Ως αναπηρία ορίζεται η κατάσταση του σώματος και του νου ενός ατόμου η οποία συντελεί στη δημιουργία δυσκολιών όσο αφορά την επικοινωνία του με το κοινωνικό περιβάλλον, δυσκολεύοντας παράλληλα την εκτέλεση διάφορων καθημερινών ενεργειών. Η αναπηρία διακρίνεται σε σωματική, διανοητική, ψυχολογική, αναπτυξιακή, αισθητηριακή, γνωστική, ή και συνδυασμός των παραπάνω.
Με απόφαση του ΟΗΕ καθιερώθηκε η 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα ΑΜΕΑ με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της ευρύτερης κοινότητας για τα δικαιώματα, τις δυσκολίες και τις “ιδιαίτερες” ικανότητες των ατόμων με αναπηρία αλλά και την αποδοχή της έννοιας της “Διαφορετικότητας” στη ζωή μας.
Με αφορμή τα παραπάνω το σχολείο μας παρεβρέθηκε με μια μικρή ομάδα μαθητών στο 1ο Περιφερειακό Φεστιβάλ Ειδικής Αγωγής το οποίο διοργάνωσε ο σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με διάφορους φορείς( Πανεπιστήμιο Πατρών, Δήμο Πατρέων, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κ.α) την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στον πολυχώρο των Παλαιών Σφαγείων Πατρών.Τους μαθητές συνόδεψαν οι εκπαιδευτικοί: η κα. Αλεξοπούλου Κατερίνα και η κα. Κισούδη Ελένη. Το σχολείο μας μαζί με τα άλλα εκθέματα παρουσίασε Χριστουγεννιάτικες κατασκευές και δημιουργίες τις οποίες χάρισε στους παρεβρισκόμενους.
Δραστηριότητα καλλιέργειας εννοιών οπτικο-χωρικής αντίληψης η οποία συμβάλλει και στη βελτίωση της συγκέντρωσης και διατήρησης της προσοχής με τη διαδικασία της ανάλυσης έργου (οπτική παρουσίαση των βημάτων για την ολοκλήρωση ενός έργου ώστε ο/η μαθητής/τρια να είναι σε θέση να τα εκτελεί με τη μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία).
(Ενδεικτική δραστηριότητα από την ψυχολόγο του σχολείου μας)
Βγάζω από το κουτί ότι χρειάζομαι
Επιλέγω τα κομμάτια που φαίνονται στην εικόνα
Βρίσκω σε ποια χρωματιστή γραμμή είναι τοποθετημένο κάθε κομμάτι
Τοποθετώ το πρώτο κομμάτι
Τοποθετώ το τελευταίο κομμάτι
Δραστηριότητες από τη σχολική νοσηλεύτρια του σχολείου μας:
Δημιουργούμε και μαθαίνουμε να ξεχωρίζουμε υγιεινά σνακ και φαγητά.
Τέλος, κατανοούμε την έννοια του πρέπει ή δεν πρέπει μέσω των εικόνων που φιάχνουμε.
Δραστηριότητες από τη λογοθεραπεύτρια του σχολείου μας:
α. δημιουργία δραστηριότητας με μοτίβα με στόχο την συγκέντρωση, την μείωση διάσπασης προσοχής, την εκμάθηση χρωμάτων και σχημάτων, και την ταύτιση με τη βοήθεια της «χρωματιστής καρδούλας».
β. επιπλέον δραστηριότητα ταύτισης χρωμάτων και εκμάθησης αριθμών από το 1-10 με τη
βοήθεια των «χρωματιστών χαρταετών».
γ. τέλος, ο «χαρούμενος κλόουν» μας βοηθάει να μάθουμε τους αριθμούς και να
συγκρίνουμε έννοιες όπως πολλά-λίγα, ένα-πολλά κλπ
Υλικό από την ηλεκτρονική σελίδα του be a child.gr
Εικόνες και Μουσική
Λυμπανοβνός Θωμάς-Παρασκευάς ΠΕ79.01-Μουσικός
Η μουσική έχει πολλές πτυχές που μπορεί να διεγείρει τα συναισθήματα του ανθρώπου, την μνήμη καθώς και να του δημιουργήσει εικόνες. Στο βίντεο χρησιμοποιούμε τις εικόνες σε συνδυασμό με την μουσική. Πιο συγκεκριμένα έχουμε ένα δείγμα από τρόπους παιξίματος κάποιον μουσικών οργάνων με εικόνες ζώων σε σκίτσα ζωγραφικής που μπορούν πολύ εύκολα κλείνοντας τα μάτια να μας έρθουν στο μυαλό.
Ο τρόπος παρομοίωσης εικόνας και ήχου είναι ένας τρόπος εκπαίδευσης. Ακούγοντας το φλάουτο για παράδειγμα έρχεται στην μνήμη του παιδιού το κελάϊδισμα ενός πουλιού. Και αντιστρόφως βλέποντας ένα πουλί του έρχεται στην μνήμη το φλάουτο. Αντίστοιχα αυτό μπορεί να γίνει με διάφορα όργανα και με συγκεκριμένους τρόπους παιξίματος είτε σολιστικά είτε ομαδικά είτε συνδυαστικά με διαφορετικά όργανα και να παρομοιάσουν όχι μόνο ζώα και ανθρώπινους χαρακτήρες αλλά και εικόνες της φύσης όπως μια καταιγίδα, η μια τρικυμία, η ένα ουράνιο τόξο. Επιπλέον μπορούν να εκφραστούν και όλα τα συναισθήματα όπως χαρά, λύπη, αγάπη και άλλα.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή