Κατασκευή ρομποτικής συσκευής με χρήση ΑΙ, για τη συνεχόμενη online παρακολούθηση  του πληθυσμού των αχινών του Ινδικού Ωκεανού που εμφανίστηκαν στο Αιγαίο

IMG 0340   IMG 0341

Το πρόβλημα που εντοπίσαμε είναι η εξάπλωση του αχινού του Ινδο-Ειρηνικού Ωκεανού (Diadema setosum) στην περιοχή του Αιγαίου, και οι σοβαρές επιπτώσεις που έχει στο θαλάσσιο οικοσύστημα του Αιγαίου.

Βοηθάμε τους και τους Επιστήμονες Διαχείρισης Εισβολικών Ειδών κ.α. (Θαλάσσιους βιολόγους, ιχθυολόγους), ώστε να διατηρηθεί η θαλάσσια βιοποικιλότητα του Αιγαίου και των ενδημικών ειδών του, από τα εισβολικά είδη που μετακινούνται λόγω της κλιματικής αλλαγής.

ΕΡΕΥΝΑ: Μέχρι να καταλήξουμε στο τελικό μας θέμα πραγματοποιήσαμε έρευνα:

  • αναζητήσαμε στο διαδίκτυο επιστημονικές έρευνες, όπως του επιστημονικού περιοδικού PARNASSIANA ARCHIVES και την έρευνα των Χρήσου Γαλανού και Σαράντη Κρητικού για την εμφάνιση του συγκεκριμένου αχινού στα νερά της Σύμης. Εντοπίσαμε πολλές ακόμα ερευνες και αναφορές για την εξαπλωση του συγκεκριμένου αχινού
  • Συναντήσαμε τον πρόεδρο του Αλιευτικου Σύλλογου Αν.Πηλιου Κωνσταντέλια Άγγελο ο οποίος μας επιβεβαίωσε το πρόβλημα που θα υπάρξει εάν μειωθούν τα λιβάδια Ποσειδωνίας εξ’αιτίας των Ωκεάνιων αχινών
  • Στη συνέχεια μιλήσαμε με την Ιχθυολόγο Ματζαφλέρη Νίκη, η οποία μας ανέλυσε τις επιπτώσεις που προκαλεί η παρουσία αυτού του αχινού στο οικοσύστημα.
  • Τελος, στείλαμε ερωτηματολόγια σε περιβαλλοντικές οργανώσεις

—————————

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Η ομάδα συνεργάστηκε δημιουργώντας ένα πλάνο για το project της και αναπτύσσοντας τις ιδέες της..

  • Μελετήσαμε τις έρευνες και αποφασίσαμε  ότι ο κύριος στόχος του project μας θα είναι η  συνεχόμενη online παρακολούθηση  του πληθυσμού αυτών των αχινών.
  • Καθένας μας ανέλαβε συγκεκριμένο ρόλο ανάλογα με τις δεξιότητές του: ερευνητής, σχεδιαστής, προγραμματιστής, παρουσιαστής
  • Καθορίσαμε ένα χρονοδιάγραμμα για την οργάνωση του χρόνου και την αποφυγή καθυστερήσεων

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

-Η ομάδα ανέπτυξε μια πρωτότυπη ιδέα ή βασίστηκε σε μια υπάρχουσα φτιάχνοντας ένα πρωτότυπο μοντέλο/σχέδιο για την αναπαράσταση της λύσης της.

Σύμφωνα με την έρευνα που που κάναμε η παρακολούθηση του πληθυσμού των αχινών γίνεται κυρίως με τεχνικές και μεθόδους που απαιτούν επιτόπου κατάδυση.

Η δική μας πρόταση αφορά τη συνεχόμενη online παρακολούθηση με σταθερές κάμερες στα σημεία εμφάνισης των ωκεάνιων αχινών και μέσω ψηφιακής εφαρμογής με χρήση ΑΙ (τεχνητης νοημοσύνης) .

Οι κάμερες θα μπορούν να χαρτογραφήσουν τον πυθμένα και να εντοπίζουν αχινούς μέσω αυτόματης αναγνώρισης εικόνων (image recognition). Η AI μπορεί θα αναλύει το σχήμα και τα χαρακτηριστικά των Diadema setosum και θα  καταγράφει την πυκνότητα και την κατανομή τους σε σχέση με τους ντόπιους αχινούς.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

  1. Ακρίβεια στην Ταυτοποίηση
  2. Συνεχής Παρακολούθηση
  3. Αυτόματη Επεξεργασία Δεδομένων
  4. Μείωση Κόστους και Χρόνου
  5. Μη Παρεμβατική Παρακολούθηση

ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ της εξάπλωσης του αχινού

 ·        Απώλεια φυκών που είναι απαραίτητα για τα ψάρια.

·        Αλλαγές στη δυναμική των τοπικών οικοσυστημάτων (βιοποικιλότητα).

·        Επιπτώσεις σε αλιεία και τουρισμό.

 ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ

Η ομάδα μοιράστηκε τις ιδέες της με άλλους, συνέλεξε σχόλια και συμπεριέλαβε βελτιώσεις στη λύση της.

Τη λύση μας την μοιραστήκαμε και την παρουσιάσαμε με:

  • την Ιχθυολόγο της Περιφέρειας Θεσσαλίας Ματζαφλέρη Νίκη.
  • Τον Μιχάλη Σαλαμπασίδη επαγγελματίας δύτης κ υπεύθυνος καταδυτικου  κεντρου, ο οποίος μας τονισε τη ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ να ΑΝΑΛΥΕΤΑΙ realtime ΚΑΙ Η ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΩΝ ΦΥΚΙΩΝ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΧΙΝΟ και έτσι ΒΕΛΤΙΩΣΑΜΕ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ
  • Τον Υπευθυνο ασυρματων δικτυων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κώστα Χούνο, ο οποίος μας επεσήμανε ότι θα πρέπει να μεριμνήσουμε για τον τρόπο που θα μεταφέρονται τα δεδομένα στους επιστήμονες. ΕΤΣΙ ΠΡΟΣΘΕΣΑΜΕ ΜΙΑ ΚΕΡΑΙΑ ΑΣΥΡΜΑΤΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ ΜΑΣ

Η  ομάδα “RoboFriends” αποτελείται από τους μαθητές  ΣΤΥΛΑ ΜΙΧΑΗΛ, ΤΥΧΕΡΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟ ΠΑΝΤΕΛΗ, ΦΟΥΝΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ,  ΜΑΚΡΗ ΜΑΞΙΜΟ, ΚΟΝΤΗ  ΔΗΜΗΤΡΗ, ΚΑΝΤΙΟΛΛΙ  ΛΕΝΤΙΟΝ και ΚΩΛΕΤΤΗ ΣΤΡΑΤΟ.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση