Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου-2 Απριλίου 2024-ΔΡΑΣΗ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ-ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΙΕΣ 2

3Φ 2Φ 1Φ

Οι Βιβλιοφιλίες 2 είναι γεγονός!!!!  Σήμερα, 2 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου – τα βιβλιοφιλαράκια ξαναχτυπούν!!! Οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας, χωρισμένοι σε ομαδούλες, διάβασαν, συζήτησαν, ζωγράφισαν και παρουσίασαν βιβλία τιμώντας έτσι την ημέρα αυτή.

Μαχαιρίδου Ελισάβετ

Με αφορμή την Ημέρα Παιδικού Βιβλίου που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Διδυμοτείχου οργανώθηκε η δράση της  φιλαναγνωσίας από τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς της σχολικής βιβλιοθήκης Μαχαιρίδου Ελισάβετ και  βοηθό την εκπαιδευτικό Πολιτίδου Κυριακή. Οι εκπαιδευτικοί Χατζηλούδη Μαρία και Άννα Μίχου ως συντονίστριες  των Ομάδων  οργάνωσαν τους μαθητές/τριες  της Ε΄ τάξης,για τη δημιουργία  Αφίσας σύμφωνα με το θέμα της δράσης Βιβλιοφιλίες 2.

Βιβλιοφιλίες 2 ονομάζεται η δράση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 2-4-2023 στη σχολική μας μονάδα.Η νέα δράση υλοποιήθηκε  πέρα από τα όρια της σχολικής βιβλιοθήκης και υλοποιήθηκε με την συμμετοχή όλων των μαθητών /τριών και των εκπαιδευτικών του σχολείου ,οι οποίοι βοήθησαν στον συντονισμό των Ομάδων -μαθητών το μοίρασμα των βιβλίων.

Η δράση υλοποιήθηκε το 2ο διδακτικό δίωρο στο ισόγειο ,στις αίθουσες, στο Ολοήμερο Σχολείο στο Γυμναστήριο.

Με αυτή τη δράση οι μαθητές/τριες γνώρισαν μια διαφορετική μορφή βιβλιοπαρουσίασης η οποία τείνει να γίνει θεσμός μιας και η δράση αυτή εφαρμόζεται για δεύτερη συνεχόμενη σχολική χρονιά στη σχολική μας μονάδα και έφερε πιο κοντά τους μαθητές/τριες στο βιβλίο σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.Οι μαθητές/τριες των μεγαλύτερων τάξεων με καλή αναγνωστική ικανότητα ανέλαβαν Ομάδες μαθητών μικρότερων τάξεων ,όπου και τους παρουσίασαν ένα βιβλίο αντίστοιχο της  ηλικία τους.Η δράση της κάθε Ομάδας ολοκληρώθηκε με φύλλο εργασίας ,όπου οι μαθητές αποτύπωσαν τα αποτελέσματα της φιλαναγνωσίας  με περιγραφή του βιβλίου, ζωγραφίζοντας τα συναισθήματά τους.Στόχος της δράσης αυτής ήταν να ταξιδέψουν,με τη φαντασία τους στο χώρο της μυθοπλασίας,να γίνουν καλοί ακροατές και βιβλιόφιλοι,καθώς και να αποτύπώσουν τα συναισθήματά τους και τις εικόνες που σχημάτισαν στο άακουσμα της ιστορίας και γιατί όχι και  μικροί  συγγραφείς.

Με τη φιλαναγνωσία  τρέφονται τα όνειρα των παιδιών και γίνονται γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στο παρελθόν, το παρών, το μέλλον.Έτσι τράφηκαν και τα όνειρα του μεγάλου Παραμυθά Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν του οποίου η μνήμη τιμάται σήμερα   2 Απριλίου, την ημέρα των γενεθλίων του με αφιερώματα και βιβλιοπαρουσιάσεις σε όλο τον κόσμο. Δικαίως του αφιερώθηκε  η  Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, για να μας  θυμίζει  πως ένα βιβλίο μας ταξιδεύει, μας διδάσκει, μας πάει ένα σκαλί πιο πάνω στον κόσμο της γνώσης!

Άντε και  του χρόνου παιδιά με Βιβλιοφιλίες 3!

Παπαμιχαήλ Δήμητρα

 

3 Β 4 ββ 2β 4 ββ 1 5ββ 1 6β