4ο Δ.Σ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΄΄ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΄΄ΤΑΞΕΙΣ: ΣΤ΄-Ε΄

Με λαμπρότητα γιόρτασαν οιμαθητές/τριες , εκπαιδευτικοί και γονείς  του 4ου Δ.Σ Διδυμοτείχου την επαίτειο της 25ης Μαρτίου στις 22/3/2024 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Διδυμοτείχου από τις 9.00-10.00πμ. παρακολουθώντας τη θεατρική παράσταση ” ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ” και το Αφιέρωμα στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, καθώς και σε αξίες που φθίνουν στη σύγχρονη εποχή.Η αγάπη και η Αλληλεγγύη,η  Μετάνοια και η Συγχώρεση ,η Φτώχεια και η Ελπίδα ήρθαν να μας θυμίσουν όσα προστάζει ο λόγος του θεού για τον συνάνθρωπό μας. Μέσα από το δικό του κάδρο οι ήρωες μας συστήθηκαν και μας βοήθησαν να τους γνωρίσουμε καλύτερα.Μέσα από την κίνηση με τα όσα προστάζει η χορογραφία μιας τέτοιας στιγμής και με απλά μέσα τη γαλανόλευκη, τα μπλε και τα μαύρα μαντίλια,τον λόγο και το τραγούδι οι μαθητές /τριες πέρασαν το δικά τους μήνυματα. Αξίζουν λοιπόν πολλά συγχαρητήρια για την εξαιρετική τους απόδοση και τη σκηνική τους παρουσία.Αξίζουν όμως πολλά συγχαρητήρια και οι εκπαιδευτικοί των τάξεων:Θεοδωρίδου Παναγιώτα ΣΤ’ και Άννα Μίχου,Χατζηλούδη Μαρία Ε’ και φυσικά ο μουσικός του σχολείου μας Χρήστος Γκρέμος που συνόδεψε με την κιθάρα του τα τραγούδια των μαθητών/τριων,όπως και ένα μεγάλο μπράβο στους εκπαιδευτικούς που βοήθησαν στα σκηνικά και τον φωτισμό Βαρελά Μερόπη ,Τζαβέλλα Ελένη,Πολιτίδου Κυριακή.

Η Η2 4Ο Δ.Σ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΜΙΛΟΥΝ

 

΄΄ΤΑ ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ΄΄ ΜΙΑ ΝΗΣΤΗΣΙΜΗ ΣΥΝΤΑΓΗ-ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ Β1′-Β2′-Γ΄

Με αφορμή τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής  στις 21/3/2024 οι μαθητές/τριες του 4ου Δ.Σ Διδυμοτείχου της Δευτέρας τάξης με δασκάλες Β1′ Παπαμιχαήλ Δήμητρα, Β2′ Τοτολίδου Μαρίνα και της Τρίτης τάξης με τις εκπαιδευτικούς Τζαβέλλα Ελένη Κανταρίδου Μαρία  υλοποίησαν μια νηστήσιμη συνταγή με θέμα: ΤΑ  ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ. Μετά από τη συλλογή των απαραίτητων υλικών συγκεντρωμένοι όλοι σε μια αίθουσα περίμεναν υπομονετικά να φτιάξουν το δικό τους μουστοκούλουρο. Σε αυτή τη δράση συμμετείχαν και δυο μητέρες του σχολείου μας Χριστιάνα Κατανοϊού -Μπαλαούρα και Παπαδοπούλου Μαρία οι οποίες ανέλαβαν το ψήσιμο και τις ευχαριστούμε θερμά. Η δράση υλοποιήθηκε στο δεύτερο διδακτικό δίωρο από τις 10-11.30πμ και στόχος της ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές /τριες πως γίνονται τα μουστοκούλουρα, να γνωρίσουν τη διατροφικής τους αξία ,όπως και να γνωρίσουν ένα παράγωγο του σταφυλιού τον μούστο μέσα από τον δρόμο της γευσιγνωσίας.

3 4μμ μ12μ

4ο Δ.Σ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ 2024

Οι μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί του 4ου Δ.Σ Διδυμοτείχου γιόρτασαν με τον δικό τους τρόπο την αποκριάτικη γιορτή στην αυλή του σχολείου. Οι δράσεις υλοποιήθηκαν στο τελευταίο διδακτικό δίωρο με μουσική χορό, ομαδικά και ατομικά παιχνίδια, αλλά και με  δραστηριότητες στην αυλή του σχολείου που οργανώθηκαν από τους εκπαιδευτικούς των τάξεων.

Η Διευθύντρια και το Διδακτικό Προσωπικό σας εύχονται Καλά Κούλουμα και Καλή Σαρακοστή!

2κλ 3κλ 1κλμ

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ -“Καν’ το ν’ ακουστεί 2024″του European School Radio

https://youtu.be/1nXfbKyzBf8

 

Με το παραπάνω τραγούδι ” Όλοι μια παρέα” ,ένα τραγούδι για τη ΦΙΛΙΑ, ετοίμασαν οι μαθητές/τριες της Ε΄ τάξης οι οποίοι   θα λάβουν μέρος  στο διαγωνισμό “Καν’ το ν’ ακουστεί 2024″του European School Radio. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί της δράσης αυτής είναι: η εκπαιδευτικός της τάξης   Χατζηλούδη Μαρία ,η εκπαιδευτικός της Παράλληλης στήριξης  Άννα Μίχου, καθώς και  μουσικός του σχολείου μας Χρήστος Γκρέμος. Το παραπάνω βιντεάκι είναι δημιουργημένο από τις εικαστικές δημιουργίες των παιδιών της Ε΄ τάξης.

Για να ψηφίσετε επισκεφθείτε την παρακάτω σελίδα

https://vote.europeanschoolradio.eu/vote/

📌 Πρώτα συνδεθείτε με ένα λογαριασμό Google ή ένα λογαριασμό Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (για μαθητές/εκπαιδευτικούς)

📌 Επιλέξτε την κατηγορία “Τραγούδια”

📌 Στο πεδίο “Φίλτρα” απο-επιλέγετε τις υπόλοιπες κατηγορίες, αφήνοντας μόνο την κατηγορία “Δημοτικά”

📌 Ψάχνετε το τραγούδι μας με κωδικό 9976 και τίτλο “Όλοι μια παρέα” – 4ο Δ.Σ.Διδυμοτείχου

📌 Προσοχή ‼️  Για να εμφανιστεί η καρδούλα πρέπει να πατήσετε για να το ακούσετε!

Η συμμετοχή μας έχει τίτλο “Όλοι μια παρέα” και βρίσκεται στην κατηγορία Δημοτικό Γ΄-Στ΄ τάξη. Μόλις εντοπίσετε το τραγούδι μας “καρδουλώνετε” και μας δυναμώνετε έτσι με την ψήφο σας!

Η ψηφοφορία θα παραμείνει ανοιχτή έως την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Σας ευχόμαστε παιδιά  Καλή επιτυχία!

Ο ΜΠΕΗΣ ΣΤΟ 4ο Δ.Σ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

Σήμερα Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024 και ώρα 11.3πμ οι μαθητές και οι μαθήτριες του 4ου Δ.Σ Διδυμοτείχου υποδέχθηκαν με χαρά και ενθουσιασμό τον Μπέη και την παρέα του στην αυλή του σχολείου, οι οποίοι είναι τα μέλη του Λαογραφικού Συλλόγου Διδυμοτείχου, αλλά και μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Σήμερα λοιπόν  το έθιμο του Μπέη αναβιώθηκε για μια ακόμη χρονιά  .Ο Μπέης με τη συνοδεία του σκόρπισε το γέλιο γύρω του. Για τους μικρούς μαθητές ήταν μια ευχάριστη έκπληξη ,οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με αυτήν την παράξενη αυλή.

Ο ΜΠΕΗΣ

Το έθιμο του Μπέη είναι ένα αποκριάτικο έθιμο με διονυσιακά στοιχεία και έχει σατυρικό χαρακτήρα. Έχει τις ρίζες του  στα χρόνια της τουρκοκρατίας και φτάνει στο σήμερα μέσα  από την ετήσια αναβίωσή του στους δρόμους της πόλης μας και στα προαύλια των σχολείων μας. Μέσα από αυτή την αναπαράσταση σατιριζόταν η τουρκική κατοχή και η ανέχεια της εποχής εκείνης. Σύμφωνα με το έθιμο μόνο μια ημέρα το χρόνο επιτρεπόταν η σάτιρα κατά της εξουσίας και αυτό γινόταν την αποκριά.

Ο Μπέης  είναι ώριμος άνδρας με μουστάκι, ντυμένος με “γούνα”, βαμμένος με κοκκινάδι, πολλά στολίδια, μαύρο φέσι, μπότες και φέρει μαζί του ραβδί, πιστόλια και ναργιλέ.

Ο άρχοντας του τόπου ζωντανεύει μέσα από το πρόσωπο του Μπέη ο οποίος  είναι καθισμένος επάνω σε ένα κάρο το οποίο σέρνεται από ένα γάιδαρο  και συνοδεύεται  από τη φρουρά τους αστυνομικούς. Μπροστάρης είναι ο τελάλης , ακολουθούν οι αυλικοί και γεωργοί αναπαριστώντας γεωργικές εργασίες. Ακολουθούν οι γυναίκες, η μαμή και το μωρό. Η αμφίεση όλης της ομάδας στηρίζεται στον αυτοσχεδιασμό και σε κουστούμια εκείνης της εποχής. Αφού τελειώσει η “γύρα” του μπέη  ,σε κεντρικό σημείο της πόλης γίνεται η αναπαράσταση   όλων των γεωργικών εργασιών από τους γεωργούς για να έχουν καλή σοδιά. Το όργωμα, η σπορά , το θέρισμα , το αλώνισμα  γίνονται συνοδεία παραδοσιακής μουσικής. Στο τέλος γίνεται το κάψιμο των κεράτων του Μπέη, αφού ευχηθεί καλή σοδειά στους χωρικούς .Με τη λήξη του εθίμου ακολουθεί γλέντι από τον Μπέη και την παρέα του καθώς και τους παρευρισκόμενους. Γίνεται φανερό, ότι όλα αυτά αποσκοπούν να βοηθήσουν τη γη με μαγικό τρόπο για να καρπίσει και να εξασφαλίσει καλή  σοδειά.

4ο Δ.Σ ΔΙΔΧΟΥ Ο ΜΠΕΗΣ 1132024 4ο Δ.Σ ΔΙΔΧΟΥ Ο ΜΠΕΗΣ 1132024 2

ΤΑ emoji ΣΤΗΝ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ 2024

Με πολύ κέφι και χαρά πραγματοποιήθηκε η Καρναβαλική παρέλαση του Δήμου Διδυμοτείχου  το απόγευμα της Κυριακής  10 Μαρτίου 2024.Η καρναβαλική παρέλαση ξεκίνησε  με αφετηρία τον Σκλαβενίτη και τερμάτισε στην πλατεία Διδυμοτείχου. στην οποία συμμετείχε και

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 4ο Δ.Σ Διδυμοτείχου συνοδεία των γονέων και Φίλων παρήλασαν με θέμα τα emoji στους τρελούς ρυθμούς της αποκριάτικης μουσικής.

Ευχαριστούμε τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 4oυ Δ.Σ Διδυμοτείχου για την τέλεια οργάνωση του θέματος καθώς και  τους μαθητές ,φίλους και  γονείς  που εκπροσωπήσατε το σχολείο μας συμμετέχοντας και  ενδυναμώνοντας το τμήματα της παρέλασης.

Καλή Σαρακοστή !

ΤΑ emoji

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

Μέσα σε ένα χαρούμενο κλίμα με παραδοσιακά τραγούδια και παιχνίδια, καρναβαλικές μουσικές και χορό  σήμερα Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024 και από τις 11.30πμ -13.00μμ ,έγινε η αναβίωση του εθίμου της Τσικνοπέμπτης από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Διδυμοτείχου.
Με το ψήσιμο των κρεάτων από τα μέλη του Συλλόγου και τις κυρίες  του Συλλόγου να προσφέρουν το πολυπόθητο έδεσμα σε κάθε μαθητή /τρια,  την τσίκνα και   τον καπνό  να κυριαρχούν στον αέρα,  τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί  γεύτηκαν και απόλαυσαν το λουκανικάκι ή το  σουβλάκι με την πίτα. Η  προσμονή του καθενός παιδιού το έκανε ελκυστικότερο και νοστιμότερο από κάθε προηγούμενη φορά. Οι εκπαιδευτικοί ,οι μαθητές/τριες ευχαριστούν τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δ.Σ Διδυμοτείχου για την αναβίωση του Εθίμου και την ευγενική τους προσφορά ,μα και όλους συντέλεσαν να ενισχύσουν την προσπάθεια αυτή με μια ευγενική χορηγία. Άντε και του χρόνου με υγεία παιδιά!

Κ1 2Κ 3Κ 4Κ

6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος 6 Μαρτίου 2024, τιμήθηκε η Πανελλήνια μέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού από όλον τον εκπαιδευτικό κόσμο, αλλά και   από τη δική μας σχολική μονάδα  με διάφορες εκδηλώσεις από τους εκπαιδευτικούς όλων των τάξεων  εντός της σχολικής μονάδας  ,αλλά και πέρα από τα όρια αυτής.

Μετά από πρόσκληση του 2ου Γυμνασίου  για τη συμμετοχή μας στην Πανελλαδική δράση  του Δικτύου Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων  και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού  και με τη συνεργασία των μαθητών/τριών του ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου και του 1ο Νηπιαγωγείο Διδυμοτείχου αποδεχθήκαμε την πρόσκληση με την ενεργή μας συμμετοχή στη δράση κατά της σχολικής Βίας και του εκφοβισμού. Με τίτλο «Σπάμε τη Σιωπή, Ενώνουμε τις φωνές μας ενάντια στη Βία και στον Εκφοβισμό» ολοκληρώθηκε η δράση με μια πορεία και δρώμενα που οργανώθηκαν από τους μαθητές όλων των σχολείων που πήραν μέρος.

Με αφετηρία το σχολείο και τέρμα της την πλατεία Διδυμοτείχου, οι συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικοί έδωσαν ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στη Βία και στον σχολικό εκφοβισμό τα   οποία αποτελούν τη μάστιγα σε όλα τα κοινωνικά στρώματα ,της οικογένειας, του σχολείου.

Οι μαθητές/τριες της Στ’  τάξης του 4ου Δ.Σ Διδυμοτείχου με την εκπαιδευτικό Παναγιώτα Θεοδωρίδου έδωσαν το δικό τους παρόν.

Με συνθήματα και πανό μαθητές /τριες έσπασαν το δικό τους μπαλόνι σε μια κίνηση συμβολική ως προς το σπάσιμο της σιωπής στο τέλος της πορείας στην κεντρική πλατεία Διδυμοτείχου.

Σκοπός της δράσης αυτής είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα Βίας και ενδοσχολικού εκφοβισμού, τόσο στην οικογένεια, στο σχολείο στη γειτονιά. Στόχοι της δράσης είναι οι μαθητές/τριες :να αναγνωρίζουν  τα πρόσωπα της Βίας και του εκφοβισμού, να τα αναφέρουν, να μάθουν πώς να σπάνε τη σιωπή τους, να ζητούν βοήθεια, να μπορούν να επιλύουν ειρηνικά τις συγκρούσεις τους.

6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ 2ΜΠ