Επίσκεψη στον Ιερό Ναό Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων, Πολιούχων του Κιλκίς

Στο πλαίσιο των κοινών δράσεων συνεργασίας, οι μαθητές του σχολείου μας συμμετείχαν μαζί με το Στ΄1 του 6ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική επίσκεψη στον Ιερό Ναό Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων, Πολιούχων της πόλης του Κιλκίς.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον ιερέα του ναού, πατέρα Πολύκαρπο, για την ιστορία, την αρχιτεκτονική και τη θρησκευτική σημασία του χώρου. Ενημερώθηκαν για τις δράσεις της ενορίας, το πνευματικό αλλά και το φιλανθρωπικό της έργο. Μέσα από τη ζωντανή αφήγηση και τον διάλογο, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με σημαντικά στοιχεία της τοπικής μας παράδοσης και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής του Στ΄1 στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Σχολείων του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς, με θέμα «Ναοδομία και τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO», δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να συνδέσουν τη θεωρητική γνώση με την άμεση εμπειρία.

Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία μάθησης και πνευματικής καλλιέργειας, που ενίσχυσε τη συνεργασία μεταξύ των μαθητών και των μαθητριών των δύο σχολείων και τους έφερε πιο κοντά στην ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου μας.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στον πατέρα Πολύκαρπο για τη ζεστή υποδοχή και την πρόθυμη διάθεσή του να μοιραστεί μαζί μας τις γνώσεις και την εμπειρία του, καθώς και να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που του υπέβαλλαν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας. Η συμβολή του υπήρξε πολύτιμη στην επιτυχία της δράσης, προσφέροντας στα παιδιά μια ουσιαστική και βιωματική προσέγγιση της ιστορίας και της παράδοσης του τόπου μας.

DSC 1671 cIMG 20260313 092435

Collage 20260331 230857 edit 463166462448593

25η Μαρτίου 2026. Γιορτή για την εθνική μας επέτειο από το 4ο Νηπιαγωγείο Κιλκίς και την Α’ Τάξη του 4ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς

Την Τρίτη 24 Μαρτίου 2026 ήταν μια ξεχωριστή ημέρα για μας! Γιορτάσαμε την εθνική μας επέτειο για την Επανάσταση του 1821 σε μέρη γνώριμα και αγαπημένα!
Ξεκινήσαμε με ενθουσιασμό από το σχολείο μας και επισκεφθήκαμε το 4ο Νηπιαγωγείο Κιλκίς στο οποίο τα περισσότερα παιδιά από εμάς είχαν φοιτήσει! Είδαμε τις αγαπημένες μας κυρίες, καθίσαμε στις παλιές μας παρεούλες και η ώρα για τη γιορτούλα μας έφτασε!
Επωφεληθήκαμε τον καλό καιρό και η αυλή του Νηπιαγωγείου γέμισε με τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς! Αδελφάκια της Α’ Δημοτικού και των μεγάλων Νηπίων στάθηκαν δίπλα δίπλα και είπαν τα ποιήματά τους! Η γιορτή μας έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο!
Με αυτή τη γιορτή επικοινωνήσαμε με τους φίλους μας από το 4ο Νηπιαγωγείο και τιμήσαμε τους ήρωες του 1821 που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας!
Ζήτω η Ελλάδα μας!
Πάντα λεύτεροι!
Collage 20260331 223613 Collage 20260331 223624 Collage 20260331 223556
Υ.Γ. Ευχαριστούμε πολύ τις κυρίες και τα παιδιά του 4ου Νηπιαγωγείου Κιλκίς για την πρόσκληση και τη φιλοξενία!  Τους περιμένουμε και στο δικό μας σχολείο με πολλές εκπλήξεις!

Μαθαίνουμε μαζί: Πειράματα Φυσικής με συνεργασία και χαμόγελα

Με μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε στο σχολείο μας τους μαθητές και τις μαθήτριες του Στ΄1 του 6ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς, στο πλαίσιο μιας όμορφης και δημιουργικής δράσης συνεργασίας με τους μαθητές και τις μαθήτριες του δικού μας Στ΄ 1. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν, να αλληλεπιδράσουν και να εργαστούν ομαδικά, καλλιεργώντας πνεύμα συνεργασίας και επικοινωνίας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η ενότητα των Φυσικών Επιστημών «Οξέα – Βάσεις – Άλατα», την οποία προσεγγίσαμε μέσα από πειράματα και βιωματικές δραστηριότητες. Τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά, παρατήρησαν φαινόμενα, διατύπωσαν υποθέσεις και κατέληξαν σε συμπεράσματα με τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό.

Η δράση αυτή αποτέλεσε μια πολύτιμη εμπειρία για όλους, καθώς συνδύασε τη γνώση με τη συνεργασία και τη χαρά της ανακάλυψης. Ευχαριστούμε θερμά τους μαθητές, τις μαθήτριες και την εκπαιδευτικό του Στ΄ 1 του 6ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς για την επίσκεψη και την όμορφη αυτή συνάντηση και συνεργασία, και ευχόμαστε να έχουμε την ευκαιρία για παρόμοιες δράσεις και στο μέλλον.

IMG 20260331 221540 IMG 20260331 221551 IMG 20260331 221613 IMG 20260331 221631 IMG 20260331 221840 IMG 20260331 222005

Η ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια μέσα από τα Εικαστικά

Οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης γνώρισαν τη ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια μέσα από μια δημιουργική και βιωματική δράση. Με αφετηρία βασικές αξίες, όπως η παιδεία, η φροντίδα και η ευθύνη, τα παιδιά συζήτησαν, προβληματίστηκαν και δημιούργησαν τα δικά τους εικαστικά έργα, συνδέοντας το παρελθόν με το σήμερα. Η δράση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των έργων τους σε ειδικό χώρο κατά τη σχολική εκδήλωση που έκανε το σχολείο μας με θέμα «250 χρόνια από τη γέννηση του Ιωάννη Καποδίστρια», αναδεικνύοντας τη δημιουργικότητα και τη σκέψη των μαθητών και των μαθητριών.

image0

image1image2 image3

 

Επίσκεψη στη βιβλιοθήκη

Collage 20260326 215311

Την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2026, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, τα παιδιά του Γ΄2, επισκέφτηκαν τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη του Κιλκίς και παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Ο Αστέρης ταξιδεύει στο διάστημα» με την κ. Σωτηρία Μιχαηλίδου.

Ενδοσχολική επιμόρφωση με θέμα «Ευεξία παιδιών και εφήβων»

IMG 20260326 135407 IMG 20260326 135414

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας ενδοσχολική επιμόρφωση με θέμα «Ευεξία παιδιών και εφήβων», την οποία συντόνισε η ψυχολόγος της σχολικής μας μονάδας, κα. Τάνια Μπανάκη.

Κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσης, οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη σημασία της ψυχικής και συναισθηματικής ευεξίας των μαθητών, καθώς και για τους παράγοντες που την επηρεάζουν στη σύγχρονη σχολική και κοινωνική πραγματικότητα.

Η επιμόρφωση αποτέλεσε μια πολύτιμη ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων, προβληματισμό και ενίσχυση του παιδαγωγικού μας ρόλου. Το σχολείο μας συνεχίζει να επενδύει σε δράσεις που προάγουν όχι μόνο τη γνώση, αλλά και την ολόπλευρη ανάπτυξη και ευημερία των μαθητών μας.

Δράσεις για τον Εορτασμό της Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας κατά της Βίας στο Σχολείο

Με αφορμή τον εορτασμό της Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας κατά της Βίας στο Σχολείο, το σχολείο μας οργάνωσε μια σειρά από δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των μαθητών για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ και της Στ΄ τάξης συμμετείχαν σε μια ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική ενημερωτική εκδήλωση μέσω τηλεδιάσκεψης, όπου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις σχετικές με τη βία στο σχολικό περιβάλλον, να εκφράσουν απορίες και να προβληματιστούν. Στο πλαίσιο της δράσης, συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη κατανόηση των εμπειριών και των απόψεών τους σχετικά με το θέμα.

Παράλληλα, η ψυχολόγος του σχολείου πραγματοποίησε ενημερωτικές παρεμβάσεις στις μικρότερες τάξεις, προσαρμοσμένες στην ηλικία των παιδιών, με στόχο την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, του σεβασμού και της συνεργασίας. Μέσα από συζήτηση και βιωματικές δραστηριότητες, οι μικροί μαθητές ήρθαν σε επαφή με βασικές έννοιες που σχετίζονται με τη φιλία, τη διαφορετικότητα και την αποδοχή.

Οι δράσεις αυτές αποτέλεσαν μια σημαντική ευκαιρία για όλους να κατανοήσουμε καλύτερα τις επιπτώσεις της βίας και να ενισχύσουμε τη δέσμευσή μας για ένα σχολείο ασφαλές, υποστηρικτικό και χωρίς αποκλεισμούς.

Collage 20260308 212612 edit 14729852595667Collage 20260319 102347Collage 20260308 212639

Δράση εικαστικών – Εμπνευσμένη από τον Henri Matisse

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ και Δ΄ τάξης στο μάθημα των Εικαστικών εργάστηκαν πάνω στο έργο του καλλιτέχνη Henri Matisse – Ανρί Ματίς.

Τα παιδιά γνώρισαν βασικά στοιχεία του έργου του και δημιούργησαν τις δικές τους εικαστικές συνθέσεις με τη μέθοδο της χαρτοκοπτικής. Μέσα από τη διαδικασία αυτή εξάσκησαν τη λεπτή κινητικότητα και τη δημιουργική τους έκφραση.

Οι δημιουργίες των παιδιών συντέθηκαν σε μεγαλύτερες συνθέσεις, δημιουργώντας πολύχρωμους «κήπους», οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε μεγάλα ταμπλώ και στολίζουν την είσοδο του σχολείου.

IMG 6844 IMG 6845 2 IMG 6846 2 IMG 6847 IMG 6848 2 IMG 6849 2

IMG 6850

«Λάβαρα Επαναστατικά, Πανιά Περίλαμπρα, Σημάδια Ιστορικά»

IMG 20260310 182525 edit 101015863340835Την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου μαθητές και μαθήτριες των μεγάλων τάξεων του σχολείου επισκέφθηκαν την περιοδεύουσα έκθεση της Μαιρηλί Χαραμή, με τίτλο «Λάβαρα Επαναστατικά, Πανιά Περίλαμπρα, Σημάδια Ιστορικά» που φιλοξενήθηκε στη Λ.Α.Φ. Κιλκίς.

Η περιοδεύουσα αυτή έκθεση παρουσιάζει μια πρωτότυπη συλλογή από επίσημα λάβαρα, θυρεούς, φλάμουλες, μπαϊράκια, παντιέρες, φλάμπουρες και σημαίες.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά εκθέματα που αποτελούν είτε πιστά αντίγραφα ιερών κειμηλίων του ελληνικού κράτους, τα οποία φυλάσσονται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας, είτε αναπαραστάσεις συμβολικών υφασμάτων για τα οποία υπάρχουν ιστορικές μαρτυρίες. Μέσα από τα εκθέματα παρουσιάζεται μια ενδιαφέρουσα ιστορική διαδρομή της σημασίας και του συμβολισμού των υφασμάτων στον ελλαδικό χώρο, από την αρχαιότητα έως και τον πρώτο χρόνο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στα παιδιά το γεγονός ότι όλα τα εκθέματα είναι κατασκευασμένα αποκλειστικά στο χέρι, με παραδοσιακές τεχνικές βαφής, συρραφής, ζωγραφικής και κεντητικής, γεγονός που προσδίδει στη συλλογή και σημαντικό λαογραφικό ενδιαφέρον.

Η επίσκεψη αποτέλεσε μια ξεχωριστή εμπειρία για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με σημαντικές πτυχές της ιστορίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους με έναν βιωματικό και ενδιαφέροντα τρόπο.

Επίσκεψη στο Γερμανικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης Goethe

IMG 20260310 182045
IMG 20260310 193329 edit 104205101243994Στο πλαίσιο του μαθήματος των Γερμανικών, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Μαρτίου εκπαιδευτική επίσκεψη της ΣΤ΄ τάξης στο Goethe-Institut Thessaloniki.
Οι μαθητές συμμετείχαν σε εργαστήρι της βιβλιοθήκης, κατά τη διάρκεια του οποίου ξεναγήθηκαν στους χώρους της και ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας της. Παράλληλα, έμαθαν πώς μπορούν να αναζητήσουν ένα βιβλίο που τους ενδιαφέρει, πώς να το εντοπίσουν στους διαδρόμους της βιβλιοθήκης και πώς να το δανειστούν χρησιμοποιώντας το αυτόματο μηχάνημα δανεισμού.
Στη συνέχεια, οι μαθητές συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Παιδικού Ψηφιακού Πανεπιστημίου KINDERUNI. Θέμα του προγράμματος ήταν ο Γερμανός εφευρέτης Arthur Fischer.
Μέσα από μια δημιουργική δραστηριότητα, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να κατασκευάσουν τη δική τους πλαστελίνη χρησιμοποιώντας κατάλληλα υλικά και να δημιουργήσουν τις δικές τους φιγούρες, συνδυάζοντας τη μάθηση με τη φαντασία και τη δημιουργικότητα.
Στο τέλος της επίσκεψης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και να φωτογραφηθούν δίπλα σε ένα αυθεντικό τμήμα του ιστορικού Berliner Mauer (Τείχος του Βερολίνου), το οποίο χώριζε την πόλη στα δύο για 28 χρόνια (1961-1989) και φιλοξενείται στην αυλή του Ινστιτούτου.
Η επίσκεψη αποτέλεσε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ευχάριστη εμπειρία για τους μαθητές, οι οποίοι γνώρισαν από κοντά έναν σημαντικό πολιτιστικό χώρο και συμμετείχαν σε δραστηριότητες που ενίσχυσαν τη δημιουργικότητα και τη φιλαναγνωσία τους.
Η εκπαιδευτικός των Γερμανικών
Στεφανία Κοσμίδου