα υπόλοιπα μέλη προσπαθούν να τον αντιμετωπίσουν.
Ξεκινάμε φανταστικές ιστορίες που πρέπει να συνεχίσουν τα παιδιά, για παράδειγμα λέει ο καθένας από μία πρόταση για να φτιάξουμε όλοι μαζί μία ιστορία ή ένα παραμύθι.
Φτιάχνουμε ένα παιχνίδι μυστηρίου, φαντασίας, παραδείγματος χάριν μεταφερόμαστε με μία χρονοκάψουλα τριάντα χρόνια μπροστά στον πλανήτη Άρη και φανταζόμαστε πώς θα είναι ο πλανήτης και τι συμβαίνει εκεί.
Σκαρφιζόμαστε αστυνομικές ιστορίες με κλέφτες και αστυνόμους και τα παιδιά πρέπει να βρουν το κρυμμένο αντικείμενο μέσα στο σπίτι.
Φοράμε επίσημο ένδυμα και διοργανώνουμε συναυλία χρησιμοποιώντας ως όργανα το σώμα μας ή τα κουζινικά του σπιτιού.
Αλλάζουμε ρόλους με τους γονείς, για παράδειγμα για ορισμένο χρονικό διάστημα γίνονται τα παιδιά γονείς και οι γονείς παιδιά (συμβουλή: οι γονείς να αντιδρούν σαν να είναι πραγματικά παιδιά).
Βάζουμε δυνατά μουσική και χορεύουμε και τραγουδάμε.
Φτιάχνουμε τα δικά μας οικογενειακά τραγούδια.
Παίζουμε παντομίμα με τίτλους από ταινίες, σειρές ή βιβλία.
Χρησιμοποιούμε τα καλλυντικά της μαμάς για να βάψουμε αστεία τα πρόσωπά μας (όλοι μας, και ο μπαμπάς).
Αλλάζουμε ρούχα μεταξύ μας ή χρησιμοποιούμε παλιές στολές από τις απόκριες.
Παίζουμε μαξιλαροπόλεμο.
Στρώνουμε μεγάλα χαρτιά στο δωμάτιο και ζωγραφίζουμε όλοι μαζί με δαχτυλομπογιές (δε μας νοιάζει πόσο θα λερωθούμε).
Θυμόμαστε τα παιχνίδια που παίζαμε ως παιδιά, για παράδειγμα το λάστιχο, το κουτσό, κρυφτό ή σκοτεινό δωμάτιο.
Φτιάχνουμε χάρτινες φατσούλες συναισθημάτων και τις κολλάμε στην κουζίνα. Κάθε πρωί μαζί με την καλημέρα μας χτυπάμε και την φατσούλα με το ανάλογο συναίσθημα που βιώνουμε.
Συζητάμε γι αυτό που νιώθουμε. Βρίσκουμε τρόπους να κάνουμε ο ένας τον άλλο να γελάσει κάνοντας γκριμάτσες ή λέγοντας ένα αστείο.
Δραστηριότητες δεξιοτήτων
Ράβουμε μάσκες και τις ζωγραφίζουμε (μαθαίνουμε πώς και γιατί χρησιμοποιούμε μάσκες).
Φτιάχνουμε καλτσόκουκλες και παίζουμε κουκλοθέατρο.
Μαθαίνουμε στα παιδιά μας δουλειές του σπιτιού και τα παιδιά αναλαμβάνουν συγκεκριμένες καθημερινές αρμοδιότητες μέσα στο σπίτι.
Μαγειρεύουμε και φτιάχνουμε γλυκά μαζί τους.
Μαθαίνουμε να δένουμε τα κορδόνια μας, να λούζουμε τα μαλλιά μας, να κάνουμε μόνοι μας μπάνιο.
Φτιάχνουμε κοσμήματα με μακαρόνια ή κολάζ με φακές, φασόλια, κοφτό μακαρονάκι, κομμάτια υφάσματος κ.τ.λ.
Παίζουμε τυφλόμυγα με γεύση και αφή: κλείνουμε τα μάτια των παιδιών και τα βάζουμε να αγγίξουν ή να γευτούν και να ανακαλύψουν τι ήταν αυτό που άγγιξαν ή γεύτηκαν.
Βάζουμε ήχους στο διαδίκτυο και βάζουμε τα παιδιά να μαντέψουν ποια είναι η πηγή του κάθε ήχου.
Δραστηριότητες γνώσεων – μαθησιακές
Παίζουμε κρεμάλα.
Ψάχνουμε λέξεις που να ξεκινούν από συγκεκριμένο γράμμα (π.χ. από «α») ή να τελειώνουν σε συγκεκριμένη κατάληξη (π.χ. σε –ος).
Ψάχνουμε ουσιαστικά που βρίσκονται μέσα στο δωμάτιο.
Δημιουργούμε ρήματα με τις πράξεις μας.
Κανονίζουμε ώρες σιωπής και επικοινωνούμε μεταξύ μας μόνο με μηνύματα σε χαρτί (ορθογραφία – γραπτός λόγος).
Φτιάχνουμε το οικογενειακό μας δέντρο, βρίσκουμε παλιές οικογενειακές φωτογραφίες, μιλάμε στα παιδιά μας για τους προγόνους τους και για τους τρόπους ζωής τα παλαιότερα χρόνια. Με αυτό τον τρόπο γνωρίζουν και την ιστορία του τόπου τους, καθώς και τις οικογενειακές τους ρίζες.
Κάνουμε πειράματα φυσικής ή χημείας στην κουζίνα, για παράδειγμα κατασκευή ηφαιστείου που εκρήγνυται με κόκα κόλα και μέντος. Γίνονται τα παιδιά δάσκαλοι και διδάσκουν στους γονείς κάποιο μάθημα που έχουν διαβάσει (προσοχή: οι γονείς πρέπει να συμπεριφέρονται σαν να είναι παιδιά). Με αυτό τον τρόπο αυξάνουμε την ενσυναίσθηση και στα παιδιά και στους γονείς.
Παίζουμε το μπακάλικο ή το περίπτερο και μαθαίνουμε στα παιδιά να διαχειρίζονται τα χρήματα.
Παίζουμε συνώνυμα – αντίθετα – ετυμολογίες λέξεων.
Παίζουμε όνομα – ζώο – φυτό – επάγγελμα – πράγμα.
Βρίσκουμε στο διαδίκτυο γρίφους, αινίγματα και γλωσσοδέτες. Εμπλέκουμε τα παιδιά στη διαδικασία επίλυσής τους.

Γραμμές Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης
Εν μέσω της νέας καθημερινής πραγματικότητας λόγω του κορωνοϊού, η ομάδα των Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών του 1ου ΚΕΣΥ Ανατολικής Αττικής έχει οργανώσει και λειτουργεί τηλεφωνική Γραμμή Βοήθειας, συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης, καθώς και ανοικτών Γραμμών Βοήθειας μέσω τηλεδιάσκεψης (Skype) με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που βιώνουν οι γονείς και τα παιδιά που φοιτούν σε σχολικές μονάδες αρμοδιότητάς του. Αρμοδιότητα του 1ου ΚΕΣΥ Ανατολικής Αττικής. Σχολικές μονάδες Δήμων: Παλλήνης-Γέρακα, Παιανίας-Γλυκών Νερών, Σπάτων –Αρτέμιδος, Κορωπίας, Μαρκοπούλου –Μεσογαίας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Σαρωνικού, Λαυρεωτικής. Για πληροφορίες και διευκρινήσεις, μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα: 210-6028050, 210-6623107, 6974642918 & στο e-mail: mail@1kesy-anatol.att.sch.gr.
Από την Καθηγήτρια και υπεύθυνη της Μονάδας ανακουφιστικής φροντίδας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ κα Κυριακή Μυστακίδου αλλά και το εξειδικευμένο προσωπικό, παρέχεται από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 12:00 μ.μ. – 15:30 μ.μ. υποστήριξη βελτίωσης της ποιότητας ζωής των χρονίως πασχόντων συνανθρώπων μας και των φροντιστών τους.
Στα αιτήματα ψυχολογικής βοήθειας απαντούν ψυχίατροι και ψυχολόγοι από το Επιστημονικό Διδακτικό Προσωπικό και τους συνεργάτες της Α’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου. Δευτέρα έως Παρασκευή στο τηλέφωνο 210 7297 957 από 10.00 π.μ. έως 04.00 μ.μ. Σάββατο και Κυριακή στο τηλέφωνο 210 7289 240 από 10.00 π.μ. έως 04.00 μ.μ. Οι παρακάτω Γραμμές Βοήθειας μέσω τηλεδιάσκεψης λειτουργούν καθημερινά στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο από 9 π.μ. έως 7 μ.μ. Ειδικότερα, μπορείτε να καλέσετε μέσα από τον προσωπικό σας λογαριασμό στο Skype τις παρακάτω Γραμμές Βοήθειας.

Γραμμή Βοήθειας 1: Aiginitio1 (Skype account)
Γραμμή Βοήθειας 2: Aiginitio2 (Skype account)
Γραμμή Βοήθειας 3: Aiginitio3 (Skype account)
Γραμμή Βοήθειας 4: Aiginitio4 (Skype account)
Γραμμή Βοήθειας 5: Aiginitio5 (Skype account)
Αν δεν έχετε λογαριασμό skype μπορείτε να δημιουργήσετε δωρεάν κάνοντας κλικ στην διεύθυνση: https://www.skype.com/el/ και επιλέγοντας στο παράθυρο πάνω δεξιά «Συνδεθείτε» και στη συνέχεια «Είστε νέοι στο Skype; Εγγραφή».
Για εκτεταμένη ενημέρωση των πολιτών σε αυτές τις πρωτόγνωρες και κρίσιμες μέρες που διανύουμε αλλά επίσης και για καταγγελίες φαινομένων αισχροκέρδειας υπάρχει η γραμμή 1110 όπου είναι διαθέσιμη όλο το 24ωρο, χωρίς χρέωση.

Παραθέτουμε ακολούθως θεματικούς συνδέσμους (links) σχετικά με διάφορες ψυχαγωγικές ενασχολήσεις και Κοινωνικές Ιστορίες που αποσκοπούν στο να συνδράμουν στην στήριξη μαθητών και γονέων σ αυτή την περίοδο, η οποία διανύεται σε “κατ’ οίκον περιορισμό”, εξαιτίας των εξελίξεων της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ: Βιντεοσκοπημένες παραστάσεις από το ψηφιακό αρχείο του (από το 1994 και μετά) http://www.nt-archive.gr/
19 Παραστάσεις από το θέατρο ΠΟΡΕΙΑ (ξεκινούν από Δευτέρα 23/3/20) https://www.monopoli.gr/2020/03/20/promotional-items/theater-promo-items/379289/dorean-parastaseis-online-sto-site-tou-theatrou-poreia/
Κι άλλες παραστάσεις από εδώ https://www.monopoli.gr/2020/03/19/promotional-items/theater-promo-items/378791/poies-theatrikes-parastaseis-mporeite-na-deite-online/
Δωρεάν audiobooks https://www.metaixmio.gr/el/%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9 https://www.openbook.gr/tag/ichitika-vivlia/ https://www.akousenabiblio.com/
Και ένας virtual περίπατος σε πάρκα και κήπους https://www.lifo.gr/articles/travel_articles/274687/20-peripatoi-se-5-thamvotikoys-kipoys-apo-ton-kanape-soy

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ «ΠΩΣ ΧΑΙΡΕΤΩ» https://www.youtube.com/watch?v=4PHGFk_B-CU&feature=emb_logo
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ «ΠΟΤΕ ΤΑΚΤΟΠΟΙΩ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΜΟΥ» https://www.youtube.com/watch?v=TijARCJLChg
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΘΥΜΟΥ» https://www.slideshare.net/EvaSkanavi/ss-47136901
«ΠΟΤΕ ΣΒΗΝΟΥΜΕ ΤΑ ΦΩΤΑ;» https://www.youtube.com/watch?v=Va6HnUeOEe0
ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΟΥ ΚΙ ΕΓΩ! https://www.youtube.com/watch?v=ZjcIaUl5Stg
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΘΥΜΟΥ – ΠΩΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΔΡΑΚΟ ΤΟΥ ΘΥΜΟΥ https://www.youtube.com/watch?v=k_7t_kjmyUg
Ο ΜΙΚΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ – ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΑΝΑΜΝΗΣΗ https://www.youtube.com/watch?v=Mn-v_3xlwcY
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ – ΤΟ ΝΤΡΟΠΑΛΟ ΧΤΑΠΟΔΙ https://www.youtube.com/watch?v=rX2-ishw80I
ΕΛΜΕΡ https://www.youtube.com/watch?v=OxbVCqVEpUU
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΦΙΛΙΑΣ!!! https://www.youtube.com/watch?v=dAwONXb7t-A
Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ Η ΚΟΤΑ” (ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ) https://www.youtube.com/watch?v=rApOf1-isB0

Η ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ(Ε.Δ.Ε.Α.Υ.)
Ντελίκου Αικατερίνη
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ(Ε.Δ.Ε.Α.Υ.)
Αθανασίου Μάρθα

Εκπαιδευτική Τηλεόραση

Από το τηλεοπτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ2:

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Κάθε πρωί στις 10.00 από την ΕΡΤ2, η εκπαιδευτική τηλεόραση του Υπουργείου  Παιδείας  επιστρέφει  στη  δημόσια τηλεόραση, ανανεωμένη και προσαρμοσμένη στη σύγχρονη πραγματικότητα και τις ιδιαίτερες ανάγκες της εποχής.
Στο γνώριμο περιβάλλον μιας σχολικής αίθουσας, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων στέκονται μπροστά στην κάμερα, για να παραδώσουν στις μαθήτριες και τους μαθητές του Δημοτικού τηλε-μαθήματα, κρατώντας τα παιδιά σε… μαθησιακή εγρήγορση μέχρι να ανοίξουν ξανά τα σχολεία. Στόχος του εγχειρήματος δεν είναι – προφανώς – η υποκατάσταση της δια ζώσης διδασκαλίας, γι’ αυτό και τα μαθήματα είναι προσανατολισμένα στην επανάληψη και την εμβάθυνση της ήδη διδαχθείσας ύλης.
Τα μαθήματα των δύο πρώτων ημερών αφορούν τις μεγαλύτερες τάξεις του Δημοτικού και περιλαμβάνουν διδασκαλία Γλώσσας, Μαθηματικών, Φυσικών Επιστημών και Ιστορίας. Τις επόμενες ημέρες τα μαθήματα θα διευρυνθούν και για τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, ενώ θα εμπλουτιστούν και με άλλα διδακτικά αντικείμενα.

Eπεισόδιο 1
Περιγραφή επεισοδίου

1.Επαναληπτικό μάθημα στη Γλώσσα Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης
Εκπαιδευτικός: Γιώργος Ανδρίκος
2.Ιστορία Δ’ τάξης
Εκπαιδευτικός: Γιώργος Δάβος
3.Φυσική Ε’ τάξης
Εκπαιδευτικός: Ουρανία Γκικοπούλου

 Eπεισόδιο 2
 Περιγραφή επεισοδίου

  1. Mαθηματικά, Γ’ & Δ’ τάξης
    Εκπαιδευτικός: Μίνα Τόδωρη
    2. Μαθηματικά, Δ’ & Ε’ τάξης
    Εκπαιδευτικός: Γιώργος Ανδρίκος
    3. Φυσική Ε’ & ΣΤ’ τάξης
    Εκπαιδευτικός: Κώστας Χωριανόπουλος

 

Ανακοίνωση

Αγαπητοί γονείς,
σύμφωνα με οδηγίες για την ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, που δόθηκαν  από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, καλείστε άμεσα να δημιουργήσετε λογαριασμό μαθητή στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (sch.gr). Σχετικά με τον Αριθμό Μητρώου του μαθητή, σας έχει αποσταλεί ενημερωτικό ηλεκτρονικό μήνυμα.

Ευχόμαστε υγεία και δύναμη!

Παραθέτουμε το κάτωθι σχετικό.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟ
ΔΙΚΤΥΟ (ΠΣΔ) ΑΠΌ ΜΑΘΗΤΕΣ
Αρ.Πρωτ.39731/Δ2/20-03-2020/ΥΠΑΙΘ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Π/ΘΜΙΑΣ, Δ/ΘΜΙΑΣ
ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Π.Ε.
Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ.Ε.
Δ/ΝΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠ/ΣΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
Πληροφορίες: Αν. Πασχαλίδου
Αν. Βάρλα (Δ.Ε.)
Φ. Λυμπεροπούλου (Ε.Α.Ε.)
Ο. Μαραγκού (Ε.Ε.)
Α. Ιορδάνου (Π.Ε.)
Τηλέφωνο: 210-3443272 (Δ.Ε.)
210-3442933 (Ε.Α.Ε.)
210-3442212 (Ε.Ε.)
210-3442247 (Π.Ε.)
ΘΕΜΑ: Παροχή προσωπικών λογαριασμών στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και
Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο
Για τη διασύνδεση των σχολείων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών της
Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε ένα ασφαλές δίκτυο και την
παροχή ποιοτικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε αυτούς, το Υπουργείο Παιδείας και

Θρησκευμάτων λειτουργεί και εξελίσσει το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο
(www.sch.gr).
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων λαμβάνοντας υπόψη του την ανάγκη
για:
 την προσωποποιημένη πρόσβαση των μαθητών/μαθητριών σε περιβάλλοντα
σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης που παρέχονται από το Υπ.
Παιδείας &amp; Θρησκευμάτων και από εποπτευόμενους φορείς του,
 την ηλεκτρονική επικοινωνία μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών στο πλαίσιο
της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της υποστήριξης των εκπαιδευτικών
μεθόδων με σύγχρονα μέσα επικοινωνίας, διδασκαλίας και συνεργασίας,
 την εξοικείωση των μαθητών με τις τεχνολογίες πληροφορικής και
επικοινωνιών, στο πλαίσιο των γνωστικών αντικειμένων που διδάσκονται στο
σχολείο,
 την πρόσβαση των μαθητών στις υπηρεσίες του Πανελλήνιου Σχολικού
Δικτύου, οι οποίες παρέχονται με απολύτως ασφαλή τρόπο και σε ένα σαφώς
ορισμένο πλαίσιο με πλήρη προστασία της ιδιωτικότητας των μαθητών,
υλοποίησε μία νέα ευέλικτη διαδικασία παροχής λογαριασμών πρόσβασης
(μαθητικούς λογαριασμούς) στους μαθητές και τις μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας και
Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη χρήση των υπηρεσιών του Πανελληνίου
Σχολικού Δικτύου.
Με τους μαθητικούς λογαριασμούς παρέχεται η πρόσβαση των μαθητών σε ένα
σύνολο υπηρεσιών του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου, όπως η ηλεκτρονική
αλληλογραφία, η τηλεκπαίδευση, τα ιστολόγια, οι κοινότητες αλλά και σε άλλες
ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
1. Εγγραφή και δημιουργία μαθητικών λογαριασμών στο ΠΣΔ για τους μαθητές
και μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Για όλους τους μαθητές/μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας
Εκπαίδευσης λειτουργεί μία νέα αυτοματοποιημένη διαδικασία δημιουργίας
μαθητικών λογαριασμών ΠΣΔ με ευθύνη του κηδεμόνα, η οποία υλοποιείται με τα
παρακάτω βήματα:
1. 1. Η εγγραφή γίνεται από τον κηδεμόνα κάθε μαθητή/μαθήτριας μέσω της
εφαρμογής εγγραφής που βρίσκεται στη
διεύθυνση https://register.sch.gr/students/.

2. Για την εγγραφή απαιτείται από τον κηδεμόνα: (α) η χρήση ηλεκτρονικής
συσκευής μεπρόσβαση στο Διαδίκτυο και (β) να διαθέτει κινητό τηλέφωνο
και προσωπική ηλεκτρονική διεύθυνσηαλληλογραφίας (email).
3. Η εφαρμογή εγγραφής αρχικά εμφανίζει εισαγωγική σελίδα, με χρήσιμες
πληροφορίες για τον μαθητή και τον κηδεμόνα του.
4. Ο κηδεμόνας εφόσον το επιθυμεί μπορεί να συνεχίσει με την εγγραφή με το
κατάλληλο πλήκτρο που υπάρχει στο τέλος της σελίδας και το οποίο οδηγεί
στη φόρμα εγγραφής.
5. Στη φόρμα εγγραφής θα πρέπει:
i. Όλα τα πεδία να συμπληρωθούν ακριβώς όπως αναγράφονται σε έλεγχο
προόδου του/της μαθητή/μαθήτριας που έχει λάβει πρόσφατα από το
σχολείο.
ii. Η συμπλήρωση όλων των πεδίων είναι υποχρεωτική.
iii. Τα πεδία email κηδεμόνα και κινητό τηλέφωνο κηδεμόνα συμπληρώνονται
με σκοπό την εύκολη ανάκτηση των στοιχείων του λογαριασμού (όνομα
χρήστη και κωδικός πρόσβασης) από τον κάτοχό του.
6. Αφού ο κηδεμόνας διαβάσει τους Όρους Χρήσης και τη Δήλωση Εχεμύθειας
μπορεί να προχωρήσει στην υποβολή της φόρμας για τη δημιουργία του
μαθητικού λογαριασμού.
7. Η ορθότητα των στοιχείων μαθητή/μαθήτριας επιβεβαιώνεται από το
σύστημα mySchool και δημιουργείται ο λογαριασμός.
8. Με τη δημιουργία του λογαριασμού εμφανίζονται τα στοιχεία πρόσβασης,
όνομα χρήστη (username), κωδικός πρόσβασης (password) και e-mail, τα
οποία και πρέπει να διατηρήσει ο κηδεμόνας για την πρόσβαση του μαθητή
στις υπηρεσίες του ΠΣΔ.
9. Ταυτόχρονα, αποστέλλεται ηλεκτρονικό μήνυμα στην e-mail διεύθυνση του
κηδεμόνα με το όνομα χρήστη και χρήσιμες οδηγίες για την ανάκτηση του
κωδικού πρόσβασης σε περίπτωση που ξεχαστεί.
10. Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η επιβεβαίωση της ορθότητας των
στοιχείων (βήμα 7) και η δημιουργία του λογαριασμού, ο κηδεμόνας μπορεί
να επικοινωνήσει με το σχολείο ώστε να διασταυρώσει την ορθότητα των
στοιχείων του/της μαθητή/μαθήτριας. Εναλλακτικά, μπορεί να υποβάλει
αίτημα υποστήριξης προς το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο από τη σχετική
επιλογή που υπάρχει στην οθόνη της εφαρμογής.
Για την προστασία της ιδιωτικότητας του μαθητή/μαθήτριας το όνομα χρήστη
(username) που παράγεται δεν έχει σχέση με τα προσωπικά στοιχεία του
μαθητή/μαθήτριας.

Τονίζεται ότι η νέα αυτοματοποιημένη διαδικασία εγγραφής λειτουργεί παράλληλα
με την καθιερωμένη διαδικασία διαχείρισης μαθητικών λογαριασμών από την
πλευρά του σχολείου και δεν την αντικαθιστά, αλλά την συμπληρώνει ως προς το
σκέλος της εγγραφής.
2. Διαχείριση των μαθητικών λογαριασμών
Η καθιερωμένη διαδικασία διαχείρισης μαθητικών λογαριασμών στο ΠΣΔ από την
πλευρά του σχολείου εξακολουθεί να ισχύει, για το σύνολο των σχολείων
(Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης).
Η διαχείριση, δηλαδή η δημιουργία, η τροποποίηση, η διαγραφή μαθητικών
λογαριασμών, η εκτύπωση των στοιχείων τους, κλπ, εξακολουθεί να γίνεται από τα
σχολεία μέσω διαχειριστικής εφαρμογής1, από την οποία παρέχονται πληροφορίες
για τη διαδικασία παραγωγής και διαχείρισης μαθητικών λογαριασμών, για τη
διάρκεια ισχύος των λογαριασμών και για τους όρους χρήσης.
Η πρόσβαση στην εφαρμογή επιτρέπεται με τα στοιχεία του επίσημου λογαριασμού
του σχολείου στο ΠΣΔ, καθώς επίσης και από τους εκπαιδευτικούς που έχουν
οριστεί από τον Δ/ντή του σχολείου ως διαχειριστές με τα προσωπικά τους στοιχεία
σύνδεσης τους στο ΠΣΔ.
Η διαχείριση μαθητικών λογαριασμών περιλαμβάνει τα ακόλουθα σημεία:
 Για τη δημιουργία και γενικότερα για τη διαχείριση μαθητικών λογαριασμών
από τον υπεύθυνο κάθε σχολείου χρησιμοποιείται η διαχειριστική εφαρμογή
https://register.sch.gr/students/admins.
 Μέσω αυτής, ο διευθυντής του σχολείου μπορεί να αποδίδει δικαιώματα
διαχειριστή μαθητικών λογαριασμών σε έναν ή περισσότερους
εκπαιδευτικούς του σχολείου (κατά προτίμηση ειδικότητας πληροφορικής).
 Ο διαχειριστής μαθητικών λογαριασμών του σχολείου χρησιμοποιώντας την
παραπάνω διαχειριστική εφαρμογή μπορεί να δημιουργήσει και να
εκτυπώσει μαθητικούς λογαριασμούς.
 Για τη δημιουργία μαθητικών λογαριασμών το σχολείο θα πρέπει να έχει τη
σύμφωνη γνώμη του κηδεμόνα κάθε μαθητή. Για το σκοπό αυτό στη
διαχειριστική εφαρμογή υπάρχει το έντυπο συναίνεσης κηδεμόνα.
 Για την γνωστοποίηση των στοιχείων λογαριασμού στον κηδεμόνα, εφόσον
ζητηθούν, μπορεί από τη διεύθυνση του σχολείου να χρησιμοποιηθεί όποιος
τρόπος κριθεί κατάλληλος.

Αναλυτικά διατυπωμένοι οι όροι χρήσης, οδηγίες καλής χρήσης, τεχνικές οδηγίες
και έντυπα βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα
https://register.sch.gr/students/help/.
3. Ενημέρωση των σχολείων, των κηδεμόνων και των μαθητών/μαθητριών
Η ενημέρωση των σχολείων για την παροχή λογαριασμών ΠΣΔ στους
μαθητές/μαθήτριες θα γίνει με τους παρακάτω τρόπους:
 Με την παρούσα εγκύκλιο.
 Με την αποστολή ενημερωτικού μηνύματος με το ίδιο περιεχόμενο μέσω
ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.
 Όλο το υλικό είναι αναρτημένο και δημόσια διαθέσιμο:
(α) https://register.sch.gr/students, και
(β) https://register.sch.gr/students/help/,
απ’ όπου μπορούν να τα παραλαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί, οι κηδεμόνες και
οι μαθητές.
3.Υπηρεσίες του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου για τους μαθητές και τις
μαθήτριες
Στην πύλη του ΠΣΔ (https://www.sch.gr) έχει αναρτηθεί και ενημερώνεται τακτικά
υλικό και σύνδεσμοι:
 με τις παρεχόμενες υπηρεσίες και συνδέσμους χρήσης του μαθητικού
λογαριασμού (https://www.sch.gr/students)
 πληροφορίες για τις υπηρεσίες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και τον
τρόπο αξιοποίησής τους στο εκπαιδευτικό έργο, υπάρχουν στην πύλη του
ΠΣΔ και ειδικά στην ιστοσελίδα www.sch.gr/services.
4. Πλαίσιο καλής χρήσης της παρεχόμενης υπηρεσίας
Η ευθύνη διαχείρισης του λογαριασμού και η μη διαρροή των στοιχείων πρόσβασης
σε τρίτους αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του κατόχου του λογαριασμού, δηλαδή
του/της μαθητή/μαθήτριας και του κηδεμόνα του.
Επισημαίνεται ότι οι μαθητικοί λογαριασμοί πρέπει να χρησιμοποιούνται αυστηρά
και μόνο για εκπαιδευτική χρήση και στα πλαίσια των σχολικών δραστηριοτήτων.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κακόβουλη χρήση του λογαριασμού, ο λογαριασμός
απενεργοποιείται ή διαγράφεται μόνιμα.
5. Υποστήριξη μαθητικών λογαριασμών
Η ανάκτηση κωδικού σε περιπτώσεις που απαιτηθεί θα γίνεται αποκλειστικά μέσω
email ή μηνύματος σε κινητή συσκευή (SMS) από την
ιστοσελίδα https://register.sch.gr/password/.
Ο διαχειριστής του μαθητικού λογαριασμού μπορεί να ορίσει νέο κωδικό
πρόσβασης σε κάθε μαθητικό λογαριασμό εφόσον αυτό ζητηθεί από τον κηδεμόνα
του μαθητή.
6. Ενημέρωση μαθητών και γονέων
Παρακαλούνται τα σχολεία να ενημερώσουν τους κηδεμόνες μέσω της εφαρμογής
mySchool, μέσω των σχολικών ιστοτόπων και με κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο για το
περιεχόμενο της παρούσας εγκυκλίου.
H ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

COVID-19: Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης

COVID-19: Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης για τους γονείς των μαθητών που φοιτούν σε σχολεία αρμοδιότητας του 1ου ΚΕΣΥ Ανατολικής Αττικής
Εν μέσω της νέας καθημερινής πραγματικότητας λόγω του κορωνοϊού, η ομάδα των Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών του 1ου ΚΕΣΥ Ανατολικής Αττικής έχει οργανώσει και λειτουργεί τηλεφωνική Γραμμή Βοήθειας, συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης, καθώς και ανοικτών Γραμμών Βοήθειας μέσω τηλεδιάσκεψης (Skype) με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που βιώνουν οι γονείς και τα παιδιά που φοιτούν σε σχολικές μονάδες αρμοδιότητάς του. Παρακαλούμε να συμπληρώσετε τη φόρμα επικοινωνίας και Ψυχολόγος ή Κοινωνικός Λειτουργός θα έρθει σε επαφή μαζί σας.

Ανακοίνωση

Αγαπητοί γονείς,

παρακαλούμε να μας αποστείλετε το δυνατό συντομότερο και αποκλειστικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση του σχολείου, ηλεκτρονικό μήνυμα αλληλογραφίας, που πρέπει να γράφει το  ονοματεπώνυμο του/της μαθητή/τριας,  το τμήμα που φοιτά, το ονοματεπώνυμο του γονέα και την  ηλεκτρονική διεύθυνση γονέα (mail). Ο σκοπός είναι να δημιουργηθούν ομάδες αλληλογραφίας γονέων ανά τμήμα.

Η ηλεκτρονική διεύθυνση του σχολείου είναι:        mail@4dim-pallin.att.sch.gr

Στόχος είναι το σχολείο μας, να εξασφαλίσει την εξ΄αποστάσεως επαφή μας, αλλά και να προετοιμαστεί για την εξ΄αποστάσεως εκπαιδευτική διαδικασία που πρόκειται να ξεκινήσει για τα δημοτικά σχολεία, όταν οριστεί το πλαίσιο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Είμαστε στη διάθεσή σας, για οποιαδήποτε βοήθεια ή διευκρίνιση.

H Δ/ντρια

Καλογηράτου Ευαγγελία