Την Παρασκευή 24 Μαρτίου, το σχολείο συγκεντρώθηκε στο ΘΕΑ/ΣΥ Διδυμοτείχου, όπου παρακολούθησε τη γιορτή που ετοίμασε ο κύριος Μανάκας Γιώργος και η ΣΤ τάξη του σχολείου μας για να τιμήσει τους ήρωες αγωνιστές της επανάστασης του 1821 για την αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού. Η γιορτή περιελάμβανε θεατρικό δρώμενο με εντυπωσιακές στολές εποχής και ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένες στιγμές, αλλά και τραγούδια και χορό, όλα στοιχεία παραπέμποντα στο πνεύμα της επετείου και των ηρωικών μορφών της Επανάστασης!
Σας γνωρίζουμε ότι την Τρίτη 21/3/2017 και ώρα 12.30 θα δοθούν από το Σύλλογο Διδασκόντων του Σχολείου μας οι Έλεγχοι Προόδου των μαθητών/τριών για το 2ο τρίμηνο.
Για τους μαθητές των Α και Β τάξεων, θα γίνει μόνο προφορική ενημέρωση.
Το Ολοήμερο σχολείο θα λειτουργήσει κανονικά.
Οι μετακινούμενοι μαθητές θα αποχωρήσουν κανονικά στις 13.15.
Το έθιμο του Μπέη είναι ένα αποκριάτικο έθιμο με διονυσιακά στοιχεία και έχει σατυρικό χαρακτήρα.
Έχει τις ρίζες του στα χρόνια της τουρκοκρατίας και φτάνει στο σήμερα μέσα από την ετήσια αναβίωσή του στους δρόμους της πόλης μας και στα προαύλια των σχολείων μας.
Μέσα από αυτή την αναπαράσταση σατιριζόταν η τουρκική κατοχή και η ανέχεια της εποχής εκείνης. Σύμφωνα με το έθιμο μόνο μια ημέρα το χρόνο επιτρεπόταν η σάτιρα κατά της εξουσίας και αυτό γινόταν την αποκριά.
Ο Μπέης είναι ώριμος άνδρας με μουστάκι, ντυμένος με “γούνα”, βαμμένος με κοκκινάδι, πολλά στολίδια, μαύρο φέσι, μπότες και φέρει μαζί του ραβδί, πιστόλια και ναργιλέ.
Ο άρχοντας του τόπου ζωντανεύει μέσα από το πρόσωπο του Μπέη ο οποίος είναι καθισμένος επάνω σε ένα κάρο το οποίο σέρνεται από ένα γάιδαρο και συνοδεύεται από τη φρουρά τους αστυνομικούς.
Μπροστάρης είναι ο τελάλης , ακολουθούν οι αυλικοί και γεωργοί αναπαριστώντας γεωργικές εργασίες.
Ακολουθούν η Γύφτισσες η μαμή και το μωρό.
Η αμφίεση όλης της ομάδας στηρίζεται στον αυτοσχεδιασμό και σε κουστούμια εκείνης της εποχής.
Αφού τελειώσει η “γύρα” του μπέη ,σε κεντρικό σημείο της πόλης γίνεται η αναπαράσταση όλων των γεωργικών εργασιών από τους γεωργούς για να έχουν καλή σοδιά. Το όργωμα, η σπορά , το θέρισμα , το αλώνισμα γίνονται συνοδεία παραδοσιακής μουσικής.
Στο τέλος γίνεται το κάψιμο των κεράτων του Μπέη, αφού ευχηθεί καλή σοδειά στους χωρικούς .
Με τη λήξη του εθίμου ακολουθεί γλέντι από τον Μπέη και την παρέα του καθώς και τους παρευρισκόμενους.
Γίνεται φανερό, ότι όλα αυτά αποσκοπούν να βοηθήσουν τη γη με μαγικό τρόπο για να καρπίσει για να εξασφαλιστεί έτσι καλή και παραγωγική χρονιά.
Δίχτυ πατάτας ή λεμονιών για την τοποθέτηση της τροφής
Σχοινί για το δέσιμο
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Στις 6-2-2017 τα παιδιά της Πρώτης τάξης του τμήματος Α1’ παρασκεύασαν την παρακάτω τροφή πουλιών , ύστερα από τη συλλογή των παραπάνω υλικών στην τάξη.
Ανακάτεψαν όλα τα υλικά και τα ζυμώσανε.
Χωρίσανε σε ίσα μέρη το παρασκεύασμα και το τοποθετήσανε σε ίσα μέρη στα δίχτυα.
Δέσανε με σχοινί τις μπάλες τροφής και τις κρεμάσανε στα δέντρα.
Με αυτό τον τρόπο φτιάξανε και δώσανε γεύματα στους φτερωτούς φίλους κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Η παρασκευή τροφής έδωσε πολύ χαρά και ικανοποίηση στα παιδιά πιστεύοντας πως έτσι βοήθησαν τους φτερωτούς φίλους να βρουν τροφή τις παγωμένες μέρες.
Οι φτερωτοί φίλοι, σπουργίτες και περιστέρια ανταποκρίθηκαν πολύ γρήγορα στο κάλεσμά μας.
Η δραστηριότητα αυτή μας στοίχισε πολλά χαμόγελα και μπόλικη ξενοιασιά .
Μας ένωσε ως ομάδα και αποτέλεσε το θεμέλιο λίθο του εθελοντισμού για προσφορά στο περιβάλλον , στον άνθρωπο, στα ζώα.
Στόχος η ευαισθητοποίηση των μαθητών επάνω σε περιβαλλοντικά θέματα και η κατάκτηση της ανακύκλωσης με βιωματικό τρόπο .
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή