Ως συνέχεια της προηγούμενης δράσης που υλοποιήθηκε στις 8/4/2024 στην τάξη με θέμα :ΨΩΜΙΑ-ΕΙΔΗ ΨΩΜΙΩΝ (ζύμωμα ψωμιών στην τάξη),οι μαθητές /τριες της Δευτέρας τάξης των τμημάτων Β1′, με εκπαιδευτικό την Παπαμιχαήλ Δήμητρα και του Β2΄ με την εκπαιδευτικό Τοτολίδου Μαρίνα πραγματοποίησαν στις 10/4/2024,διδακτική επίσκεψη στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων με θέμα ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ στο Αρτοποιείο ‘’ΦΡΑΓΚΑΚΗΣ’’ ,Παράδοση και Γνώση στο Διδυμότειχο.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν να γνωρίσουν από κοντά έναν αρτοποιό, να του πάρουν από μια συνέντευξη, να γνωρίσουν τα μηχανήματα του αρτοποιείου, να ενημερωθούν για τη λειτουργία τους ,καθώς και για τα είδη των αρτοποιημάτων, όπως της βασικής συνταγής του ψωμιού καθώς και τα στάδια παρασκευής του και διανομής στους κατοίκους της πόλης, τα πρατήρια, τα Σούπερ Μάρκετ, στα χωριά.
Οι αρτοποιοί ήταν δύο, ο κύριος Φραγκάκης Σταύρος ο οποίος γράφει μια μακρία πορεία στο χώρο της Αρτοποιείας ,ο οποίος μας ενημέρωσε για την παρασκευή του ψωμιού, δείχνοντάς μας το ζυμωτήριο, το ζυγοκοπτικό τον πάγκο και τα τελάρα,εργαλεία που βοηθάνε στη μαζική παραγωγή ,τις λαμαρίνες του ψωμιού και ο κύριος Στέφανος Φραγκάκης ως συνεχιστής του επαγγέλματος μας ενημέρωσε για την Στόφα όπου μπαίνουν τα ψωμιά για να φουσκώσουν, τον Φούρνο ,όπου ψήνονται τα ψωμιά, τα ειδικά διαμορφωμένα φορτηγάκια για τη μεταφορά των ψωμιών.
Οι μαθητέ/τριες ενημερώθηκαν για τις ποσότητες ψωμιών που παρασκευάζονται ημερησίως ,για τις ώρες εργασίας του προσωπικού στο φούρνο ,τον αριθμό ατόμων και τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται καθημερινά καθώς και τα είδη των αλεύρων που χρησιμοποιούνται. Φεύγοντας μετά από τόση γνώση εκτίμησαν καλύτερα το επάγγελμα του Αρτοποιού και τις δυσκολίες που έχει και κατανόησαν καλύτερα τη διατροφική αξία του ψωμιού και πως για να γίνει νόστιμο το ψωμί δε χρειάζονται μόνο τα υλικά αλλά η αγάπη και το μεράκι.Φεύγοντας γεύτηκαν το πεντανόστιμο κουλούρι που δικαίως εισέπραξαν μετά από τόσες ερωτήσεις.
Ευχαριστούμε τους κυρίους Σταύρο και Στέφανο Φραγκάκη για την εξαιρετική ενημέρωση και τους ευχόμαστε να έχουν πάντα την ίδια όρεξη και μεράκι να φτιάχνουν ψωμιά και άλλα αρτοσκευάσματα.