Δικτύωση Σχολικών Μονάδων

1

Με χαρά ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση του διευθυντή του 20ου δημοτικού σχολείου Πατρών κ. Κώστα Βλάχου, προκειμένου να ενημερώσουμε τους μαθητές της Στ’ τάξης για την επικείμενή μετάβασή τους στο γυμνάσιο.

2

Η αλλαγή εκπαιδευτικής βαθμίδας είναι μια αναμενόμενη αλλαγή που βιώνουν τα παιδιά, η οποία όμως συχνά εγείρει προβληματισμούς και χρειάζεται προετοιμασία. Η δράση ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε από τη ψυχολόγο του σχολείου μας κα. Χριστίνα Ρηγάλου επομένως, εστίασε στην προετοιμασία και την ενδυνάμωση των μαθητών σχετικά με το άγχος (για τη σχολική επίδοση, το νέο περιβάλλον, την αποδοχή της ομάδας κ.τ.λ), την απώλεια (συμμαθητών, δασκάλων κ.τ.λ.) αλλά και το σχολικό εκφοβισμό.

3

Οι μαθητές των δύο τμημάτων της Στ΄ τάξης είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια ελεύθερη συζήτηση θέτοντας τους προβληματισμούς τους ενώ κλήθηκαν να βρουν λύσεις συνεργατικά μέσω της μαιευτικής μεθόδου. Η συζήτηση πλαισιώθηκε από την επίδειξη βίντεο. Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά και με ενθουσιασμό, διατύπωναν ερωτήσεις, απόψεις και προβληματισμούς και κατέθεταν τα συναισθήματά τους.

4

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως την εκπαιδευτικό κα. Χάρις Ρηγάλου (Στ1) και τον εκπαιδευτικό κ. Θεόφιλο Σταματελάτο (Στ2) για τη εξαιρετική συνεργασία και τη φιλοξενία τους. Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει δικτύωση ανάμεσα στις σχολικές μονάδες και πρόκειται να επιδιώξουμε αντίστοιχες συνεργασίες και στο μέλλον!

Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών

elearning 1

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου ενίσχυσαν τις ψηφιακές τους δεξιότητες και ενημερώθηκαν για ψηφιακά εργαλεία με τα οποία μπορούν να εμπλουτίσουν το διδακτικό και διοικητικό τους έργο. Ενδεικτικά, η καθηγήτρια πληροφορικής του σχολείου μας κα. Πένυ Τσόγκα, μέσω μιας μεστής και περιεκτικής επιμόρφωσης, μας εξοικείωσε με τρόπους παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού π.χ. δημιουργία ψηφιακού σταυρόλεξου, δημιουργία ψηφιακής αφίσας κ.α. και με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων π.χ. τρόπους αποθήκευσης βίντεο, ιστοσελίδων σε μορφή pdf, κ.τ.λ.

1 .png

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε επιμόρφωση με θέμα «Η συμβολή της μεθόδου peto στην αποκατάσταση παιδιών με διαταραχή αυτιστικού φάσματος». Η μέθοδος της καθοδηγητικής εκπαίδευσης είναι συνδυασμός θεραπείας και εκπαίδευσης μέσω της οποίας τα παιδιά μαθαίνουν και εφαρμόζουν δεξιότητες όπως κίνηση, ισορροπία, αισθητηριακές και αντιληπτικές λειτουργίες. Η επιμόρφωση έγινε από τη φυσιοθεραπεύτρια τους σχολείου κα. Θεοδωρίτση Μαρίνα και η παρουσίαση πλαισιώθηκε με μελέτη περίπτωσης και επίδειξη βίντεο. Επί της ουσίας, οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για μια ολιστική προσέγγιση, η οποία εξετάζει κάθε πτυχή της προσωπικότητας του παιδιού και χτίζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με βάση εκπαιδευτικά, γλωσσικά, κοινωνικά και αισθητικοκοινωνικά επίπεδα.

Συνεργασία με το 3ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Πατρών

Σε συνεργασία με το 3ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Πατρών δημιουργήσαμε μια ψηφιακή αφήγηση με θέμα ¨Οι φίλοι μας τα ζώα¨. Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.

 


book title
Διαβάστε το βιβλίο στο StoryJumper

Ψηφιακά αποσπάσματα βουβού κινηματογράφου!

Με τη συμμετοχή των μαθητών επιλέξαμε αποσπάσματα ταινιών του βουβού κινηματογράφου και τα ταξινομήσαμε σε κατηγορίες με σκοπό οι μαθητές να διακρίνουν κοινωνικούς κανόνες και συμβάσεις, να κατανοήσουν την εμπρόθετη δράση των ανθρώπων και να αναπτύξουν δεξιότητες καθημερινής ζωής.

 



Λήψη αρχείου

Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών

 P1010567 P1010566

Στο πλαίσιο ανταλλαγής καλών πρακτικών μεταξύ οργανισμών και φορέων που ασχολούνται με παιδιά με αναπηρία, η διευθύντρια του σχολείου μας κα. Ζωή Βλαχογιάννη, προσκάλεσε τον Επίκουρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Δημάκο Ιωάννη για να επισκεφτεί το σχολείο μας. Ο κος Δημάκος ασχολείται με το γνωστικό αντικείμενο της Σχολικής Ψυχολογίας και μας επισκέφτηκε την Τετάρτη 18 Μαΐου, μαζί με την Καθηγήτρια Παιδαγωγικών Σπουδών κα. Zuzanna Sury του Πανεπιστημίου Jagiellonian της Κρακοβίας και την Karolina Buresova, φοιτήτρια του ίδιου Πανεπιστημίου που βρίσκεται στην Ελλάδα με πρόγραμμα Erasmus.

Οι φιλοξενούμενοί μας περιηγήθηκαν στους χώρους του σχολείου και ενημερώθηκαν εκτενώς από την Δρ. Κασταμονίτη Δήμητρα, λογοθεραπεύτρια και την κα. Θεοδωρίτση Μαρίνα, φυσιοθεραπεύτρια του σχολείου για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μαθητών μας και τους τρόπους με τους οποίους εφαρμόζουμε τις παιδαγωγικές, ψυχοκοινωνικές και λογοκινητικές παρεμβάσεις. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη των μαθητών μας για θεραπευτική άσκηση, ψυχοκίνηση, μυοχαλάρωση και αποφόρτιση αλλά παράλληλα και στην προσπάθειά των εκπαιδευτικών να εντάξουν τις ψηφιακές δεξιότητες στη σχολική διαδικασία.

P1010563 P1010565

Η κα. Πένυ Τσόγκα, καθηγήτρια πληροφορικής του σχολείου ανέλαβε να δείξει στους επισκέπτες μας πως οι μαθητές ενός τμήματος μπορούσαν να ενισχύουν τις γνωστικές τους δεξιότητες μέσω ψηφιακών εφαρμογών.

Η κα. Sury αναφέρθηκε στην πολιτική συμπερίληψης των μαθητών γενικής και ειδικής αγωγής που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια στην Πολωνία. Η πολιτική αυτή, παρόλες τις συντονισμένες προσπάθειες που καταβλήθηκαν, έδειξε ότι η συμπερίληψη ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα στην πρακτική του εφαρμογή καθώς τα σχολικά περιβάλλοντα δεν μπορούσαν να καλύψουν τις ιδιαίτερες και πολλές φορές εξατομικευμένες ανάγκες των μαθητών με αναπηρίες. Πλέον, το σύστημα εκπαίδευσης της Πολωνίας να στρέφεται εκ νέου στο διαχωρισμό ειδική και γενικής αγωγής.

Ταξίδι στη Γαλλία

1 1 2 1 3 1

Την Τετάρτη 18 Μαίου 2022, στα πλαίσια του προγράμματος συνεκπαίδευσης στο μάθημα των εικαστικών, μαθητές του ειδικού σχολείου αυτισμού συνοδευόμενοι από την ψυχολόγο και την κοινωνική λειτουργό του σχολείου, “περιηγήθηκαν” μαζί με τους μαθητές του Γ2 τμήματος και τον καθηγητή εικαστικών κ. Σταθόπουλο Παναγιώτη, στον προαύλιο χώρο του 42ου δημοτικού σχολείου παρατηρώντας γαλλικά μνημεία φτιαγμένα από μακέτες.

  4α 5α 6

Η δράση αυτή οργανώθηκε και υλοποιήθηκε σε διάστημα 3 μηνών από την καθηγήτρια Γαλλικών του σχολείου κα. Ζαφειρούλα Παπαδοπούλου σε συνεργασία με τους μαθητές της Ε΄ τάξης, οι οποίοι κατασκεύασαν με μεράκι μακέτες που απεικόνιζαν φημισμένα γαλλικά μνημεία, όπως το μουσείο του Λούβρου, ο πύργος του Άιφελ, η Παναγία των Παρισίων, η αψίδα του Θριάμβου κ.α. Σε κάθε μακέτα υπήρχε ένας μαθητής “ξεναγός”, ο οποίος ενημέρωνε και παρείχε πληροφορίες στους υπόλοιπους μαθητές για την ιστορία του κάθε μνημείου. Οι μαθητές του ειδικού σχολείου συμμετείχαν στη διαδικασία με τους υπόλοιπους μαθητές παρατηρώντας από κοντά τις παραπάνω κατασκευές.

7α 8α

Ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς του 42ου δημοτικού σχολείου που μας έδωσαν την ευκαιρία να δούμε και να θαυμάσουμε από κοντά αυτά τα ωραία εκθέματα και ιδιαίτερα την υπεύθυνη δράσης κα. Ζαφειρούλα  Παπαδοπούλου καθώς και τους μαθητές της Ε’ τάξης για τις πολύ όμορφες δημιουργίες τους.

9α

Επίσκεψη στο Καλλιτεχνικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων

1 2 2 2

Την Τρίτη 10 Μαΐου 2022, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη δύο μαθητών του σχολείου μας στο χώρο του καλλιτεχνικού – καρναβαλικού εργαστηρίου του Δήμου Πατρέων, το οποίο βρίσκεται στην Ακτή Δυμαίων, στο χώρο των «Παλαιών Σφαγείων». Φέτος, είναι η πρώτη χρονιά λειτουργίας του συγκεκριμένου εργαστηρίου, το οποίο έχει σαν στόχο την εξοικείωση των μαθητών όλων των βαθμίδων με την καλλιτεχνική δημιουργία στα πλαίσια των καρναβαλικών κατασκευών. Η λειτουργία του καλλιτεχνικού εργαστηρίου αρχίζει με την έναρξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων και διαρκεί μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Το διάστημα αυτό υποδέχεται μαθητές και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και όλων των τύπων σχολείων κατόπιν προγραμματισμένων συναντήσεων.

Οι μαθητές μας περιηγήθηκαν στο χώρο του εργαστηρίου παρατηρώντας τα υλικά και τις κατασκευές που υπήρχαν εκεί, συνοδευόμενοι από την φυσικοθεραπεύτρια κα. Μαρίνα Θεοδωρίτση και την κοινωνική λειτουργό κα. Ελένη Κισούδη.

3α 4α 1 5α 1

Στη συνέχεια, οι μαθητές παροτρύνθηκαν να κατασκευάσουν καθοδηγούμενοι τις δικές τους μάσκες, χρησιμοποιώντας χρώματα και υλικά της αρεσκείας τους. Επίσης, οι μαθητές παρακολουθούσαν βίντεο με καρναβαλικά δρώμενα και το οπτικοποιημένο τοπικό παραδοσιακό παραμύθι με τίτλο «Τα λιοντάρια της πλατείας». Οι μαθητές απόλαυσαν τις δραστηριότητες του καλλιτεχνικού εργαστηρίου και εξέφρασαν θετικά συναισθήματα μέσω της βιωματικής εμπειρίας – διαδικασίας.

6α 7 8

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κα. Χριστίνα Κουφάκη, ειδική καρναβαλικών κατασκευών και την κα. Ανδριάννα Πανταζοπούλου, υπεύθυνη επικοινωνίας, για τη θερμή υποδοχή και την πολύ καλή συνεργασία!

9 10