4ο ΔΣ.ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΄΄ΤΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ

Παρασκευή 24-2-2023  πραγματοποιήθηκε η καρναβαλική παρέλαση του Δήμου Διδυμοτείχου στην οποία έλαβε μέρος και το σχολείο μας.Μαθητές και γονείς πήραν μέρος στην αποκριάτικη παρέλαση με θέμα τα ΄΄ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ΄΄.

Ένα μεγάλο Μράβο στο Σύλλογο Γονέων που βοήθησε στην οργάνωση της αποκριάτικης παρέλασης ,καθώς και στους μαθητές που έδωσαν νότες χαράς και ευθυμίας στην πόλη μας και εκπροσώπησαν το σχολείο μας! Άντε και του χρόνου παιδιά!

Καλή Σαρακοστή!

Παπαμιχαήλ Δήμητρα

10 1 2 79  2 29 3 8 

 

4ο Δ.Σ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ 2023

Με χαρές και τραγούδια,γέλια και διαδραστικά παιχνίδια ,παραδοσιακούς και μοντέρνους χορούς ,μασκαρέματα έκλεισε η εβδομάδα στην αυλή του 4ου Δ.Σ Διδυμοτείχου. Μαθητές και εκπαιδευτικοί μοιράστηκαν τη χαρά της αποκριάτικης γιορτής κάτω από τον καταγάλανο ουρανό.

Γαϊτανάκια ,κλόουν, μασκαρέματα, παραδοσιακοί χοροί έδεσαν με την γλύκα της κρέπας που κέρασαν οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου. Η εκπαιδευτική δραστηριότητα έγινε με την  επιμέλεια της εκπαιδευτικού της Γαλλικής Γλώσσας Έφης Μπάκα σε συνεργασία με τη δασκάλα της τάξης Μαχαιρίδου Ελισάβετ παίρνοντας σχήμα και γεύση από ένα μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων την κυρία Αυγή Τζογάνη την οποία και ευχαριστούμε. Επίσης θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρω πως  την επιμέλεια της  αποκριάτικης γιορτής που σκόρπισε πολλά χαμόγελα και χαρά στους  μαθητές μας ,είχαν όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου.

Ευχόμαστε στους μικρούς  μαθητές και γονείς  Καλή Σαρακοστή!

1  2 3 1

4 1 5 1

Παπαμιχαήλ Δήμητρα

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΄΄ΤΑ ΚΑΡΝΟΒΑΛΟΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ΄΄

Αγαπητοί γονείς ,
Σας ενημερώνουμε ότι πρόκειται να συμμετέχουμε ως σχολείο, στην καρναβαλική παρέλαση του Δήμου,
 με τίτλο : ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ.
Σημείο συνάντησης την Παρασκευή 24/2 στις 15:45η κεντρική είσοδος του σχολείου (απέναντι από την Ελευθερώτρια, εκτός σχολείου και όχι μέσα στο προαύλιο!). Λήξη της παρέλασης θα είναι στην κεντρική πλατεία.
Η συμμετοχή και συνοδεία των παιδιών είναι με ευθύνη των γονέων.
Από το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ ΄΄ΜΠΕΗΣ΄΄2023

3      4

5 6

Σήμερα Δευτέρα 20/2/2023 και ώρα 11.30πμ ,είχαμε την χαρά και την τιμή να δεχθούμε στην αυλή του σχολείου μας τα μέλη του Λαογραφικού Συλλόγου Διδυμοτείχου ,οι οποίοι αναβίωσαν το έθιμο του Μπέη .Ο Μπέης με τη συνοδεία του σκόρπισε το γέλιο ,και τη χαρά στα πρόσωπα των μαθητών/τριών. Για τους μικρούς μαθητές ήταν μια ευχάριστη έκπληξη ,οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με αυτήν την παράξενη αυλή.

Ο ΜΠΕΗΣ

Το έθιμο του Μπέη είναι ένα αποκριάτικο έθιμο με διονυσιακά στοιχεία και έχει σατυρικό χαρακτήρα. Έχει τις ρίζες του  στα χρόνια της τουρκοκρατίας και φτάνει στο σήμερα μέσα  από την ετήσια αναβίωσή του στους δρόμους της πόλης μας και στα προαύλια των σχολείων μας. Μέσα από αυτή την αναπαράσταση σατιριζόταν η τουρκική κατοχή και η ανέχεια της εποχής εκείνης. Σύμφωνα με το έθιμο μόνο μια ημέρα το χρόνο επιτρεπόταν η σάτιρα κατά της εξουσίας και αυτό γινόταν την αποκριά.

Ο Μπέης  είναι ώριμος άνδρας με μουστάκι, ντυμένος με “γούνα”, βαμμένος με κοκκινάδι, πολλά στολίδια, μαύρο φέσι, μπότες και φέρει μαζί του ραβδί, πιστόλια και ναργιλέ.

Ο άρχοντας του τόπου ζωντανεύει μέσα από το πρόσωπο του Μπέη ο οποίος  είναι καθισμένος επάνω σε ένα κάρο το οποίο σέρνεται από ένα γάιδαρο  και συνοδεύεται  από τη φρουρά τους αστυνομικούς. Μπροστάρης είναι ο τελάλης , ακολουθούν οι αυλικοί και γεωργοί αναπαριστώντας γεωργικές εργασίες. Ακολουθούν οι γυναίκες, η μαμή και το μωρό. Η αμφίεση όλης της ομάδας στηρίζεται στον αυτοσχεδιασμό και σε κουστούμια εκείνης της εποχής. Αφού τελειώσει η “γύρα” του μπέη  ,σε κεντρικό σημείο της πόλης γίνεται η αναπαράσταση   όλων των γεωργικών εργασιών από τους γεωργούς για να έχουν καλή σοδιά. Το όργωμα, η σπορά , το θέρισμα , το αλώνισμα  γίνονται συνοδεία παραδοσιακής μουσικής. Στο τέλος γίνεται το κάψιμο των κεράτων του Μπέη, αφού ευχηθεί καλή σοδειά στους χωρικούς .Με τη λήξη του εθίμου ακολουθεί γλέντι από τον Μπέη και την παρέα του καθώς και τους παρευρισκόμενους. Γίνεται φανερό, ότι όλα αυτά αποσκοπούν να βοηθήσουν τη γη με μαγικό τρόπο για να καρπίσει για να εξασφαλιστεί έτσι καλή και παραγωγική χρονιά.

 Παπαμιχαήλ Δήμητρα 

 

4ο Δ.Σ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ 2023

1 1 2 1

Μετά από απουσία δύο ετών λόγω της Πανδημίας του Κορωναϊου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ο αποκριάτικος χορός του 4ου Δ.Σ Διδυμοτείχου  σήμερα Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 11.00πμ ,στο ξενοδοχείο Πλωτίνη του Διδυμοτείχου.

Μαθητές ,εκπαιδευτικοί και γονείς πήραν μέρος  στον αποκριάτικο χορό. Μουσική, κέφι και χορός ήταν τα κυρίαρχα στοιχεία του αποκριάτικου χορού. Υπεύθυνοι διοργανωτές του αποκριάτικου χορού ο Σύλλογος Γονένων και Κηδεμόνων ,τους οποίους ευχαριστούμε και τους ευχόμαστε Καλή Αποκριά!

Παπαμιχαήλ Δήμητρα

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΄΄ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΄΄2023

Στις 16/2/2023 στο 4ο Δ.Σ Διδυμοτείχου έγινε η αναβίωση του αποκριάτικου εθίμου της Τσικνοπέμπτης  από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, ο οποίος οργάνωσε  το  έθιμο με το ψήσιμο των σχετικών κρεάτων και το μοίρασμα αυτών στους μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με χορό και παραδοσιακά παιχνίδια , με γαϊτανάκια στην αυλή του σχολείου δίνοντας χαρά σε μαθητές ,γονείς και εκπαιδευτικούς.

Η Διευθύντρια και ο Σύλλογος Διδασκόντων ευχαριστούν  Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και τους εύχονται  καλή Αποκριά!

Παπαμιχαήλ Δήμητρα

1 2