Η Κυρά Σαρακοστή

  

Η «κυρά-Σαρακοστή ήταν το ημερολόγιο ή το μετρητάρι που βοηθούσε «τους παλιούς» να μετρούν τις εβδομάδες που μεσολαβούσαν από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Μεγάλη Εβδομάδα. Συνήθως, ήταν η ζωγραφιά, μιας γυναίκας με μαντήλι στο κεφάλι, επτά πόδια, σταυρωμένα χέρια –επειδή προσευχόταν– και χωρίς στόμα, διότι νήστευε όλη αυτή την περίοδο. Κάθε Σάββατο, ξεκινώντας από το Σάββατο που ακολουθούσε μετά την Καθαρά Δευτέρα, η κυρά-Σαρακοστή «έχανε» ένα πόδι.

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

Μισό κιλό αλεύρι ή 3 ποτήρια αλεύρι

– Μισό φλιτζάνι νερό

– Μια κουταλιά σούπας αλάτι

– Έναν πλάστη

– Ένα μεγάλο ταψί

– Λίγο λάδι να αλείψουμε το ταψί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τα υλικά  και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ελαστική και ωραία ζύμη.Πλάθουμε την Κυρά Σαρακοστή με το ζυμάρι φτιάχνοντας το σώμα, τη φούστα, το πρόσωπο, τα πόδια της, τη διακοσμούμε όπως θέλουμε και τη βάζουμε σε ένα ταψί το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα ή σε ένα χαρτονάκι Α4 για να στεγνώσει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 20 με 30 λεπτά. Μας ενδιαφέρει να στεγνώσει κι όχι να ψηθεί!

ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ

    Την Κυρά Σαρακοστή                         

που είναι έθιμο παλιό

οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν

με αλεύρι και νερό!

.Για στολίδι της φορούσαν

στο κεφάλι της σταυρό

και το στόμα της ξεχνούσαν

γιατί νήστευε καιρό

Και μετρούσαν τις ημέρες   με τα πόδια της τα εφτά                        

κόβαν ένα τη βδομάδα,   μέχρι να ’ρθει η Πασχαλιά!                    

 

 

               

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *