ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ ΄΄ΜΠΕΗΣ΄΄2023

3      4

5 6

Σήμερα Δευτέρα 20/2/2023 και ώρα 11.30πμ ,είχαμε την χαρά και την τιμή να δεχθούμε στην αυλή του σχολείου μας τα μέλη του Λαογραφικού Συλλόγου Διδυμοτείχου ,οι οποίοι αναβίωσαν το έθιμο του Μπέη .Ο Μπέης με τη συνοδεία του σκόρπισε το γέλιο ,και τη χαρά στα πρόσωπα των μαθητών/τριών. Για τους μικρούς μαθητές ήταν μια ευχάριστη έκπληξη ,οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με αυτήν την παράξενη αυλή.

Ο ΜΠΕΗΣ

Το έθιμο του Μπέη είναι ένα αποκριάτικο έθιμο με διονυσιακά στοιχεία και έχει σατυρικό χαρακτήρα. Έχει τις ρίζες του  στα χρόνια της τουρκοκρατίας και φτάνει στο σήμερα μέσα  από την ετήσια αναβίωσή του στους δρόμους της πόλης μας και στα προαύλια των σχολείων μας. Μέσα από αυτή την αναπαράσταση σατιριζόταν η τουρκική κατοχή και η ανέχεια της εποχής εκείνης. Σύμφωνα με το έθιμο μόνο μια ημέρα το χρόνο επιτρεπόταν η σάτιρα κατά της εξουσίας και αυτό γινόταν την αποκριά.

Ο Μπέης  είναι ώριμος άνδρας με μουστάκι, ντυμένος με “γούνα”, βαμμένος με κοκκινάδι, πολλά στολίδια, μαύρο φέσι, μπότες και φέρει μαζί του ραβδί, πιστόλια και ναργιλέ.

Ο άρχοντας του τόπου ζωντανεύει μέσα από το πρόσωπο του Μπέη ο οποίος  είναι καθισμένος επάνω σε ένα κάρο το οποίο σέρνεται από ένα γάιδαρο  και συνοδεύεται  από τη φρουρά τους αστυνομικούς. Μπροστάρης είναι ο τελάλης , ακολουθούν οι αυλικοί και γεωργοί αναπαριστώντας γεωργικές εργασίες. Ακολουθούν οι γυναίκες, η μαμή και το μωρό. Η αμφίεση όλης της ομάδας στηρίζεται στον αυτοσχεδιασμό και σε κουστούμια εκείνης της εποχής. Αφού τελειώσει η “γύρα” του μπέη  ,σε κεντρικό σημείο της πόλης γίνεται η αναπαράσταση   όλων των γεωργικών εργασιών από τους γεωργούς για να έχουν καλή σοδιά. Το όργωμα, η σπορά , το θέρισμα , το αλώνισμα  γίνονται συνοδεία παραδοσιακής μουσικής. Στο τέλος γίνεται το κάψιμο των κεράτων του Μπέη, αφού ευχηθεί καλή σοδειά στους χωρικούς .Με τη λήξη του εθίμου ακολουθεί γλέντι από τον Μπέη και την παρέα του καθώς και τους παρευρισκόμενους. Γίνεται φανερό, ότι όλα αυτά αποσκοπούν να βοηθήσουν τη γη με μαγικό τρόπο για να καρπίσει για να εξασφαλιστεί έτσι καλή και παραγωγική χρονιά.

 Παπαμιχαήλ Δήμητρα