250 χρόνια από τη γέννηση του Ιωάννη Καποδίστρια
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η σχολική μας εκδήλωση, κατά την οποία οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης παρουσίασαν ένα θεατρικό αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του Ιωάννης Καποδίστριας, του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας. Μέσα από τη δραματοποίηση σημαντικών στιγμών της πορείας του, τα παιδιά μας ζωντάνεψαν μια σπουδαία ιστορική προσωπικότητα, αναδεικνύοντας τις αξίες της ανιδιοτέλειας, της προσφοράς και της ευθύνης απέναντι στην πατρίδα.
Την εκδήλωση πλαισίωσε η χορωδία του σχολείου μας, αποτελούμενη από μαθητές και μαθήτριες της Ε΄ και της Στ΄ τάξης, οι οποίοι με τις μελωδικές τους φωνές χάρισαν συγκινητικές στιγμές στο κοινό. Τα τραγούδια που ερμήνευσαν συνέβαλαν στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας σεβασμού και μνήμης, ενισχύοντας το μήνυμα της βραδιάς.
Παράλληλα, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου λειτούργησε μια μικρή έκθεση έργων των παιδιών. Οι ζωγραφιές των μαθητών και μαθητριών της Ε΄ και της Στ΄ τάξης, εμπνευσμένες από τη ζωή και την εποχή του Καποδίστρια, αναρτήθηκαν και παρουσιάστηκαν στο κοινό, αναδεικνύοντας τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσαν και τα γράμματα που έγραψαν οι μαθητές της Στ΄ τάξης προς τον Καποδίστρια στην αγγλική γλώσσα, μέσα από τα οποία εξέφρασαν σκέψεις, ερωτήματα και συναισθήματα, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν με έναν πρωτότυπο και ουσιαστικό τρόπο.
Ιδιαίτερη τιμή για το σχολείο μας αποτέλεσε η παρουσία του Δρ. Ανδρέας Κούκος, προέδρου του Ε.ΜΕ.Ν.Σ.Ι. – Ιωάννης Καποδίστριας, ο οποίος ως επίτιμος καλεσμένος απηύθυνε έναν εμπνευσμένο και ουσιαστικό λόγο στο κοινό. Με λόγο μεστό, ζωντανό και βαθιά τεκμηριωμένο, ανέδειξε άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας και του έργου του Καποδίστρια, καθηλώνοντας το ακροατήριο και δίνοντας ακόμη μεγαλύτερο βάθος και νόημα στη βραδιά μας.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου Βαρθολομαίος, η παρουσία του οποίου προσέδωσε ιδιαίτερη λαμπρότητα και κύρος στη διοργάνωση.
Θερμές ευχαριστίες αξίζουν στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας, οι οποίοι εργάστηκαν με αφοσίωση, συνέπεια και υψηλό αίσθημα ευθύνης για την οργάνωση και την υλοποίηση της εκδήλωσης. Με τη συνεργασία, το μεράκι και την παιδαγωγική τους καθοδήγηση, στήριξαν τα παιδιά σε κάθε στάδιο της προετοιμασίας, βοηθώντας τα να προσεγγίσουν ουσιαστικά το έργο και την προσφορά του Ιωάννης Καποδίστριας. Το αποτέλεσμα που όλοι απολαύσαμε αποτελεί καρπό συλλογικής προσπάθειας και αποδεικνύει πως όταν οι εκπαιδευτικοί εμπνέουν με το παράδειγμά τους, η γνώση μετατρέπεται σε βίωμα και δημιουργία.
Συγχαρητήρια αξίζουν και στα ίδια τα παιδιά μας. Με τη συμμετοχή, την ευαισθησία και την υπευθυνότητά τους αποδεικνύουν έμπρακτα πως το σχολείο δεν είναι μόνο χώρος γνώσης, αλλά και χώρος καλλιέργειας αξιών. Μέσα από τέτοιες δράσεις οι μαθητές και οι μαθήτριές μας μαθαίνουν να συνεργάζονται, να δημιουργούν, να εκφράζονται και να γίνονται ενεργοί και συνειδητοποιημένοι πολίτες.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζουμε προς τον Δήμαρχο Κιλκίς, κ. Δημήτριο Κυριακίδη, για την παραχώρηση του Συνεδριακού Κέντρου και για τη θέση της εκδήλωσής μας υπό την αιγίδα του Δήμου. Η στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθειά μας να διατηρούμε το σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία.
Ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε και στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, ο οποίος στέκεται διαχρονικά αρωγός και συμπαραστάτης σε κάθε μας προσπάθεια. Με την έμπρακτη στήριξη, το ενδιαφέρον και τη συνεργασία του, συμβάλλει ουσιαστικά στην υλοποίηση δράσεων που ενισχύουν το εκπαιδευτικό και πολιτιστικό έργο του σχολείου, αποδεικνύοντας πως όταν σχολείο και οικογένεια συμπορεύονται, τα οφέλη για τα παιδιά είναι ανεκτίμητα.
Η εκδήλωση αυτή δεν αποτέλεσε απλώς μια σχολική γιορτή, αλλά μια πράξη μνήμης και ευθύνης απέναντι στην ιστορία μας, καθώς και μια δήλωση προσανατολισμού για το μέλλον. Ευχόμαστε να συνεχίσουμε όλοι μαζί, σχολείο και κοινωνία, να οικοδομούμε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας.

